Home / Good Life  / Ψωμί, η ουσία της ζωής!

Ψωμί, η ουσία της ζωής!

bread
Παγκόσμια Ημέρα Άρτου σήμερα και σου “σερβίρουμε” 10 fun facts για το ψωμί και 10 λαχταριστά Instagram accounts για να αντλήσεις bread inspo!

 

Ποιος μπορεί να αντισταθεί σε μια μυρωδάτη, φρεσκοψημένη φραντζόλα ψωμί; Με την ανά κεφαλή κατανάλωση ψωμιού στη χώρα μας να αγγίζει τα 60 κιλά σε ετήσια βάση, μάλλον λίγοι. Το ψωμί, γνωστό και ως “η ουσία της ζωής”, είναι βασικό είδος τροφίμου με ιδιαίτερη θρεπτική αξία, αλλά και σύμβολο πολλών θρησκειών. Παρακάτω, θα βρεις 10 fun facts για το πολύτιμο ψωμάκι, αλλά και 10 Instagram accounts, που θα σου δώσουν έμπνευση για τα δικά σου χειροποίητα φραντζολάκια! Enjoy!

 

 Το παλαιότερο ψωμί είναι ηλικίας 14.400 ετών και ανακαλύφθηκε από την Ομάδα Αρχαιολογικών Ερευνών του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης στη Μαύρη Έρημο της Ιορδανίας.

 

Bread by Elise

 

 

Η μεγαλύτερη φραντζόλα ψωμί παρασκευάστηκε στις 13 Νοεμβρίου 2008, από τον Joaquim Gonçalves στην Curitiba της Βραζιλίας. Ζύγιζε 1.571 κιλά και κέρδισε World Guinness Record.

 

Does He Bake Dough

 

 

Η Γερμανία έχει την πιο πολυποίκιλη παραγωγή ψωμιού στον κόσμο, με 200 διαφορετικά είδη.

 

Judith | Sourdough & Bread

 

 

Το ψωμί γίνεται πιο γλυκό όσο περισσότερο το μασάμε, καθώς το σάλιο μας αρχίζει να διασπά το άμυλο σε σάκχαρα.

 

breadstalker_

 

 

Το αρτοποιείο Boudin στο Σαν Φρανσίσκο φτιάχνει ασταμάτητα ψωμί με προζύμι εδώ και 172 χρόνια. Κάθε φραντζόλα ψωμί που παρασκευάζει μέχρι και σήμερα, έχει λίγο από το πρώτο προζύμι, που έφτιαξε η οικογένεια αρτοποιών το 1849.

 

Bread and Birkins

 

 

Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι χρησιμοποιούσαν μουχλιασμένο ψωμί για να θεραπεύσουν τα μολυσμένα τραύματα από εγκαύματα.

 

Yohan Ferrant

 

 

Στη Γαλλία, σύμφωνα με τον νόμο, ένας φούρνος πρέπει να φτιάχνει όλο το ψωμί που πουλάει από το μηδέν, για να έχει το δικαίωμα να ονομάζεται αρτοποιείο.

 

Osono Bread

 

 

Πριν εφευρεθούν οι γόμες, οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν μαλακά ψίχουλα ψωμιού για να σβήσουν τα σημάδια από το μολύβι.

 

Amy E. Fraser

 

 

Οι επιστήμονες δημιούργησαν συσκευασίες με βάση την κανέλα, που μπορούν να αποτρέψουν τη δημιουργία μούχλας στο ψωμί και σε άλλα αρτοσκευάσματα.

 

Erin Slonaker

 

 

Το ψωμί αναφέρεται 360 φορές στη Βίβλο, 280 φορές στην Παλαιά Διαθήκη και 80 φορές στην Καινή Διαθήκη.

 

Sourdough Tim

 

 

 

[email protected]

“I must be a mermaid, Rango. I have no fear of depths and a great fear of shallow living.” Anais Nin