Home / Wellness  / Health  / “Χρειαζόμαστε τροφή, όχι καπνό”: Το φετινό σύνθημα για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος

“Χρειαζόμαστε τροφή, όχι καπνό”: Το φετινό σύνθημα για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δίνει το δικό του μήνυμα, προκειμένου να υπενθυμίσει στον κόσμο τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος.

 

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας με σύνθημα “Χρειαζόμαστε τροφή, όχι καπνό”, εκτός από τις.θανατηφόρες συνέπειες του καπνίσματος στον άνθρωπο, συνδέει τη διακοπή του καπνίσματος με τη βιώσιμη ανάπτυξη. Πιο συγκεκριμένα, η παγκόσμια εκστρατεία του 2023 στοχεύει στην ευαισθητοποίηση.σχετικά με τις εναλλακτικές ευκαιρίες παραγωγής καλλιεργειών και εμπορίας για τους καπνοκαλλιεργητές,.ενθαρρύνοντάς τους να καλλιεργούν βιώσιμες και θρεπτικές καλλιέργειες. Παράλληλα, ο ΠΟΥ έχει ως στόχο να αναδείξει τις παρεμβάσεις της καπνοβιομηχανίας για την προσπάθεια καλλιέργειας καπνού με βιώσιμες καλλιέργειες,.συμβάλλοντας έτσι στην ανάπτυξη της παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης.

 

Γιατί η καλλιέργεια καπνού συμβάλει στην ανάπτυξη της παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης;
  • Σε όλο τον κόσμο περίπου 3,5 εκατομμύρια εκτάρια γης μετατρέπονται για την καλλιέργεια καπνού κάθε χρόνο. Η καλλιέργεια καπνού συμβάλει επίσης στην αποψίλωση των δασών 200.000 εκταρίων ετησίως.
  • Η καπνοκαλλιέργεια απαιτεί έντονη χρήση φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων, τα οποία συμβάλουν στην υποβάθμιση του εδάφους.
  • Στη συνέχεια, η γη που χρησιμοποιείται για την καλλιέργεια αδυνατεί να φιλοξενήσει άλλες καλλιέργειες,.όπως τα τρόφιμα, καθώς ο καπνός καταστρέφει τη γονιμότητα του εδάφους.
  • Σε σύγκριση με άλλες γεωργικές δραστηριότητες, όπως η καλλιέργεια αραβοσίτου,.ακόμη και η βοσκή, η καπνοκαλλιέργεια έχει πολύ πιο καταστροφικές επιπτώσεις στα οικοσυστήματα, καθώς οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις καπνού είναι πιο επιρρεπείς στην ερημοποίηση.

 

 
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καπνίσματος, παραθέτουμε μερικά στατιστικά στοιχεία:
  • Το κάπνισμα στοιχίζει ετησίως τη ζωή περίπου 8 εκατομμυρίων ανθρώπων, συμπεριλαμβάνοντας και 1.2 εκατομμύρια θανάτων.μη καπνιστών που εκτίθενται στο παθητικό κάπνισμα.
  • Η κατανάλωση καπνού εξακολουθεί να είναι η κύρια αιτία διαφόρων μορφών καρκίνου που μπορούν να προληφθούν, με το 27% όλων των καρκίνων να αποδίδονται στη χρήση καπνού. Με την εξάλειψη της χρήσης καπνού, θα μπορούσαν να αποφευχθούν οι 9 στις 10 περιπτώσεις καρκίνου του πνεύμονα.
  • Σήμερα στην Ελλάδα, το κάπνισμα αποτελεί την αιτία σχεδόν του 25% των θανάτων μεταξύ των ανδρών και του 7,5% των θανάτων μεταξύ των γυναικών.
  • Το κάπνισμα σκότωσε σχεδόν οκτώ εκατομμύρια ανθρώπους το 2019.και ο αριθμός των καπνιστών αυξήθηκε, καθώς την βλαβερή συνήθεια υιοθέτησαν νέοι άνθρωποι ανά τον κόσμο, σύμφωνα με μια νέα έρευνα που δημοσίευσε η επιστημονική επιθεώρηση Lancet.
  • Σύμφωνα με το ΕΠΙΨΥ, αν και η πλειονότητα (57%) των μαθητών 16-18 ετών (μαθητές Λυκείου) στην Ελλάδα δεν έχουν καπνίσει ποτέ τσιγάρο, σχεδόν ένας στους 4 (23%) έχει καπνίσει πολύ πρόσφατα, τις 30 τελευταίες ημέρες, ένας στους 7 (15%) καπνίζει καθημερινά, ενώ σε ποσοστό 5% καπνίζουν τουλάχιστον μισό πακέτο τσιγάρα καθημερινά.
  • Τα τσιγάρα βλάπτουν όχι μόνο τους πνεύμονες και τις αρτηρίες των καπνιστών, αλλά και τον πλανήτη: η παραγωγή και η κατανάλωση καπνού προκαλούν την έκλυση 84 εκατ. τόνων διοξειδίου του άνθρακα ετησίως.
  • Σχεδόν ένα εκατομμύριο τόνοι από γόπες πετιούνται ετησίως, μαζί με τα μη βιοδιασπώμενα φίλτρα τους που περιέχουν οξικό άλας. Η καλλιέργεια καπνού χρειάζεται κάθε χρόνο 22 δισεκ. τόνους νερού και η καπνοβιομηχανία παράγει 25 εκατ. τόνους στερεών απορριμμάτων.

 

Το Υπουργείο Υγείας έχει συγκεντρώσει δομές και ιατρεία που βοηθούν το κοινό με στόχο την απεξάρτησή του από το κάπνισμα.

[email protected]

“I always loved aesthetics. Not particularly fashion. But an idea of Beauty.” Miuccia Bianchi Prada