3+1 φεστιβάλ που γεμίζουν γεύση τη Βόρεια Ελλάδα

by Mina Afentouli
Ο Σεπτέμβριος του 2025 είναι γεμάτος αρώματα, γεύση και εμπειρίες.

Η Βόρεια Ελλάδα γίνεται το κέντρο της γαστρονομίας και του οίνου μέσα από τέσσερα ξεχωριστά φεστιβάλ που αναδεικνύουν τη γεύση, τα τοπικά προϊόντα, τη μαγειρική τέχνη, αλλά και τον πολιτισμό που συνοδεύει κάθε γαστρονομική παράδοση.

Από τη Βέροια μέχρι τη Λάρισα και τη Θεσσαλονίκη, παραγωγοί, σεφ, επιστήμονες και καλλιτέχνες ενώνονται για να προσφέρουν στο κοινό μια ολοκληρωμένη εμπειρία, όπου η γεύση συναντά τη δημιουργικότητα, την υγεία και την ψυχαγωγία.

 

1) 1ο Φεστιβάλ Γαστρονομίας Ημαθίας – Βέροια

 

Στις 20 και 21 Σεπτεμβρίου, η Βέροια φιλοξενεί το πρώτο Φεστιβάλ Γαστρονομίας Ημαθίας, στην Πλατεία Ωρολογίου. Η διοργάνωση πραγματοποιείται από το Επιμελητήριο Ημαθίας, σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας, τους Δήμους Βέροιας και Νάουσας, με τη συμμετοχή του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Η Ημαθία, τόπος με βαθιές ιστορικές ρίζες, πλούσιο γαστρονομικό απόθεμα και προϊόντα που ξεχωρίζουν, προσκαλεί μικρούς και μεγάλους σε ένα διήμερο ταξίδι γεμάτο γεύσεις και πολιτισμό. Οι επισκέπτες θα γνωρίσουν αυθεντικά προϊόντα, θα δοκιμάσουν τοπικές συνταγές και θα ανακαλύψουν τη μαγειρική παράδοση που συνδέει το παρελθόν με το παρόν.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επιστημονικές ομιλίες από διατροφολόγους και τεχνολόγους τροφίμων, που θα μιλήσουν για τη σχέση διατροφής, υγείας και ποιότητας, ενώ ο αγαπημένος τηλεοπτικός σεφ Βασίλης Καλλίδης θα βρίσκεται εκεί για να περιηγηθεί στα περίπτερα, να μαγειρέψει και να παρασύρει το κοινό σε διαδραστικές δράσεις με το δικό του χαρακτηριστικό στυλ.

Παράλληλα, οι επισκέπτες θα γνωρίσουν από κοντά τοπικούς παραγωγούς και συλλόγους, όπως το Σύνδεσμο Οινοποιών Νάουσας, το Τυροκομείο ΒΕΡΜΙΟ, τον Σύλλογο Ζαχαροπλαστών Ημαθίας, τον Μελισσοκομικό Σύλλογο Βέροιας και πολλούς άλλους.

Η μεγάλη γιορτή θα κορυφωθεί την Κυριακή το βράδυ με μια μοναδική συναυλία του Δημήτρη Μπάση και της Βίκυς Καρατζόγλου, κάνοντας το φεστιβάλ εμπειρία για όλες τις αισθήσεις.

Περισσότερα για το 1ο Γαστρονομικό Φεστιβάλ Ημαθίας εδώ

 

2) 2ο Φεστιβάλ Ρυζιού & EU RICE Festival – Θεσσαλονίκη

 

 

Την ίδια ημερομηνία, 20 και 21 Σεπτεμβρίου, η Θεσσαλονίκη γίνεται το επίκεντρο του πιο «λευκού» προϊόντος της Μεσογείου: του ρυζιού.

 

Στη Νέα Παραλία, μπροστά από το Άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, πραγματοποιείται το 2ο Φεστιβάλ Ρυζιού, σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Ορυζομύλων Ελλάδος και τον Δήμο Δέλτα, ενώ παράλληλα φιλοξενείται το EU RICE Festival – μια μεγάλη εκδήλωση αφιερωμένη στη βιώσιμη καλλιέργεια του ευρωπαϊκού ρυζιού.

 

Κατά τη διάρκεια του διημέρου, από τις 14:00 το μεσημέρι έως τις 22:00 το βράδυ, οι επισκέπτες θα απολαύσουν μαγειρικές παρουσιάσεις από βραβευμένους σεφ, γευσιγνωσίες και πρωτότυπες συνταγές με βάση το ρύζι. Στο live cooking stage, η σεφ και πρέσβειρα του προγράμματος EU RICE Ντίνα Νικολάου θα δημιουργήσει πιάτα εμπνευσμένα από την παράδοση αλλά και τη σύγχρονη κουζίνα, ενώ την παρουσίαση της εκδήλωσης θα αναλάβει ο Κωστής Ζαφειράκης.

