Στην Αρχαία Ολυμπία, εκεί όπου κάποτε οι θεοί ευλογούσαν το σώμα και το πνεύμα, σήμερα ευλογείται και η γεύση, μέσα από το 3ο Φεστιβάλ Οίνου & Γεύσεων Ν. Ηλείας.
Το Φεστιβάλ Οίνου & Γεύσεων θα πραγματοποιηθεί στις 13 & 14 Ιουνίου, στο Σιδηροδρομικό Σταθμό. Εκεί όπου γεννήθηκε η ιδέα της αρμονίας ανάμεσα στο “ωραίο, το μεγάλο και το αληθινό”, ο τόπος ξαναγίνεται σκηνή: όχι για αγώνες αθλητισμού, αλλά για αγώνες αρώματος, μνήμης και δημιουργίας.
Μέσα σε αυτή την ιδιαίτερη συνάντηση πολιτισμού, παράδοσης και δημιουργικής αναζήτησης, τρεις ξεχωριστές προσωπικότητες έρχονται να δώσουν το δικό τους φως: ο σεφ και συγγραφέας Τάσος Αντωνίου, η δημοσιογράφος και παρουσιάστρια της ΕΡΤ Νατάσα Βησσαρίωνος και η οινολόγος και γευσιγνώστρια Νικολέτα Βλαχοπούλου.
Οι καλεσμένοι του 3ου Φεστιβάλ Οίνου & Γεύσεων Ν. Ηλείας
Ο Τάσος Αντωνίου είναι chef, συγγραφέας και δημοσιογράφος, που συνέβαλε σημαντικά στη διάδοση της κουλτούρας του food blogging στην Ελλάδα, «ενώνοντας» τη γεύση με τα ψηφιακά μέσα και τα social media.
Με σύνθημα το «εύκολα, γρήγορα, νόστιμα», διοχέτευσε στο διαδίκτυο την αγάπη του για τη μαγειρική μέσα από το MamaPeinao.gr, το οποίο εγκαινίασε το 2008. Οι πρωτότυπες δημιουργίες και συνταγές του σύντομα δημιούργησαν μεγάλη κοινότητα ακολούθων και foodies.
Ταξιδεύοντας πολύ και δοκιμάζοντας κουζίνες από όλο τον κόσμο, ανέπτυξε μια προσωπική φιλοσοφία για τη γαστρονομία που ενώνει την ελληνική παράδοση με την πολυεθνικότητα. Έχει μαγειρέψει, επίσης, στο πλευρό του διάσημου Βρετανού chef Jamie Oliver, προσδίδοντας μια ακόμα διάσταση στη γαστρονομική του ταυτότητα, ενώ έχει διατελέσει κριτής σε διαγωνισμούς γαστρονομίας αλλά και σε digital media.
Το πρώτο του βιβλίο μαγειρικής έχει τιμηθεί με το διεθνές βραβείο Gourmand.
Περισσότερες πληροφορίες: https://www.mamapeinao.gr/
Η Νικολέτα Βλαχοπούλου είναι οινολόγος, σύμβουλος οίνου και γευσιγνώστρια, με σπουδές στην Οινολογία & Τεχνολογία Ποτών του Πανεπιστημίου Αθηνών και πιστοποίηση WSET Level 2 από τη WSPC. Επίσης έχει προϋπηρεσία στον ποιοτικό έλεγχο της Εταιρείας Pummaro και στην πιστοποίηση τροφίμων Haccp.

