Το μπρόκολο και το κουνουπίδι είναι στα καλύτερα τους το χειμώνα και για αυτό είναι καλό να τα καταναλώνουμε στην εποχή τους.
Μπρόκολο και κουνουπίδι είναι πλούσια σε βιταμίνες (C, K, Β), φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά και μέταλλα, με το μπρόκολο να υπερτερεί σε βιταμίνες C, K και σουλφοραφάνη, ενώ το κουνουπίδι έχει λιγότερους υδατάνθρακες και λίγο περισσότερο φυλλικό οξύ/Β-6. Και τα δύο είναι αρκετά θρεπτικά, με χαμηλές θερμίδες και οφέλη στην πέψη, τα οστά και την καρδιά.
Πολλοί από εμάς όμως, διστάζουμε να τα αγοράσουμε γιατί σκεφτόμαστε την άσχημη μυρωδιά, που βγαίνει κατά το βράσιμο. Υπάρχουν μερικά tricks, που μπορούν να μειώσουν αυτή τη μυρωδιά για να απολαμβάνετε αυτά τα λαχανικά χωρίς προβλήματα στο σπίτι.
Πώς να βράσω κουνουπίδι ή μπρόκολο χωρίς να μυρίσει άσχημα το σπίτι
Για να βράσετε μπρόκολο χωρίς μυρωδιά, προσθέστε στο νερό λεμόνι, ξύδι, φύλλα δάφνης ή βανίλια, ή τοποθετήστε δίπλα στην κατσαρόλα ένα μπολ με ξύδι/ψωμί για απορρόφηση. Επίσης, βράστε το σε καλυμμένη κατσαρόλα για να περιορίσετε τις αναθυμιάσεις.
Στο νερό που βράζει: Βάλτε μέσα στην κατσαρόλα μία φέτα λεμόνι, 1 κ.σ. λευκό ξύδι, φύλλα δάφνης, ή σέλινο.
Δίπλα στην κατσαρόλα: Τοποθετήστε ένα μπολ με λευκό ξύδι, μία φέτα ψωμί (σκέτη ή με ξύδι/λεμόνι), ή ένα φλιτζάνι ρύζι δίπλα στην κατσαρόλα για να απορροφήσει τις οσμές.
Κλειστό καπάκι: Βράζετε τα λαχανικά με κλειστό το καπάκι της κατσαρόλας για να περιοριστεί η διασπορά της μυρωδιάς στον χώρο.
Διαφορετικός τρόπος μαγειρέματος: Ο ατμός ή το ψήσιμο στον φούρνο (με λίγο λάδι και μπαχαρικά) μειώνουν την έντονη μυρωδιά σε σύγκριση με το βράσιμο.

TIPS:
- Μην παραμαγειρεύετε το λαχανικά. Φροντίστε να τα βράσετε, μέχρι το σημείο που έχουν μαλακώσει. Το πολύ βράσιμο ευθύνεται και για την πολύ έντονη μυρωδιά.
- Ειδικά το μπρόκολο, μην το ρίχνετε σε κατσαρόλα με ζεστό νερό. Προτιμήστε να το ρίξετε κατευθείαν σε κρύο νερό γιατί έτσι θα διατηρήσει το έντονο πράσινο του χρώμα.
- Ειδικά το κουνουπίδι, μπορεί να μαγειρευτεί με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Μπορεί να γίνει ψητό στο φούρνο με λάδι και σκόνη σκόρδου. Ακόμη είναι πολύ νόστιμο αν μαγειρευτεί σαν ρύζι. Αφού έχει πολτοποιηθεί σε ένα πολύ μίξερ, ρίξτε το σε ένα μεγάλο τηγάνι ή wok, και τσιγαρίστε το με λάδι και μυρωδικά ώστε να τραβήξει όλη του την υγρασία. Είναι σημαντικό να το ανακατεύετε τακτικά. Γίνεται πολύ νόστιμο και δεν αναδύεται η γνωστή μυρωδιά.
Θα εκπλαγείτε με το αποτέλεσμα!
All images: Shutterstock.com







