Home / Cozyhome  / 5+1 tips για να απολαύσεις το σπίτι σου κατά την καραντίνα, by Notus Architects

5+1 tips για να απολαύσεις το σπίτι σου κατά την καραντίνα, by Notus Architects

notus architects
Ακολουθούν 5+1 έξυπνα βήματα από τους Notus Architects:

Τον τελευταίο καιρό, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, όλοι βιώνουμε μία διαφορετική καθημερινότητα από αυτή που ήμασταν συνηθισμένοι. Καθώς ο χρόνος που περνάμε στο σπίτι έχει αυξηθεί σημαντικά, αρχίζουμε να παρατηρούμε λεπτομέρειες στο σπίτι ή το διαμέρισμα μας, που χρειάζονται βελτίωση. Έτσι πέρα από την αυτονόητη διαδικασία επιμελούς καθαρισμού και απολύμανσης, σκεφτήκαμε και καταγράψαμε μερικά απλά βήματα που θα μας βοηθήσουν να απολαύσουμε περισσότερο την κατοικία μας για το επόμενο χρονικό διάστημα εγκλεισμού και όχι μόνο.

 

Βήμα 1: Δημιουργήστε ζώνες δραστηριοτήτων

 

Είναι η κατάλληλη στιγμή αν θέλετε να κάνετε μικρές αλλαγές στη θέση των επίπλων. Είτε επειδή υπήρχε από πριν η σκέψη και δεν είχατε τον χρόνο, είτε επειδή τώρα πρέπει να σκεφτείτε τις δραστηριότητες όλης της οικογένειας εντός του σπιτιού. Δημιουργήστε, όσο αυτό είναι δυνατό, ξεχωριστές ζώνες για την κάθε δραστηριότητα. Για παράδειγμα, ορίστε το δωμάτιο όπου θα παίζουν τα παιδιά ή την πιο απομονωμένη πολυθρόνα για μερικές στιγμές χαλάρωσης ή διαβάσματος. Είναι πολύ σημαντικό να μπορούν να πραγματοποιηθούν τόσο οι ατομικές δραστηριότητες όπως είναι η τηλεργασία, όσο και οι συλλογικές όπως είναι το οικογενειακό φαγητό. Δοκιμάστε να μετακινήσετε κάποιο έπιπλο για να επιτύχετε καλύτερο αποτέλεσμα. Οι μικρές τροποποιήσεις μπορούν πολύ συχνά να κάνουν τη διαφορά και χωρίς κάποιο κόστος!

 

roberto-nickson-unsplash

Photo by Roberto Nickson on Unsplash

 

Βήμα 2: Οργανώστε τα ντουλάπια και τους αποθηκευτικούς χώρους

Την τελευταία δεκαετία, η οργάνωση του σπιτιού έχει συνδυαστεί με τον εσωτερικό σχεδιασμό και είναι φυσικό, καθώς τα αντικείμενα οργάνωσης και αποθήκευσης είναι πιο καλαίσθητα από ποτέ. Προτού όμως τα παραθέσετε σε κάθε σημείο, κάντε μία λίστα των αντικειμένων που πραγματικά χρειάζεστε και αυτών που θα μπορούσαν να ανακυκλωθούν ή να χαριστούν. Η διαδικασία αυτή μπορεί να επεκταθεί και σε άλλα πράγματα, όπως ρούχα που δε φοριούνται πλέον, παιχνίδια που δεν έχουν πλέον χρήση, παλιά περιοδικά κλπ. Όσο ολοκληρώνεται η διαδικασία τόσο πιο ευρύχωρο θα φαίνεται το σπίτι αλλά και θα αναδειχθούν αυτά τα ξεχωριστά αντικείμενα που επιλέξατε να κρατήσετε.

 

Photo by Jason Leung on Unsplash

 

Βήμα 3: Διαμορφώστε τον εσωτερικό φωτισμό

Πιστεύουμε ότι ο φωτισμός μπορεί να αναδείξει ένα σπίτι ή και να το υποβαθμίσει αν τοποθετηθεί λανθασμένα. Καθώς ο χώρος μας είναι δεδομένος και δε μπορούμε να επέμβουμε στο φυσικό φωτισμό, αναλαμβάνει ο τεχνητός φωτισμός να δώσει μια διαφορετική ατμόσφαιρα. Ένα ζεστό περιβάλλον είναι συνώνυμο του σπιτιού, της ξεκούρασης και της καλής παρέας. Αναδιατάξτε τα υπάρχοντα επιδαπέδια ή επιτραπέζια φωτιστικά έτσι ώστε να καλύπτουν καλύτερα τις ζώνες δραστηριοτήτων που διαμορφώσατε στο πρώτο βήμα. Ακόμα, στο διαδίκτυο μπορείτε να βρείτε πληθώρα οικονομικών φωτιστικών που αν τα παραγγείλετε, θα έρθουν στη πόρτα του σπιτιού σας. Θυμηθείτε μόνο να προμηθευτείτε λαμπτήρα με θερμό φωτισμό και διατηρείστε τον σε όλα τα φωτιστικά. Για τη βραδινή ατμόσφαιρα, κρατήστε σβηστό τον κεντρικό φωτισμό οροφής του δωματίου, ιδιαίτερα στο σαλόνι, και αντί αυτού τοποθετήστε μικρότερες φωτιστικές πηγές σε στρατηγικά σημεία, όπως για παράδειγμα δίπλα από μια πολυθρόνα.

