Home / Cozyhome  / Architecture  / Moldee: ένα υβριδικό σενάριο εστίασης από τους TAKA+PARTNERS

Moldee: ένα υβριδικό σενάριο εστίασης από τους TAKA+PARTNERS

Το “Moldee” είναι το νέο talk of the town του γαστρονομικού χάρτη της Θεσσαλονίκης, προσφέροντας ένα υβριδικό σενάριο εστίασης.

Το νέο hot spot της Θεσσαλονίκης ονομάζεται “Moldee” και συνδυάζει την υψηλή γαστρονομία με τo fine drinking. Ο χώρος αποτελείται από δυο ενότητες που συστεγάζονται, με τα όριά τους να μην είναι και τόσο διακριτά, μπαίνοντας η μια μέσα στην άλλη. Βρίσκεται στο κέντρο της πόλης της Θεσσαλονίκης και στεγάζεται στο ισόγειο μιας διατηρητέας πολυκατοικίας του 1973.

 

 

Το ζητούμενο από τους chef ήταν η παροχή ενός χώρου, όπου θα αναπτύξουν το όραμά τους, να προσφέρουν στο κοινό μια νέα κατεύθυνση στην διατροφή. Με τον τρόπο αυτό οι χρήστες του χώρου μετατρέπονται σε “moldees”, εκπαιδεύονται, δηλαδή, από τους chef, προκειμένου να γνωρίσουν και να προσθέσουν την ποιοτική διατροφή και τις καθαρές γεύσεις στην καθημερινότητά τους.

 

 

Το γαστρονομικό concept επηρέασε και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό των TAKA+PARTNERS, που βασίστηκε σε έναν  μινιμαλιστικό τρόπο, χωρίς περιττά στοιχεία. Κάνοντας μια θεωρητική τομή σε ένα πιάτο, εντοπίζονται τα παρακάτω συστατικά: το πιάτο ως μια δυνατή βάση, τα υλικά που δημιουργούν τη σύνθεση γεύσεων αλλά και σχημάτων και, τέλος, το topping που αποτελείται από εντυπωσιακά και ανάλαφρα στοιχεία, τα οποία συμβάλλουν στη δημιουργία συναισθημάτων και ατμόσφαιρας. Τα στοιχεία αυτά είναι ορατά στον χώρο, μέσα στον οποίο αρχικά βλέπει κανείς ένα ενιαίο και πολύ ιδιαίτερο δάπεδο, που αποτελεί τη βάση. Πάνω στη βάση αυτή σχεδιάστηκαν φόρμες, επηρεασμένες από τα πιάτα των chef, που συνδυάζουν καθαρές ίσιες γραμμές με καμπύλες και κύκλους.

 

Οι μορφές αυτές κατασκευάστηκαν κυρίως με καλούπια, προσφέροντας μια αίσθηση γλυπτικής αυστηρότητας. Τέλος, σαν topping επιλέχθηκε μια εντυπωσιακή οροφή με έντονη καμπύλη γεωμετρία, που βοηθά το φως να λειτουργεί σαν το ανάλαφρο αλλά και συνδετικό στοιχείο όλων των παραπάνω. Ο φωτισμός των χώρων συμβάλλει στη μεταβλητότητα της ατμόσφαιρας, ώστε να εξυπηρετηθούν οι ποικίλες ανάγκες στις διαφορετικές ώρες της ημέρας.

 

 

Το styling των πιάτων παίζει σημαντικό ρόλο στο όραμα των chef. Για τον λόγο αυτό, επιλέχθηκε για το εστιατόριο η δημιουργία μιας ήρεμης ατμοσφαίρας σε γήινες αποχρώσεις, όπου πρωταγωνιστές είναι τα πολύχρωμα πιάτα. Ο χώρος του finedrinking & casual χαρακτηρίζεται από τους ίδιους χρωματισμούς, αυτή τη φορά σε πιο σκούρους και έντονους τόνους, και με περισσότερα σημεία ενδιαφέροντος.

 

 

Φωτογραφίες: Βασίλης Μαυρίδης, Michele Troiani

 

Credits:

Concept, Αρχιτεκτονικές μελέτες εφαρμογής, Αρχιτεκτονική μελέτη εσωτερικού χώρου: TAKA + PARTNERS

Επικεφαλής αρχιτέκτων: Ασπασία Τάκα

Ομάδα μελέτης: Μαρία Αβραμίδου, Μαρία Σολιδάκη, Άννα Λαζαρίδου, Χρίστος Κομζιάς

Κατασκευή Έργου: MBRACE.gr, Γεώργιος Μιτολίδης

Ηλεκτρομηχανολογική μελέτη: EMDC, Κ. Καπεσίδης, Ν. Μέρτζιος Ο.Ε.

Ηλεκτρομηχανολογική μελέτη κτιρίου: Cambicci+Associates

Ακουστική μελέτη: Acousone, Γεώργιος Καρπούζας

Επιβλέπων μηχανικός: Ιωάννης Ασκαρίδης

 

www.takaandpartners.com

[email protected]

Οne quote, my point of view... “Let me live, love, and say it well in good sentences” Sylvia Plath