KOUZINA 2025: Στήνεται ξανά το τραπέζι της Ανατολικής Χαλκιδικής

by Mina Afentouli
Η Ανατολική Χαλκιδική φοράει τα καλά της και στρώνει το τραπέζι για το KOUZINA 2025.

 

Η διεθνής γαστροπολιτιστική διοργάνωση KOUZINA του Δήμου Αριστοτέλη, επιστρέφει για 15η χρονιά, με τετράμηνη διάρκεια (15 Μαΐου – 15 Σεπτεμβρίου) και ενώνει την παράδοση με την καινοτομία. Κυρίως, όμως, είναι ένας θεσμός που προωθεί τις γεύσεις και τα αρώματα της προ του Άθω περιοχής.

 

 

 

Μια διοργάνωση που ενώνει πολιτισμούς με τη γλώσσα της γεύσης και αναδεικνύει την Ανατολική Χαλκιδική ως σημείο συνάντησης της Μεσογείου.

Το KOUZINA 2025 διοργανώνεται από τον Δήμο Αριστοτέλη και την Αριστοτελική Σύμπραξη, σε συνεργασία με τον ΕΟΤ, το Επιμελητήριο Χαλκιδικής, την Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής και την ΚΕΔΕ. 

Χωρισμένο σε πέντε θεματικές ενότητες, το KOUZINA 2025 δεν είναι απλώς μια γιορτή γεύσης. Το φετινό πρόγραμμα δημιουργεί μια γαστρονομική εμπειρία που ταξιδεύει εντός και εκτός συνόρων, με στοχευμένες δράσεις για επαγγελματίες του τουρισμού, ΜΜΕ και διεθνείς επισκέπτες.

 

Από την αρχαία Ελλάδα στην κυκλική οικονομία

Η φετινή έναρξη του KOUZINA, στις 15 Μαΐου, συνδυάζεται με το Διεθνές Συμπόσιο Following Aristotle και κινείται σε ρυθμούς αρχαιοελληνικούς. Πιάτα βασισμένα στον μαύρο χοίρο Βαρβάρας και τον αθωνικό οίνο, workshops για τη χρήση της οινολάσπης και επιστημονικές διοργανώσεις γύρω από το αριστοτελικό μέλι συνθέτουν ένα γαστρονομικό παζλ υψηλής αισθητικής και σύγχρονης οικολογικής ευαισθησίας, με την επιμέλεια της Ντίνας Νικολάου.

Η ενότητα φιλοξενεί δημοσιογράφους από Ελλάδα, Βουλγαρία, Σλοβενία και Κροατία και ενισχύει τουριστικά την εξωστρέφεια της περιοχής στα Βαλκάνια.

 

Σικελικές γεύσεις με θέα τον Άθωνα

Ακολουθεί η θαλασσινή KOUZINA (22–25 Μαΐου), με έντονη μεσογειακή αύρα. Δύο guest chefs από τη Σικελία, ο Lorentzo Muratore και ο Girolamo Ganci εμπνέονται από τα προϊόντα της αθωνικής θάλασσας, για να δημιουργήσουν αυθεντικά σικελικά πιάτα. Η δράση συνδέεται με τουριστικούς πράκτορες της Σικελίας και τοπικούς μαθητικούς φορείς, δημιουργώντας έναν νέο άξονα σχολικού τουρισμού μεταξύ Ανατολικής Χαλκιδικής και Σικελίας.

 

 

 

Από τα μοναστήρια του Άθωνα στο Σαν Σεμπαστιάν

Το φθινόπωρο, η μοναστηριακή KOUZINA ταξιδεύει στον δικτυωμένο Δήμο San Sebastian, με Βάσκους και Έλληνες chefs να αποτίουν φόρο τιμής στον γέροντα Επιφάνιο Μυλοποταμινό. Το ταξίδι συνεχίζεται το 2026 με στάσεις στην Πορτογαλία και παρουσιάσεις μοναστηριακής κουζίνας στην Ατλαντική ακτή, προσεγγίζοντας τουριστικά την Ιβηρική χερσόνησο.

 

 

Η αυθεντική ελληνική γεύση στο προσκήνιο

Η μεσογειακή KOUZINA (12–15 Ιουνίου) τιμά την ελληνική κουζίνα και τον πλούτο της τοπικής παραγωγής ενός τόπου με πάνω από 300 χιλιόμετρα μεσογειακής ακτογραμμής. Καλεσμένος σεφ είναι ο Στέφανος Σταμίδης. Θα παρουσιάσει θαλασσινά μεζεκλίκια και μυδομεζέδες, ζυμωμένο με ελιές και ελαιόλαδο ψωμί, πιάτα με καλοκαιρινά ζαρζαβάτια και ψάρια Αγίου Όρους.

Παράλληλα, στις 15 Ιουνίου, αναβιώνει ο «αρνιώτικος γάμος» στο πλαίσιο των Αριστοτελείων. Παράλληλα, tour operators από τη Χώρα των Βάσκων και δημοσιογράφοι από Ελλάδα και Μάλτα καταγράφουν τις δράσεις.

Η ενότητα KOUZINA των αλησμόνητων πατρίδων (Αύγουστος–Σεπτέμβριος) εμπλέκει τον αζέρικο και γεωργιανό πολιτισμό, αλλά και τις ελληνικές βλαχικές και σαρακατσάνικες παραδόσεις. Οι Σέρρες είναι ο τιμώμενος ελληνικός προορισμός. Αυτή η ενότητα λειτουργεί ως δίαυλος με ρωσικές δορυφορικές αγορές και τις γειτονικές περιοχές της Μακεδονίας.

 

Περισσότερες πληροφορίες για το φεστιβάλ KOUZINA 2025 θα βρείτε εδώ.

 

Διαβάστε ακόμη: Γνωρίστε και εξερευνήστε την Χαλκιδική: Μέρος Γ’

You may also like