Στο 3ο Φεστιβάλ Οίνου & Γεύσεων Ν. Ηλείας θα μοιραστεί με το κοινό τη βαθιά της γνώση και το πάθος της για τον κόσμο του κρασιού μέσα από δύο masterclasses οινογνωσίας:
Παρασκευή 13 Ιουνίου | 20:30
Περιλαμβάνει:
Πρώτη ύλη (αναφορά & επεξεργασία)
Οινοποιήσεις των βασικών τύπων κρασιών
Αξιολόγηση οίνων σύμφωνα με τα οργανοληπτικά τους χαρακτηριστικά
Σάββατο 14 Ιουνίου | 20:00
Περιλαμβάνει:
Βασικές αρχές συνδυασμού κρασιού και φαγητού
Οινογνωσία σε συνδυασμό με τοπικά τυριά
Θερμοκρασία συντήρησης και κατανάλωσης οίνου
Κόστος συμμετοχής: €5 (το ποτήρι της οινογευσίας)
Περιορισμένος αριθμός θέσεων – Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο 6981998604
Η Ολυμπία υψώνει ποτήρι: Τα οινοποιεία της Ηλείας φέρνουν τον τόπο στο στόμα
Στην καρδιά της Αρχαίας Ολυμπίας, εκεί όπου κάποτε υμνήθηκε το σώμα και το πνεύμα, σήμερα συναντιούνται οι καρποί της γης και η τέχνη της οινοποίησης. Το 3ο Φεστιβάλ Οίνου & Γεύσεων Ν. Ηλείας υποδέχεται με τιμή και συγκίνηση τα οινοποιεία του τόπου, που με μεράκι, γνώση και επιμονή μεταμορφώνουν το σταφύλι σε πολιτισμό, σε εμπειρία, σε μνήμη.
Φέτος, το ποτήρι γεμίζει με τα χρώματα και τα αρώματα της Ηλείας. Με τους ανθρώπους που την καλλιεργούν και την αφηγούνται μέσα από κάθε γουλιά.
Γνωρίστε τους οινοπαραγωγούς
-
Κτήμα Μερκούρη – Κορακοχώρι
Το Κτήμα Μερκούρη, μια παλιά, οικογενειακή αγροτική επιχείρηση, γιόρτασε πέρυσι τα 157 χρόνια ιστορίας του. Στο Κορακοχώρι Ηλείας, πλάι στη θάλασσα, σε μια έκταση ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, 5 γενιές της οικογένειας Μερκούρη-Κανελλακόπουλου, από το 1864 μέχρι σήμερα, καλλιεργούν με αγάπη τη γη παράγοντας υπέροχα κρασιά και ελαιόλαδο.
Σήμερα, το Κτήμα Μερκούρη καλλιεργεί στους ιδιόκτητους αμπελώνες του στο Κορακοχώρι την παραδοσιακή γι’ αυτό ποικιλία Ρεφόσκο, Μαυροδάφνη, Αυγουστιάτη, Αγιωργήτικο, Ασύρτικο και Ρομπόλα, τις ιταλικές ποικιλίες με ελληνική καταγωγή Negroamaro και Malvazia Aromatica και τις διεθνείς ποικιλίες Syrah, Mourvedre, Viognier και Albariño, από τις οποίες παράγεται μια σειρά premium ξηρών και γλυκών οίνων.
Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα: https://www.mercouri.gr/
-
Κτήμα Σταυρόπουλου – Παλαιοχώρι Γαστούνης
Το Οινοποιείο Σταυρόπουλου βρίσκεται στο Παλαιοχώρι Γαστούνης στην Ηλεία και είναι πιστοποιημένο για την παραγωγή κρασιού (οινοποίηση – εμφιάλωση) από σταφύλια βιολογικής καλλιέργειας (Πιστοποιητικός Οργανισμός ΔΗΩ).
Ο αμπελώνας, σε μικρή απόσταση από την ακτή του Ιονίου, εκμεταλλευόμενος τόσο το μικροκλίμα όσο και το έδαφος της περιοχής, ευνοεί την καλλιέργεια ποιοτικών σταφυλιών – σύμφωνα με τις αρχές της βιολογικής γεωργίας και τη μικρότερη δυνατή επιβάρυνση του περιβάλλοντος – και οίνων με ιδιαίτερα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά.
