Home / Wellness  / Diet & Fitness  / Χάνω κιλά όταν ιδρώνω;

Χάνω κιλά όταν ιδρώνω;

sweat
Σήμερα θα απαντήσουμε στον αν χάνουμε κιλά όταν ιδρώνουμε, μια πολυσυζητημένη ερώτηση και απορία για πολλούς.

 

Ο ιδρώτας αποτελεί ένα από τους τρόπους θερμορύθμισης του οργανισμού. Υπολογίζεται πως κάθε ανθρώπινος οργανισμός έχει περίπου 2-4.000.000 ιδρωτοποιούς αδένες, βάρους συνολικά περίπου 100 γραμμάρια,.που δουλεύουν ακατάπαυστα σε θερμό περιβάλλον ή κατά τη διάρκεια της άσκησης.

 

Γράφει η Χριστιάνα Αμπατζή, Διατροφολόγος – Διαιτολόγος, Λέσβος

 

Η πιο πυκνοκατοικημένη περιοχή βρίσκεται στις πατούσες ενώ η πιο αραιοκατοικημένη περιοχή βρίσκεται στην πλάτη. Οι γυναίκες έχουν περισσότερους ιδρωτοποιούς αδένες σε σύγκριση με.τους άντρες, όμως των αντρών δουλεύουν πιο πολύ.

 

Ο ιδρώτας είναι το πιο αποτελεσματικό μέσω του ανθρώπινου οργανισμού για να ανακουφιστεί από τη ζέστη.

 

Όταν ο οργανισμός εφιδρώνει μέσω του δέρματος, η θερμότητα του σώματος μειώνεται. Από τους παράγοντες που επηρεάζουν την παραγωγή ιδρώτα είναι το περιβάλλον, αφού η ταχύτητα παραγωγής ιδρώτα αυξάνει ανάλογα τη θερμοκρασία,.ενώ η ποσότητα μειώνεται σε συνθήκες υψηλής υγρασίας και ζέστης σε σχέση με την ξηρή ζέστη. Η ένταση της άσκησης επίσης είναι ανάλογη με την παραγωγή ιδρώτα. Το ίδιο ισχύει και με τη φυσική κατάσταση. Η κληρονομικότητα αποτελεί έναν επιπλέον παράγοντα ικανότητας εφίδρωσης.

 

κιλά

 

Ο ιδρώτας δεν αποτελείται μόνο από νερό (99%) και είναι πολύ σημαντικό να το αναφέρουμε. Αποτελείται από χαλκό, αμμωνία, κρεατίνη, άλατα, ουρία, μαγγάνιο, κάλιο, νάτριο είναι μερικά από τα δεκάδες στοιχεία που αποβάλουμε κατά την εφίδρωση. Ο οργανισμός μας παράγει μέχρι και ένα λίτρο ιδρώτα κάθε μέρα και ένα μεγάλος μέρος εξατμίζεται χωρίς να το καταλάβουμε.

 

Χάνω κιλά όταν ιδρώνω;

 

Υπάρχει μια θεωρία πως όταν ιδρώνω παραπάνω, χάνω και παραπάνω κιλά ή καίω παραπάνω θερμίδες. Η μόνη καύση θερμίδων που παρατηρείται κατά την εφίδρωση είναι η ενέργεια που χρειάζονται οι μυϊκές ίνες για να διώξουν τον ιδρώτα από το σώμα μας. Αυτό που μπορούμε να συνδέσουμε είναι τον ιδρώτα με την έντονη σωματική δραστηριότητα.

 

Η ποσότητα του ιδρώτα μπορεί να μας δείξει την ένταση της άσκησης που κάνουμε και να μας δηλώσει πως έχουμε χρησιμοποιήσει περισσότερη ενέργεια για την εκπόνηση της. Δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση πως ο όγκος του ιδρώτα ισοδυναμεί με καύση λίπους ή απώλεια θερμίδων. Φυσικό και επόμενο είναι όσο ανεβαίνει η ένταση της άσκησης που κάνουμε να έχουμε περισσότερη εφίδρωση, αλλά το πόσες θερμίδες θα κάψουμε έχει να κάνει με πολλούς παράγοντες αλλά σίγουρα όχι με την ποσότητα του ιδρώτα. Το λίπος γίνεται ενέργεια μέσω μεταβολικών διαδικασιών για την παροχή ενέργειας, ενώ ο ιδρώτας, όπως προαναφέραμε, είναι νερό και υγρά του σώματός μας.

 

Τέλος να αναφέρουμε πως οι ανορθόδοξες μέθοδοι εφίδρωσης έχουν σαν αποτέλεσμα μεγάλη απώλεια υγρών που έχουν σαν αποτέλεσμα να πέφτει το βάρος της ζυγαριάς. Αλλά όταν πιούμε τα υγρά που χάσαμε το βάρος μας επανέρχεται.

 

 

Πηγή άρθρου: Fitness Motivation Hellas

[email protected]

Your Premium Lifestyle Digital Destination! Do you feel the VIBE?