Μια μελέτη στην Κίνα διαπίστωσε ότι οι νέοι που υιοθέτησαν τον τρόπο ζωής «lying flat» (ξαπλωμένος σε οριζόντια θέση) τείνουν να αναφέρουν χαμηλότερη ικανοποίηση από τη ζωή τους.
Την εκλαμβάνουν ως μία παθητική στάση που χαρακτηρίζεται από την εγκατάλειψη προσπαθειών και στόχων προκειμένου να ανακουφιστούν από την πίεση του ανταγωνισμού. Είναι ενδιαφέρον ότι αυτή η παθητική στάση προέβλεπε χαμηλότερη ικανοποίηση από τη ζωή αργότερα, αλλά η ικανοποίηση από τη ζωή δεν προέβλεπε τη μελλοντική υιοθέτηση αυτού του τρόπου ζωής, υποδεικνύοντας ότι είναι η στάση του «lying flat» που οδηγεί σε μειωμένη ικανοποίηση. Η εργασία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Behavioral Sciences.

Το φαινόμενο «Lying Flat», γνωστό στα κινεζικά ως tang ping, είναι μια κοινωνική τάση που εμφανίστηκε στην Κίνα ως μια σιωπηλή μορφή αντίστασης στις έντονες εργασιακές και κοινωνικές πιέσεις. Αναφέρεται στην απόφαση ορισμένων νέων να αποσυρθούν από τον ανταγωνιστικό αγώνα για καριέρα και τις υλικές φιλοδοξίες.
Αντί να επιδιώκουν προαγωγές, ιδιοκτησία ακινήτων ή γάμο με κάθε κόστος, τα άτομα που υιοθετούν αυτή τη στάση στοχεύουν στην κάλυψη μόνο των ελάχιστων αναγκών διαβίωσης. Περιγράφει μια προσωπική απόρριψη των κοινωνικών πιέσεων για υπερεργασία και υπερεπίτευξη.
Κυριολεκτικά, το tang ping αναφέρεται σε ένα άτομο που ξαπλώνει ανάσκελα, με όλο το σώμα χαλαρό, χωρίς να κινείται και χωρίς να ανταποκρίνεται σε τίποτα.
Οι ρίζες και η κοινωνική διάσταση
Το κίνημα προέκυψε εν μέρει ως απάντηση στο παρατεταμένο ωράριο εργασίας, τις υψηλές τιμές των κατοικιών, την οικονομική ανισότητα και την περιορισμένη ανοδική κινητικότητα. Συνδέεται στενά με την κριτική της λεγόμενης εργασιακής κουλτούρας «996» (εργασία από τις 9 π.μ. έως τις 9 μ.μ., έξι ημέρες την εβδομάδα).

Οι υποστηρικτές του tang ping περιγράφουν συναισθήματα επαγγελματικής εξουθένωσης (burnout), απογοήτευσης και έλλειψης ουσιαστικής ανταμοιβής για την υπερβολική προσπάθεια. Σε αντίθεση με τα φανερά κινήματα διαμαρτυρίας, το «lying flat» είναι σε μεγάλο βαθμό μια παθητική και ατομική προσαρμογή παρά μια συλλογική και οργανωμένη.
Οι κινεζικές αρχές και τα κρατικά μέσα ενημέρωσης το έχουν επικρίνει ως ηττοπαθές και κοινωνικά ανεύθυνο. Ορισμένες διαδικτυακές συζητήσεις για το φαινόμενο λογοκρίθηκαν, αντανακλώντας την πολιτική ευαισθησία γύρω από την αποστασιοποίηση των νέων. Ευρύτερα, η έννοια έχει γίνει σύμβολο της γενεαλογικής κόπωσης σε οικονομίες υψηλής πίεσης. Εννοιολογικά είναι παρόμοιο με το φαινόμενο της «σιωπηλής παραίτησης» (quiet quitting) ή την άνοδο των NEETs (άτομα εκτός απασχόλησης, εκπαίδευσης ή κατάρτισης) που έγιναν δημοφιλή στις δυτικές κοινωνίες περίπου την ίδια περίοδο.
Η μεθοδολογία της έρευνας
Ο επικεφαλής συγγραφέας Huanhua Lu και οι συνεργάτες του ήθελαν να εξετάσουν τη σχέση μεταξύ της υιοθέτησης του τρόπου ζωής «lying flat» και της ικανοποίησης από τη ζωή. Η υπόθεσή τους ήταν ότι η υιοθέτηση αυτού του τρόπου ζωής θα σχετιζόταν με χαμηλότερη ικανοποίηση και ότι θα μείωνε ενεργά την ευχαρίστηση από τη ζωή με την πάροδο του χρόνου. Διεξήγαγαν δύο μελέτες:
Πρώτη μελέτη: Συμμετείχαν 960 προπτυχιακοί φοιτητές από το Πεκίνο (μέση ηλικία 20 ετών). Οι 470 προέρχονταν από πανεπιστήμιο υψηλού κύρους («double first-class») και οι 490 από ένα κοινό κολέγιο.
Δεύτερη μελέτη: Περιλάμβανε ένα δείγμα 109 φοιτητών σε μια διαχρονική μελέτη παρακολούθησης, όπου συμπλήρωσαν τις ίδιες αξιολογήσεις δύο φορές, με διαφορά ενός μήνα.
Τα ευρήματα
Τα αποτελέσματα της πρώτης μελέτης έδειξαν ότι η υποστήριξη του τρόπου ζωής «lying flat» σχετιζόταν με σημαντικά χαμηλότερη ικανοποίηση από τη ζωή, ακόμη και μετά τον έλεγχο μεταβλητών όπως το φύλο, η ηλικία και η κοινωνικοοικονομική κατάσταση. Οι γυναίκες έτειναν να υποστηρίζουν αυτόν τον τρόπο ζωής περισσότερο από τους άνδρες, όπως και οι φοιτητές από τα κοινά κολέγια σε σύγκριση με εκείνους των κορυφαίων πανεπιστημίων.

Η δεύτερη μελέτη αποκάλυψε ότι η υιοθέτηση της στάσης αυτής στην αρχή προέβλεπε αρνητικά την ικανοποίηση από τη ζωή έναν μήνα αργότερα. Ωστόσο, η αρχική ικανοποίηση από τη ζωή δεν προέβλεπε την υιοθέτηση του «lying flat». Αυτό υποδηλώνει ότι είναι ο ίδιος ο τρόπος ζωής που οδηγεί σε μειωμένη ικανοποίηση και όχι το αντίστροφο.
«Η παρούσα μελέτη αποκάλυψε για πρώτη φορά μια χρονική κατευθυντικότητα μεταξύ του “lying flat” και της ικανοποίησης από τη ζωή. Αυτό υποδηλώνει ότι το “lying flat”, το οποίο λειτουργεί ως ένας προσωρινός μηχανισμός ανακούφισης απέναντι στην υπερβολική πίεση, μπορεί να έχει ως τίμημα τη μακροπρόθεσμη ψυχολογική λειτουργία», κατέληξαν οι συγγραφείς.
Η μελέτη ρίχνει φως στις ευρύτερες ψυχολογικές επιπτώσεις αυτού του φαινομένου. Ωστόσο, σημειώνεται ότι η έρευνα διεξήχθη σε φοιτητές στο Πεκίνο, επομένως μελέτες σε άλλες δημογραφικές ομάδες ή πολιτισμούς ενδέχεται να παράγουν διαφορετικά αποτελέσματα.
All images: shutterstock.com
Διαβάστε ακόμη: Υπάρχουν πολλοί τρόποι να ζήσεις μια ευτυχισμένη ζωή