O
-
Κτήμα Μαρκόγιαννη – Σκιλλουντία
ΟΙΝΟΠΟΙΙΑ ‘’Μαρκόγιαννη’’
Σκιλλουντία Ηλείας –Δήμος Ανδρίτσαινας Κρεστένων
Οι αμπελώνες βρίσκονται κοντά στην κοιλάδα του ποταμού Αλφείου, στην ημιορεινή Ολυμπία που χαρακτηρίζεται από το ανάγλυφο ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους, που κυρίως απαρτίζεται από μικρούς λοφίσκους, δασικές εκτάσεις, ελαιώνες και αμπελώνες. Οι κυριότερες ποικιλίες που καλλιεργούνται για την παραγωγή λευκών οίνων είναι το ασύρτικο, ο ροδίτης αλεπού και οι ασπρούδες, ενώ για την παραγωγή ερυθρών και ροζέ οίνων είναι το κολλινιάτικο, το βερτζαμί, η μανδηλαριά, η μαυροδάφνη και το refosco. Τέλος, εκτός από την παραγωγή οίνων ποιότητας παράγει και τσίπουρο διπλής απόσταξης από παραδοσιακό άμβυκα, χρησιμοποιώντας επιλεγμένα στέμφυλα των αμπελώνων της.
Περισσότερες πληροφορίες: https://markogianni.gr/

-
Κτήμα Κωνσταντινόπουλου – Μαραθιά
Στην Μαραθιά Αμαλιάδας, ο Διονύσιος Κωνσταντινόπουλος ανέλαβε την αναβίωση του ιδιοκτήτου οικογενειακού αμπελώνα. Οι γνώσεις πάνω στις απαιτήσεις της σύγχρονης αμπελοκαλλιέργειας, των νέων μεθόδων οινοποίησης και με έντονες τις μνήμες των παιδικών του χρόνων τόσο από τον τρύγο όσο και από το πάτημα του σταφυλιού, τον ώθησαν στο επόμενο βήμα.
Με πολύ κόπο και μεράκι, σε συνδυασμό με συνεχείς επενδύσεις σε μηχανολογικό εξοπλισμό και τεχνογνωσία, σήμερα το ΚΤΗΜΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΥ, ένα υπερσύγχρονο οινοποιείο με καθετοποιημένη παράγωγη και συμφώνα με τα αυστηρότερα πρότυπα διαχείρισης τροφίμων.
Περισσότερες πληροφορίες: https://www.melodos.gr/
O
-
Κτήμα Ολύμπια Γη – Αρχ. Ολυμπία / OLYMPIA LAND ESTATE | ORGANIC VINEYARDS
Το Κτήμα ΟΛΥΜΠΙΑ ΓΗ βρίσκεται στο μικρό χωριό Κοσκινά, μόλις 2 χιλιόμετρα από την καρδιά της Αρχαίας Ολυμπίας, εκεί όπου γεννήθηκαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Η τοποθεσία συνδυάζει την ιστορία με τη φυσική ομορφιά, καθώς βρισκόμαστε πολύ κοντά στον Πύργο (20 χλμ.), την πρωτεύουσα του νομού Ηλείας, και το Κατάκολο (32 χλμ.), το σημαντικότερο τουριστικό και εμπορικό λιμάνι της περιοχής.
Σήμερα, το Κτήμα διαθέτει 100 ιδιόκτητα στρέμματα, καλλιεργημένα με βιολογικές μεθόδους, στην εύφορη κοιλάδα του ποταμού Κλαδέου – μια περιοχή με μοναδικό μικροκλίμα και terroir, ιδανική για την αμπελοκαλλιέργεια.
Το οινοποιείο είναι επισκέψιμο. Περισσότερες πληροφορίες: https://www.olympiagi.gr/
-
Κτήμα Δρούβα
Από τον παππού Σάκη το 1960, έως την εγγονή Ιουλία σήμερα, το κτήμα Δρούβα, στις πλαγιές των λόφων που περιβάλλουν προς βορρά τον Πύργο της Ηλείας, εξελίχθηκε σε ένα σύγχρονο αμπελώνα και οινοποιείο που τα διαχειρίζεται ο γιός Σπύρος, ενώ τον σχεδιασμό, την τυποποίηση και την διακίνηση του κρασιού, ανέλαβε η εγγονή οινολόγος.
