Η Chizuko Kimura έγραψε ιστορία καθώς έγινε η πρώτη γυναίκα sushi chef με αστέρι Michelin.
Μερικές φορές, πίσω από το πιο εκλεκτό nigiri, κρύβεται μια βαθιά προσωπική ιστορία. Η Chizuko Kimura έγινε η πρώτη γυναίκα sushi chef στον κόσμο που κατακτά αστέρι Michelin, τιμώντας μια υπόσχεση αγάπης και συνεχίζοντας τη γαστρονομική παρακαταθήκη του εκλιπόντος συζύγου της.
Η 54χρονη Ιαπωνέζα σεφ επανέφερε το αστέρι που είχε αποσπάσει ο σύζυγός της, Shunei Kimura, για το εστιατόριό τους Sushi Shunei στο Παρίσι. Εκείνος το είχε ονειρευτεί και το πέτυχε. Μα η χαρά κράτησε λίγο. Έφυγε από τη ζωή λίγους μήνες αργότερα, αφήνοντας πίσω του μια παρακαταθήκη και μια γυναίκα αποφασισμένη να τη συνεχίσει.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά σε δημοσίευμα της η Daily Mail, η Kimura τόνισε πως το νέο αστέρι ανήκει ακόμα στον σύζυγό της: «Αν ο Shunei δεν είχε ποτέ πάρει αστέρι, δεν θα ήμουν ιδιαίτερα προσκολλημένη στην ιδέα να αποκτήσω ένα», ανέφερε. «Αλλά ήταν περήφανος που το εστιατόριό του αναγνωρίστηκε. Οπότε αυτό το αστέρι έχει γίνει πια πολύ σημαντικό για μένα».
«Αν δεν το είχε κερδίσει εκείνος, δεν θα ένιωθα ποτέ πως μου ανήκει», δήλωσε συγκινημένη η Kimura.

Από ξεναγός έγινε Michelin star chef
Η ίδια μπήκε σχεδόν τυχαία στον κόσμο της γαστρονομίας. Πρώην ξεναγός, βρέθηκε να κόβει ψάρι και να μαθαίνει τα μυστικά του sushi πλάι στον άνδρα της, εν μέσω πανδημίας. Η αφοσίωση έγινε πάθος, το πάθος τέχνη – και η τέχνη, βράβευση.
Μετά τον θάνατο του Shunei, ανέλαβε το τιμόνι του εστιατορίου, εμπλουτίζοντας την εμπειρία με νέες πινελιές: εξαιρετικούς συνεργάτες, κομψές λεπτομέρειες στο μενού, τελειοποίηση της συνταγής του ρυζιού.
Η Michelin αναγνώρισε τη δουλειά της: «Μια αισθητηριακή εμπειρία είναι εγγυημένη», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην κριτική. Η Kimura πέτυχε σε πέντε χρόνια, αυτό κάτι που άλλοι κυνηγούν για μια ζωή. Ωστόσο, παραμένει ταπεινή: συνεχίζει να εκπαιδεύεται, να ταξιδεύει στην Ιαπωνία, να αναζητά τη βελτίωση.
All photos: www.sushishunei.com





