Τα κάστανα, τα οποία είναι χαμηλά σε λιπαρά και υψηλά σε βιταμίνη C, μοιάζουν περισσότερο με φρούτα παρά με ξηρούς καρπούς.
Έχουν ένα αγκαθωτό περίβλημα (φλοιό) και ένα σκούρο καφέ κέλυφος, τα οποία πρέπει να αφαιρεθούν πριν από την κατανάλωση. Μπορούν να καταναλωθούν ωμά, ψητά, αλεσμένα ή να προστεθούν σε γλυκιές παρασκευές.

Αναπτύσσονται σε δέντρα του γένους Castanea, και πολλά είδη αυτής της ομάδας μπορούν να ζήσουν για ένα εντυπωσιακό διάστημα 500 ετών ή και περισσότερο.
Υπάρχουν τέσσερα κύρια είδη καστανιάς: η κινεζική, η ιαπωνική, η ευρωπαϊκή και η αμερικανική καστανιά.
Τα δέντρα είναι αυτόχθονα σε πολλά μέρη του κόσμου, αλλά κάποτε είχαν μια πολύ μικρότερη περιοχή ανάπτυξης πριν οι άνθρωποι αρχίσουν να τα μεταφυτεύουν.
Η αμερικανική καστανιά ήταν κάποτε κοινή σε όλες τις ανατολικές Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά σχεδόν εξαλείφθηκε από μια μυκητιακή προσβολή στις αρχές του 1900.
Πιο συνηθισμένη είναι η ευρωπαϊκή καστανιά, η Castanea sativa, η οποία παρέχει την πλειονότητα των κάστανων που πωλούνται σήμερα στα παντοπωλεία.
Η θρεπτική αξία και τα οφέλη του κάστανου για την υγεία
Τα κάστανα αποτελούν καλή πηγή αμινοξέων, μονοακόρεστων λιπαρών οξέων, αντιοξειδωτικών, φαινολών αλλά και βιταμίνης C. Επιπλέον, διαθέτουν μια ποικιλία από άλλες βιταμίνες και μέταλλα, όπως η Βιταμίνη Ε, η Βιταμίνη Α, οι Βιταμίνες του συμπλέγματος Β, καθώς και τα μέταλλα Ασβέστιο, Μαγνήσιο, Ψευδάργυρο, Σίδηρο, Χαλκό και Μαγγάνιο.

Το σημαντικό όμως είναι ότι τα κάστανα είναι μοναδικά μεταξύ των ξηρών καρπών επειδή είναι πλούσια σε βιταμίνη C.
Μάλιστα, μισό φλιτζάνι ωμά κάστανα σας δίνει το 35% έως 45% της ημερήσιας πρόσληψης σε βιταμίνη C.
Τα κάστανα χάνουν μέρος της βιταμίνης C αν τα βράσετε ή τα ψήσετε, αλλά εξακολουθούν να παρέχουν 15% έως 20% της ημερήσιας πρόσληψης αυτής της υγιεινής βιταμίνης.
Για να διατηρήσετε περισσότερη βιταμίνη C στα κάστανα κατά το μαγείρεμα, μπορείτε να τα ψήσετε σε χαμηλότερες θερμοκρασίες ή να χρησιμοποιήσετε έναν αφυγραντήρα τροφίμων για να τα αποξηράνετε.
Τα κάστανα παραμένουν μια καλή πηγή αντιοξειδωτικών, ακόμη και μετά το μαγείρεμα. Είναι πλούσια σε γαλλικό οξύ και ελλαγικό οξύ – δύο αντιοξειδωτικά που αυξάνονται σε συγκέντρωση, όταν μαγειρεύονται.
Πόσες θερμίδες έχουν τα κάστανα;

Τα κάστανα είναι χαμηλότερα σε θερμίδες από πολλά άλλα είδη ξηρών καρπών.
Κατά την ποσοτική τους ανάλυση, προκύπτει ότι ένα τέταρτο (1/4) φλιτζανιού ωμά κάστανα περιέχει περίπου 77 θερμίδες, ένα γραμμάριο πρωτεΐνης, ένα γραμμάριο λίπους και 17 γραμμάρια υδατανθράκων.
Περιέχει επίσης τρία γραμμάρια ίνες, 0 γραμμάρια ζάχαρης, 0 χιλιοστόγραμμα χοληστερόλης και ένα χιλιοστόγραμμο νατρίου (αλατιού).
Εάν τα προτιμάτε ψητά, το 1/4 φλιτζάνι ψημένα κάστανα ανεβάζει τις θερμίδες σε 88, ενώ η πρωτεΐνη και το λίπος παραμένουν μόλις στο ένα γραμμάριο.
Οι υδατάνθρακες φτάνουν τα 19 γραμμάρια, οι ίνες πέφτουν στα 2 γραμμάρια και η ζάχαρη ανεβαίνει στα 4 γραμμάρια, με τη χοληστερόλη και το νάτριο να παραμένουν στο 0 και 1 χιλιοστόγραμμο αντίστοιχα.
Η καλύτερη εποχή του κάστανου
Αναζητήστε ωμά κάστανα από τον Οκτώβριο έως τον Δεκέμβριο, όταν είναι στην πιο φρέσκια και θρεπτική τους κατάσταση.
Δεδομένου ότι τα ωμά κάστανα είναι υψηλά σε πικρές τανίνες, ίσως προτιμάτε να τα ψήσετε, πριν τα φάτε. Αυτό αυξάνει την περιεκτικότητά τους σε ζάχαρη και προσθέτει μια νότα γλυκύτητας.
Με πληροφορίες από: www.webmd.com.
All images: Shutterstock.com