 

taylor-simpson-unsplash

Photo by Taylor Simpson on Unsplash

 

Βήμα 4: Γίνετε δημιουργικοί

Συνδυάστε τη καθημερινή ρουτίνα των δραστηριοτήτων με λίγη δημιουργικότητα. Για παράδειγμα, είναι ευκαιρία να χρησιμοποιήσετε το πορσελάνινο σερβίτσιο φαγητού για το κυριακάτικο οικογενειακό φαγητό, συνδυασμένο με τα αγαπημένα σας κηροπήγια. Επιπλέον, μπορείτε να διακοσμήσετε την τραπεζαρία και να παίξετε με διαφορετικές υφές στις πετσέτες, το τραπεζομάντιλο κλπ. Αντίστοιχη καθημερινή δραστηριότητα είναι και το στρώσιμο του κρεβατιού. Αφήστε τη φαντασία σας ελεύθερη και κάνετε συνδυασμούς με τα σκεπάσματα που ήδη έχετε για να δώσετε νέο στυλ στο υπνοδωμάτιό σας και να ανανεωθείτε. Μπορεί να φαίνεται χάσιμο χρόνου, αλλά η ανανέωση των χώρων στους οποίους κινούμαστε, θα μας βοηθήσει να νιώσουμε πιο άνετα στο σπίτι μας.

 

eea-ikeda-unsplash

Photo by Eea Ikeda on Unsplash

 

Βήμα 5: Βάλτε φυτά

Είναι λογικό ότι αυτή τη περίοδο, η αίσθηση του χρόνου και της εποχής είναι διαφορετική. Ωστόσο η άνοιξη είναι εδώ και είναι ευκαιρία να την εκμεταλλευτούμε! Προμηθευτείτε μέσω διαδικτύου, εποχιακά φυτά εσωτερικού και εξωτερικού χώρου που θα δώσουν χρώμα και ζωντάνια στον χώρο. Ορισμένα φυτά εσωτερικού χώρου, όπως η σανσιβέρια και το ανθούριο, έχουν επίσης την ιδιότητα να καθαρίζουν την ατμόσφαιρα απορροφώντας πολλές τοξικές ουσίες και να βελτιώνουν την ηρεμία και τη συγκέντρωσή μας. Αρωματικά φυτά θα μπορούσαν να μπουν και κοντά στη κουζίνα του σπιτιού και να χρησιμοποιηθούν παράλληλα κατά το καθημερινό μαγείρεμα.

 

minh-pham-unsplash

Photo by Minh Pham on Unsplash

 

Bonus: Δημιουργήστε έναν χώρο εισόδου

Αναμφισβήτητα οι καταστάσεις που βιώνουμε είναι δύσκολες και επηρεάζουν τον τρόπο της ζωής μας. Ωστόσο, δεν είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που η παγκόσμια κοινότητα αντιμετωπίζει κάτι αντίστοιχο και αυτό οδήγησε στην ενσωμάτωση σχεδιαστικών λύσεων στις κατοικίες μας που βελτιώνουν την υγιεινή και την αίσθηση καθαριότητας. Ανάμεσα σε αυτές είναι οι κλειστές ντουλάπες αλλά και η χρήση ανοιχτόχρωμων και λείων υλικών που καθαρίζονται εύκολα. Έτσι με βάσει τα σημερινά δεδομένα, θα μπορούσε κανείς να υποθέσει ότι η δημιουργία ενός χώρου στην είσοδο όπου θα αποθηκεύουμε απευθείας τα ρούχα και τα παπούτσια μας μετά την είσοδο στο σπίτι, θα είναι κάτι απαραίτητο. Ίσως ακόμα να υπάρχει και ένας μικρός νιπτήρας για το πλύσιμο των χεριών. Κάτι δηλαδή σαν ένα WC ξένων εμπλουτισμένο με αποθήκευση. Η νέα αυτή ζώνη θα έχει εφαρμογή στις καταστάσεις που ζούμε σήμερα, αλλά μπορεί να αποτελέσει μία προφανή και απαραίτητη χρήση για το μέλλον, ακόμα κι όταν όλα τα δύσκολα θα έχουν περάσει.

 

jessica-lewis-unsplash

Photo by Jessica Lewis on Unsplash

 

 

 

NOTUS ARCHITECTS

www.notusarchitects.com

 

[email protected]

Your Premium Lifestyle Digital Destination! Do you feel the VIBE?