Home / Cozyhome  / Architecture  / Οι TAKA+PARTNERS πίσω από το μοναδικό Portes Lithos Luxury Resort

Οι TAKA+PARTNERS πίσω από το μοναδικό Portes Lithos Luxury Resort

Το αρχιτεκτονικό γραφείο TAKA+PARTNERS δημιούργησε ένα πολυτελές θέρετρο, πάντα με σεβασμό στο φυσικό τοπίο και τη διατήρησή του.

 

Η ανάπτυξη του πολυτελούς ξενοδοχείου Portes Lithos Luxury Resort οργανώθηκε σε παραθαλάσσια έκταση της Κασσάνδρας Χαλκιδικής, στη Νέα Ποτίδαια. Βρίσκεται σε έναν ιδιαίτερο προστατευμένο υδροβιότοπο με αμμοθίνες, όπου ευδοκιμεί ένα σπάνιο είδος φυτού, το lilium.

 

 

Πρωταρχικός στόχος σχεδιασμού αποτέλεσε ο σεβασμός στο φυσικό τοπίο και η διατήρηση της μοναδικότητας του ύφους της περιοχής. Το ξενοδοχείο αποτελείται από 130 δωμάτια και σουίτες, με ιδιωτικές πισίνες και απρόσκοπτη θέα στη θάλασσα και τους ιδιωτικούς κήπους.

 

 

Στους κοινοχρήστους χώρους συγκαταλέγονται ο χώρος υποδοχής, η αίθουσα εστίασης, οι χώροι ευεξίας και ψυχαγωγίας, καθώς και η κεντρική πισίνα. Ο κεντρικός χώρος υποδοχής διαρθρώνεται σε δύο ενότητες, το lobby και το κεντρικό bar.

 

 

Και οι δύο ενότητες είναι χώροι διπλού ύψους. Για τον οπτικό διαχωρισμό τους επιλέχθηκαν δύο διαφορετικά υλικά δαπεδόστρωσης, αλλά και καμπύλες οροφές. Αυτά τα στοιχεία δημιουργούν υπό-περιοχές με καμπύλα όρια και ροϊκότητα στον χώρο υποδοχής. Από το lobby διανέμεται η κυκλοφορία προς τα δωμάτια φιλοξενίας, μέσα από εσωτερικούς, αλλά και στεγασμένους υπαίθριους χώρους με πυκνή βλάστηση.

 

 

Το bar υποδέχεται το κοινό σε έναν ειδικά σχεδιασμένο χώρο, με θέα προς τη θάλασσα και άπλετο φυσικό φως. Το υλικό των δαπέδων αποτελεί μία ουδέτερη βάση για την ανάπτυξη των λειτουργιών, με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά αυτών. Η επίπλωση, οι επενδύσεις και τα φωτιστικά αποδίδουν τον χαρακτήρα του χώρου, εντείνοντας το βασικό χαρακτηριστικό του, δηλαδή το διπλό ύψος.

 

 

Επιλέχθηκαν χρωματισμοί σε γήινες αποχρώσεις -γκρι, λευκό, λαδί και πράσινο-, ώστε να συνδυάζονται αρμονικά με την πέτρα λακκώματος του κελύφους, αλλά και με το κυρίαρχα στοιχεία του εξωτερικού χώρου, την ελιά και τη μεσογειακή φύτευση. Παράλληλα, επιλέχθηκε το ξύλο ως βασικό υλικό επένδυσης των επιμέρους αρχιτεκτονικών στοιχείων.

 

Αριστερά του κεντρικού διάδρομου κίνησης προς την κοινόχρηστη πισίνα βρίσκεται η αίθουσα πρωινού. Οι καμπύλες χαράξεις πρωταγωνιστούν και σε αυτόν τον χώρο. Για την αίθουσα πρωινού το δάπεδο, που σχεδιάστηκε έτσι, ώστε να έχει έντονες αντιθέσεις, είναι το σημείο αναφοράς του σχεδιασμού. Όλα τα υπόλοιπα στοιχεία, όπως η επίπλωση, οι επενδύσεις και τα φωτιστικά εμφανίζονται πιο ήπια στο φόντο, συνθέτοντας  όλα μαζί ένα ήρεμο και ευχάριστο περιβάλλον, για τη λειτουργία της εστίασης.

 

 

Η αίθουσα έχει άπλετο φυσικό φως και οπτικές φυγές προς τους κοινοχρήστους χώρους του ξενοδοχείου. Για τον χώρο εξυπηρέτησης με buffet επιλέχθηκε μια πιο σύγχρονη και ελεύθερη διάταξη, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των χρηστών.

 

Περνώντας στα δωμάτια, βασικός στόχος του σχεδιασμού τους ήταν η δημιουργία ενός περιβάλλοντος, που “δένει” τις ανέσεις υψηλών προδιαγραφών με την επαφή με τη φύση και τα ιδιαίτερα στοιχεία του τόπου.

 

 

Όλα τα δωμάτια φοντάρουν στη θέα της θάλασσας, δίνοντας την αίσθηση της ηρεμίας. Η παλέτα των υλικών κινείται και εδώ σε γήινες αποχρώσεις, με ήπιες αντιθέσεις, που επιτυγχάνονται μέσω της αδρότητας των επιλεγμένων υλικών και επενδύσεων. Οι λεπτομέρειες των μεταλλικών κατασκευών και η επιλογή των πλακιδίων προσφέρουν την απαιτούμενη διακριτική πολυτέλεια.

 

 

Για τον σχεδιασμό των υπαίθριων διαδρόμων και του landscape, προτάθηκαν μεσογειακά φυτά με πλούσιο όγκο, συνεχόμενα χυτά δάπεδα και ήπιος κρυφός φωτισμός, ώστε να ενταθεί το επιθυμητό από την αρχή resort feeling.

 

Φωτογραφίες: Kim Powell Photography

 

Credits:

Αρχιτεκτονικός σχεδιασμός όψεων, αρχιτεκτονική μελέτη εσωτερικών χώρων και εξωτερικών χώρων: TAKA+PARTNERS

Επικεφαλής αρχιτέκτων: Ασπασία Τάκα

Ομάδα μελέτης: Μαρία Αβραμίδου, Μαρία Σολιδάκη, Νάστια Χατζηγώγα

Αρχιτεκτονική Μελέτη Κτιρίου: Πάνος Πανέτσος

Στατικές μελέτες: Σαμαράς & Συνεργάτες Σύμβουλοι Μηχανικοί Α.Ε.

ΗΜ μελέτες: Σαμαράς & Συνεργάτες Σύμβουλοι Μηχανικοί Α.Ε.

Σχεδιασμός κήπων: Έφη Ζαμπούνη

 

www.takaandpartners.com

[email protected]

Οne quote, my point of view... “Let me live, love, and say it well in good sentences” Sylvia Plath