Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής συνδέει άμεσα την ανάγνωση των βιβλίων με τη φροντίδα των γονέων κατά τη βρεφική και νηπιακή ηλικία.
Αν αναρωτιόσουν ως γονιός γιατί είναι τόσο απαραίτητη η ανάγνωση βιβλίων από τη βρεφική ακόμα ηλικία,. οι έρευνες σου δίνουν την απάντηση. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής η συγκεκριμένη θετική γονεϊκή. πρακτική συνδέεται άμεσα με τη φροντίδα,.σε μία κρίσιμη περιόδο για την ανάπτυξη του εγκεφάλου ενός βρέφους.
Έρευνες αποδεικνύουν ότι η ανάγνωση βιβλίων στα παιδιά θέτει γερά θεμέλια για μία υγιή κοινωνική-συναισθηματική, γνωστική, γλωσσική και εκπαιδευτική ανάπτυξη, ενισχύοντας τη σχέση φροντίδας ανάμεσα σε γονείς και βρέφος.
Οι ειδικοί προτείνουν στους νέους γονείς να εντάσσουν τα βιβλία στην καθημερινή ρουτίνα πριν από τον ύπνο, να τα συνδέουν με τη φάση της χαλάρωσης και να τα ενσωματώνουν στη ζωή του παιδιού, από τη βρεφική και νηπιακή ηλικία.
Τα παιδιά συνδέουν τα βιβλία με την αγκαλιά και τη φωνή των γονιών τους, την αίσθηση ασφάλειας, τη φροντίδα, την ψυχαγωγία και γενικότερα με συναισθήματα που προάγουν μια υγιή συναισθηματική ανάπτυξη.
Βάλτε τα βιβλία στη ζωή των παιδιών. Αναπτύξτε μοναδικούς δεσμούς και χαρείτε μαζί τους στιγμές,.που θα αποτυπωθούν για πάντα στην καρδιά τους. Έχουμε μιλήσει ξανά για τη Θετική Διαπαιδαγώγηση,. μια από τις αρχές του attachment parenting, που βασίζεται κυρίως στον αμοιβαίο σεβασμό και στην ενσυναίσθηση,. με στόχο να θιοθετήσουμε βήμα-βήμα την ιδιότητα των “positive parents”.Είναι λογικό να υπάρχουν οι στιγμές. που το παιδί δε μοιάζει να θέλει να συνεργαστεί. μαζί μας και εμείς να νιώθουμε ότι δεν έχουμε άλλα αποθέματα υπομονής. Βασικός στόχος είναι τα όρια να μπαίνουν στα. παιδιά με θετικό τρόπο,. με σκοπό την αυτό-οριοθέτηση και αυτό-ρύθμιση τους
“Το διάβασμα είναι όπως η τροφή και το νερό. Το πνεύμα που δεν διαβάζει χάνει βάρος, όπως ένα σώμα που δεν τρώει.”
Βίκτωρ Ουγκώ