Tα καρύδια είναι υπερ-τροφή με πάρα πολλά οφέλη για την υγεία μας. Ο Ιπποκράτης είχε μιλήσει για τη σημασία τους στη διατροφή μας.
Εσύ πόσα γνωρίζεις για τα οφέλη που έχουν τα καρύδια στην καθημερινή διατροφή μας; Δεν είναι τυχαίο που ο Ιπποκράτης από την αρχαιότητα είχε συμπεριλάβει αυτούς τους καρπούς στις τροφές που κάνουν το μέγιστο καλό στον οργανισμό μας.
Μάλιστα, οι αρχαίοι Έλληνες θεωρούσαν την καρυδιά δέντρο του Δία και μοίραζαν τους καρπούς της κατά τους γάμους στους καλεσμένους.
Το καρύδι μοιάζει με έναν μικρό εγκέφαλο, ένα αριστερό και ένα δεξί ημισφαίριο, τον άνω και κάτω εγκέφαλο και την παρεγκεφαλίδα. Το σχήμα τους συνδέεται άμεσα με τα οφέλη που έχουν στην ανάπτυξη του εγκεφάλου και τη γενικότερη εγκεφαλική λειτουργία.

Τα βασικά οφέλη που έχουν τα καρύδια
1. Περιέχουν θρεπτικά συστατικά, μέταλλα, αντιοξειδωτικά και πολλές απαραίτητες βιταμίνες.
2. Επίσης, περιέχουν και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, όπως το λινολεϊκό οξύ, το α-λινολενικό οξύ και το αραχιδονικό οξύ και γι’ αυτό η κατανάλωσή τους μειώνει την LDL (κακή χοληστερόλη) και αυξάνει την HDL (καλή χοληστερόλη). Τα Ω-3 λιπαρά οξέα συμβάλλουν στην μείωση της πίεσης του αίματος, του κινδύνου της στεφανιαίας νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου.
3. Τα καρύδια είναι είναι πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών, με δράση κατά του καρκίνου, της γήρανσης, της φλεγμονής και των νευρολογικών ασθενειών. Μάλιστα, έχουν τα υψηλότερα επίπεδα αντιοξειδωτικών ποπυφαινολικών από οποιοδήποτε άλλο βρώσιμο καρπό με κέλυφος.
4. Είναι πηγή βιταμίνης Ε, Β και μετάλλων, όπως μαγγάνιο, χαλκός, κάλιο, ασβέστιο, σίδηρος, μαγνήσιο, ψευδάργυρος και σελήνιο.
5. Το έλαιο που παράγεται από τα καρύδια (καρυδέλαιο) παρουσιάζει στυπτικές ιδιότητες και προστατεύει το δέρμα από την ξηρότητα.
Μήπως ήρθε η ώρα να εντάξεις τα καρύδια στο καθημερινό διατροφολόγιό σου;