 

Παράλληλα, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις πρακτικές βιώσιμης καλλιέργειας του ευρωπαϊκού ρυζιού και να γνωρίσουν τις πρωτοβουλίες που υλοποιούνται μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος EU RICE. Το φεστιβάλ συνοδεύεται από δράσεις για παιδιά, διαγωνισμούς για ενήλικες και μουσικές εκδηλώσεις, μετατρέποντας τη Θεσσαλονίκη σε σημείο συνάντησης για όλους τους λάτρεις του ρυζιού.

 

 

3) Γιορτή Γεύσης & Κρασιού για την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού 2025 – Θεσσαλονίκη

 

γεύση

 

Την Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού, ο Δήμος Θεσσαλονίκης διοργανώνει τη Γιορτή Γεύσης & Κρασιού στον Αστικό Αμπελώνα της πόλης, στην περιοχή Δόξας, απέναντι από το Καυτανζόγλειο Στάδιο.

 

Η εκδήλωση ξεκινά στις 18:00 και συνδυάζει τη γευσιγνωσία κρασιών με μαγειρικές επιδείξεις γνωστών σεφ και pastry chef, οι οποίοι θα δημιουργήσουν γλυκές και αλμυρές λιχουδιές με έμπνευση το κρασί.

 

Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει τα πιάτα, να γνωρίσει από κοντά την κουλτούρα του αστικού αμπελώνα και να ζήσει μια μοναδική εμπειρία μέσα στο καταπράσινο σκηνικό της πόλης.

 

Η Θεσσαλονίκη, μέλος του Δικτύου Δημιουργικών Πόλεων Γαστρονομίας της UNESCO, αναδεικνύει μέσα από αυτή τη γιορτή τον ρόλο της ως γαστρονομικός προορισμός που ενώνει την παράδοση με τη σύγχρονη δημιουργικότητα. Το φετινό μήνυμα είναι «Τουρισμός και Βιώσιμος Μετασχηματισμός».

 

Τέσσερα φεστιβάλ, τέσσερις διαφορετικοί προορισμοί, αλλά ένας κοινός παρονομαστής: η αγάπη για τη γεύση, την παράδοση και τον πολιτισμό. Ο Σεπτέμβριος στη Βόρεια Ελλάδα γίνεται μια μεγάλη γιορτή της γαστρονομίας, προσκαλώντας μας όλους να ταξιδέψουμε μέσα από τις τοπικές κουζίνες και να μοιραστούμε εμπειρίες που μένουν αξέχαστες.

 

 

+1) «Γεύσεις Ολύμπου Εκλεκτές» – Λάρισα

 

 

 

Στις 19 και 20 Σεπτεμβρίου, ο Μύλος του Παππά στη Λάρισα φιλοξενεί το φεστιβάλ «Γεύσεις Ολύμπου Εκλεκτές», που διοργανώνεται από τον Αναπτυξιακό Οργανισμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης Ν. Λάρισας «ΑΕΝΟΛ Α.Ε.» στο πλαίσιο του σχεδίου «Γεύσεις Ελλήνων Εκλεκτές ΙΙ: Ελληνικός Γαστρονομικός Πολιτισμός».

 

Η εκδήλωση είναι αφιερωμένη στα προϊόντα του Ολύμπου και του νομού Λάρισας και αναδεικνύει την ισχυρή σύνδεση της γεύσης με τον τόπο παραγωγής.

 

Στόχος είναι να προβληθεί η γαστρονομική παράδοση της Ελλάδας, να ενισχυθεί η αγροτική οικονομία και να αναδειχθεί η τουριστική ταυτότητα της περιοχής.

 

Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται θεματικά περίπτερα με εκλεκτά προϊόντα, ζωντανές μαγειρικές επιδείξεις από καταξιωμένους Έλληνες σεφ, παρουσιάσεις και γευστικές αφηγήσεις, καθώς και δράσεις για παιδιά που συνδέουν την υγιεινή διατροφή με τη δημιουργική απασχόληση. Παράλληλα, πολιτιστικές εκδηλώσεις πλαισιώνουν το φεστιβάλ, προσφέροντας μια ολοκληρωμένη εμπειρία που απευθύνεται σε όλη την οικογένεια.

 

γεύση

 

 

Cover Photo: FB / ricefest.gr

 

Διαβάστε περισσότερα για τη γεύση και τη γαστρονομία εδώ

You may also like