Home / Family  / Πολύτιμο το “ευχαριστώ” για τους γονείς

Πολύτιμο το “ευχαριστώ” για τους γονείς

ευχαριστώ
Ως γονείς εργάζεστε ακούραστα για να δώσετε τα πάντα στα παιδιά σας, αλλά σπάνια ακούτε έστω και ένα “ευχαριστώ”. Τώρα, μια νέα επιστημονική έρευνα επιβεβαιώνει πως και μόνο το άκουσμα αυτής της λέξης μειώνει το άγχος και βελτιώνει την ψυχική υγεία!

 

Προηγούμενη έρευνα είχε βρει ότι οποιαδήποτε έκφραση ευγνωμοσύνης.μπορεί να είναι σημαντική για την ποιότητα της σχέσης.μεταξύ δύο ερωτικών συντρόφων. Ισχύει, όμως, το ίδιο και για τη σχέση μεταξύ γονέα και παιδιού και μεταξύ δύο γονέων; Σύμφωνα με νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο The Journal of Positive Psychology,.το “ευχαριστώ” συνδέεται με θετικά αποτελέσματα,.όπως βελτιωμένες σχέσεις, λιγότερο άγχος από τους γονείς.και καλύτερη ψυχική ευεξία.

 

Στη μελέτη συμμετείχαν 593 – έγγαμοι ή σε ρομαντική σχέση – γονείς, με παιδιά ηλικίας από 4 έως 17 ετών,.οι οποίοι συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με το αν τα παιδιά και οι.σύντροφοί τους εκφράζουν την ευγνωμοσύνη τους για το έργο που παρέχουν στην οικογένεια. Οι ερευνητές ρώτησαν επίσης για τις σχέσεις τους με τον σύντροφό τους,.το επίπεδο του άγχους τους και.αν είχαν συμπτώματα ψυχολογικής δυσφορίας. Για να εξετάσουν αν η ηλικία των παιδιών είχε κάποια επίδραση στα αποτελέσματα,.οι ερευνητές χώρισαν τα παιδιά σε δύο ηλικιακές ομάδες (4 – 12 και 13 – 17 ετών).

 

οικογένεια ευγνωμοσύνη

 

 

 

Τα ευρήματα της μελέτης έδειξαν πως:

  • Η ευγνωμοσύνη από τα παιδιά – και δη από τους εφήβους – συνδέεται με χαμηλότερο γονικό άγχος.
  • Η ευγνωμοσύνη από τους ερωτικούς συντρόφους και τα μεγαλύτερα παιδιά συνδέεται με μικρότερη πιθανότητα ο γονέας να αισθάνεται νευρικός, απελπισμένος ή καταθλιπτικός.
  • Η ευγνωμοσύνη από έναν ρομαντικό σύντροφο ή σύζυγο συνδέεται με καλύτερη ποιότητα σχέσης, αλλά όχι με χαμηλότερο γονικό άγχος.
  • Οι μητέρες αισθάνονται πως εκτιμώνται λιγότερο, συγκριτικά με τους πατέρες. Η έρευνα διαπιστώνει ότι οι μητέρες αναλαμβάνουν περίπου διπλάσια οικιακή εργασία από τους πατέρες, επομένως περιμένουν περισσότερη ευγνωμοσύνη.
  • Η ευγνωμοσύνη μπορεί να έχει μεγαλύτερη σημασία για τις μητέρες παρά για τους πατέρες.

 

 

 

 

 

 

 

 

Πώς, όμως, μπορείτε να εκπαιδεύσετε το παιδί, τον σύζυγο/σύντροφό σας, αλλά και τον ίδιο σας τον εαυτό, στο να εκφράζει ευγνωμοσύνη;

  • Τα παιδιά συνήθως αγνοούν όλη τη δουλειά που χρειάζεται, για να λειτουργήσει ομαλά η ζωή τους. Ξεκινήστε, λοιπόν, να επισημαίνετε όλα όσα κάνουν οι άλλοι για εκείνα. Για παράδειγμα, υπενθυμίστε τους ότι, για την παρασκευή ενός γεύματός τους,.κάποιος θα πρέπει να προγραμματίσει, να ψωνίσει, να μαγειρέψει και να καθαρίσει.
  • Προτρέψτε το παιδί σας να ευχαριστεί τον άλλο γονιό του. Δεν χρειάζεται να το “αναγκάσετε” να πει ευχαριστώ,.αλλά θα μπορούσατε να του πείτε “Ήταν πολύ ωραίο που ο μπαμπάς σε πήγε στην παιδική χαρά σήμερα.”
  • Δώστε οι ίδιοι το παράδειγμα. Αν εσείς οι ίδιοι εκφράζετε συχνά και ειλικρινά την ευγνωμοσύνη σας στα παιδιά ή τον σύντροφό σας, θα “αντιγράψουν” αυτή σας τη συμπεριφορά.
  • Επικοινωνήστε στον σύντροφο και τα παιδιά σας πόσο χαρούμενος ή περήφανος νιώθετε, όταν ακούτε τη λέξη “ευχαριστώ” από τα χείλη τους.
  • Βάλτε την ευγνωμοσύνη στο πρόγραμμα! Μέσα στη δίνη της καθημερινότητας, είναι πολύ εύκολο να ξεχάσετε να ευχαριστήσετε τον σύντροφό σας. Συμφωνήστε, λοιπόν, πως σε τακτά χρονικά διαστήματα θα αναγνωρίζετε ο ένας τις προσπάθειες του άλλου, μέχρι να κάνετε το “ευχαριστώ” καθημερινή συνήθεια.

 

Με απλά λόγια, είναι πραγματικά σημαντικό να ακούτε “ευχαριστώ” ως γονέας. Το να νιώθετε πως τα παιδιά και ο σύντροφός σας είναι ευγνώμονες για όλη τη δουλειά που κάνετε, θα μειώσει το άγχος και τα αρνητικά συναισθήματα που νιώθετε κάποιες φορές και θα σας βοηθήσει να βελτιώσετε την ποιότητα των σχέσεων της οικογένειάς σας.

 

[email protected]

“I must be a mermaid, Rango. I have no fear of depths and a great fear of shallow living.” Anais Nin