Ανεξάρτητα από την ηλικία, οι ειδικοί λένε ότι δεν είναι ποτέ πολύ νωρίς για να ξεκινήσετε να φροντίζετε την υγεία των οστών σας.
Είναι γνωστό, ότι με την πάροδο του χρόνου τα οστά τείνουν να εξασθενούν,.γεγονός που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο οστεοπόρωσης, μία αρκετά συχνή ασθένεια, που επηρεάζει 1 στις 3 γυναίκες και 1 στους 12 άντρες. Ωστόσο, θα πρέπει να φροντίζετε για την υγεία των οστών σας πολύ πιο πριν η οστεοπόρωση σας “χτυπήσει” την πόρτα. Ενσωματώνοντας τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά, όπως το ασβέστιο,.οι πρωτεΐνες και οι βιταμίνες D και K, θα καταφέρετε να διατηρήσετε την υγεία τον οστών σας, καθώς μεγαλώνετε. τροφές
Ποιες είναι οι καλύτερες τροφές για την πρόληψη της οστεοπόρωσης;
Γαλακτοκομικά προϊόντα
Τα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως το γάλα, το γιαούρτι και το τυρί, είναι από τις πιο σημαντικές πηγές ασβεστίου. Το ασβέστιο είναι απαραίτητο για τη δημιουργία και τη διατήρηση υγιών οστών, με τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη.ασβεστίου για τους ενήλικες να είναι περίπου 1000-1200 mg. Ένα ποτήρι γάλα ή ένα γιαούρτι μπορεί να καλύψει μεγάλο ποσοστό αυτής της ποσότητας.

Ψάρια σε κονσέρβα
Ο σολομός και οι σαρδέλες σε κονσέρβα είναι γεμάτες με ασβέστιο, βιταμίνη D.και πρωτεΐνη, πολύτιμα συστατικά, τα οποία έχουν σημαντικό ρόλο στην υγεία των οστών. Τα λιπαρά ψάρια σε κονσέρβα έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, επομένως είναι επίσης εξαιρετικά για την υγεία της καρδιάς.

Πράσινα φυλλώδη λαχανικά
Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως το μπρόκολο, το κουνουπίδι, το λάχανο και τα λαχανάκια Βρυξελλών δεν είναι μόνο γεμάτα με φυτικές ίνες . Είναι επίσης γεμάτα με βασικά θρεπτικά συστατικά που προλαμβάνουν την οστεοπόρωση, όπως το ασβέστιο, η βιταμίνη Κ και το μαγνήσιο.
Αμύγδαλα και ξηροί καρποί
Οι ξηροί καρποί και, ιδιαίτερα, τα αμύγδαλα είναι πλούσια σε ασβέστιο, μαγνήσιο και πρωτεΐνες, τα οποία συμβάλλουν στην ενίσχυση των οστών. Τα αμύγδαλα περιέχουν επίσης βιταμίνη Ε και υγιή λιπαρά, τα οποία βοηθούν στη συνολική καλή λειτουργία του οργανισμού. οστεοπόρωση
Φασόλια και όσπρια
Τα φασόλια, οι φακές και γενικότερα τα όσπρια αποτελούν εξαιρετική πηγή ασβεστίου, μαγνησίου, φωσφόρου και πρωτεϊνών. Αποτελούν εναλλακτική λύση πρόσληψης των παραπάνω συστατικών για χορτοφάγους, οι οποίοι δεν καταναλώνουν γαλακτοκομικά προϊόντα. οστεοπόρωση

Αυγά
Τα αυγά είναι μια καλή πηγή βιταμίνης D. Παρόλο που περιέχουν λιγότερη ποσότητα βιταμίνης D σε σχέση με τα ψάρια, μπορούν να αποτελέσουν μια καλή επιλογή για την καθημερινή διατροφή, ειδικά όταν συνδυάζονται με άλλες πηγές αυτής της βιταμίνης.

Τόφου και σόγια
Το τόφου, καθώς και άλλα προϊόντα σόγιας, είναι πλούσια σε ασβέστιο και φυτικές πρωτεΐνες, που βοηθούν στη διατήρηση της οστικής μάζας. Αυτές οι τροφές είναι ιδανικές για χορτοφάγους ή όσους αποφεύγουν τα γαλακτοκομικά λόγω δυσανεξίας. τροφές

Με τη σωστή διατροφή και την υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής, μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο οστεοπόρωσης, διατηρώντας την υγεία των οστών σας σε βάθος χρόνου.