Οι ποικιλίες που καλλιεργούντο εξ αρχής στο κτήμα ήταν γηγενείς, κυρίως φιλέρι και ροδίτης αλλά και άλλες όπως παύλος ή ζακυνθινό, βιολεντί, αετονύχι, μερκουραίικο (παραλαγή του Refosco που πρώτος έφερε και καλλιέργησε στην περιοχή ο Μερκούρης) και από το 2000 φυτεύτηκε αγιωργήτικο. Η οινοποίηση και η παραγωγή τσίπουρου ήταν στις δραστηριότητες του κτήματος από την πρώτη γενιά των ιδιοκτητών του.
Περισσότερες πληροφορίες: https://drouvawinery.gr/
O
-
Micro Bio – Γαστούνη
Το Mikro Bio αποτελεί την διάσταση μιας συνεχώς εξελισσόμενης σχέσης δύο αδερφών, με την γεωργική τους κληρονομιά από τον γεωπόνο πατέρα τους Δήμου, ενός εμψυχωτή και πρωτοπόρου βιοκαλλιεργητή.
Οι αμπελώνες βρίσκονται στην Γαστούνη, στην Βορειοδυτική άκρη της Πελοποννήσου, μεταξύ Ιόνιας ακτής και του δέλτα του ποταμού Πηνειού, σε μια ποικιλόμορφη παλέτα εδαφών όπου απλώνονται ανάμεσα από τους ορεινούς όγκους του Ερύμανθου και ακριβώς απέναντι του όρους Αίνου.
-
Κτήμα Σπηλιόπουλου – Ματζάκουρα
Σε μια ειδυλλιακή περιοχή, στον Ματζάκουρα Ηλείας, βρίσκεται ένας μικρός αμπελώνας 5 στρέμματων, το κτήμα Σπηλιόπουλου. Χρονολογείται από τις αρχές του 20ου αιώνα και φυτεύτηκε από τον παππού της οικογένειας Σπύρο Κολόσακα.
Στις αρχές του 2000 έγινε αναμπέλωση, με βάση τις ποικιλίες ασύρτικο και μαλαγουζιά, από τον συνεχιστή και εγγονό του, Σπύρο Σπηλιόπουλο. Από αυτές τις ποικιλίες προέρχεται το ξηρό λευκό κρασί Ξυλοκαρπία.
https://www.instagram.com/xylokarpia
-
Αμπελώνες Μπερτσάτου – Σκουροχώρι
Οι Αμπελώνες της οικογένειας Κ. Μπερτσάτου, βρίσκονται στη Δυτική Πελοπόννησο και συγκεκριμένα στο Σκουροχώρι, Ηλείας. Απαρτίζονται από 40 στρέμματα γεμάτα με ποικιλίες σταφυλιών που αφηγούνται ιστορίες από τη γη.
-
Ποτοποιία Μυλωνά – Πύργος
Η ποτοποιία Μυλωνά έχει τις ρίζες της στο 1903. Πρόκειται για οικογενειακή επιχείρηση, που εδώ και έναν αιώνα ξεχωρίζει για την ποιότητα των προϊόντων της, την αξιοπιστία και την διατήρηση του παραδοσιακού στοιχείου.
Σήμερα η τέταρτη γενιά της οικογένειας Μυλωνά συνδυάζοντας την πολύτιμη εμπειρία με την γνώση συνεχίζει με μεράκι την παράδοση. Η Ποτοποιία Μυλωνά δραστηριοποιείται κυρίως στη χονδρική πώληση ξεπερνώντας τα όρια της τοπικής αγοράς. Επίσης λαμβάνει συμμετοχή σε εκθέσεις τοπικού αλλά και Πανελλαδικού επιπέδου.
Περισσότερες πληροφορίες: https://milonas-spirits.gr/





