Σας γοητεύει το άγνωστο, το μυστηριώδες και οτιδήποτε μοιάζει να είναι βγαλμένο από κάποιο θρίλερ; Τότε πρέπει να γνωρίσετε τον όρο dark tourism!
Η αλήθεια είναι ότι σήμερα άκουσα πρώτη φορά τον όρο dark tourism και αμέσως μου κίνησε το ενδιαφέρον! Πρόκειται για ένα είδος σκοτεινού τουρισμού, όπου οι τοποθεσίες φυσικών ή ανθρώπινων καταστροφών γίνονται ταξιδιωτικοί προορισμοί. Τοποθεσίες που μοιάζουν να είναι βγαλμένες από κάποιο κινηματογραφικό θρίλερ, οι οποίες συνοδεύονται συχνά είτε από μύθους, είτε από αληθινές φρικιαστικές ιστορίες. Για παράδειγμα, η Pripyat, μία πόλη φάντασμα κοντά στο Τσερνομπίλ αποτελεί πόλο έλξης χιλιάδων τουριστών. Πιο συγκεκριμένα ο όρος σχετίζεται με επισκέψεις σε μέρη που σχετίζονται με τον θάνατο, την τραγωδία ή τον πόνο.
Υπάρχουν φυσικά και ψυχολογικές εξηγήσεις πίσω από την έννοια του dark tourism. Οι άνθρωποι ανέκαθεν είχαν μία έμφυτη περιέργεια για το ανεξήγητο, το ακατανόητο. Η επίσκεψη σε μία τέτοια τοποθεσία μπορεί να εκπληρώσει την ανάγκη της κατανόησης των τραγικών γεγονότων που συνέβησαν εκεί. Πολλοί επισκέπτες θέλουν να έρθουν αντιμέτωποι με την ιστορία, ώστε να έχουν μία πιο σφαιρική αντίληψη και γνώση της.
Και ο συναισθηματικός παράγοντας διαδραματίζει μεγάλο ρόλο για την υιοθέτηση του συγκεκριμένου τουρισμού. Η επιθυμία να γνωρίσουμε όλες τις ανθρώπινες εμπειρίες και τις προσωπικές ιστορίες που προέκυψαν από αυτές τις τραγωδίες. Μάλιστα, κάποιοι ειδικοί τονίζουν ότι μπορεί να έχει και θετικά! Ενισχύει την ενσυναίσθηση και μας βοηθά να έχουμε καλύτερη αντιμετώπιση για ορισμένες τραγικές, αλλά φυσιολογικές έννοιες, όπως ο θάνατος. Υπογραμμίζουν, όμως, ότι κάποιοι άνθρωποι μπορεί να επηρεαστούν με βαθιά αρνητικό τρόπο.
Γι αυτό όποιος ενδιαφέρεται να υιοθετήσει τον dark tourism, πρέπει πρώτα να κάνει μία βαθιά και σωστή έρευνα. Και φυσικά να σκεφτεί τον συναισθηματικό αντίκτυπο. Είναι απόλυτα φυσιολογικό να θέλουμε να εξερευνήσουμε διαφορετικά είδη τουρισμού και να ανακαλύψουμε μέρη που έχουν στιγματίσει την ανθρωπότητα.
Υπάρχουν και μέρη στην Ελλάδα που μπορούν είναι ιδανικά για “σκοτεινό τουρισμό”:
Σπιναλόγκα, Κρήτη
Ιερό των Μεγάλων Θεών, Σαμοθράκη
Δρακόσπιτα, Εύβοια