Home / Lifestyle  / Το πρώτο WOW festival έρχεται στην Αθήνα!

Το πρώτο WOW festival έρχεται στην Αθήνα!

wow athens
Από την 1η έως τις 3 Απριλίου, το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος παρουσιάζει το πρώτο φεστιβάλ WOW – Women of the World στην Ελλάδα.

 

Το WOW festival πραγματοποιείται σε συνεργασία με το WOW Foundation, με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, τη μεγαλύτερη διοργάνωση στον κόσμο αφιερωμένη σε γυναίκες, κορίτσια και non-binary άτομα. Η διοργάνωση ιδρύθηκε το 2010 από την Jude Kelly, όταν πραγματοποιήθηκε το πρώτο WOW Festival στο Southbank Centre στο Λονδίνο. Μέχρι σήμερα, έχει διοργανώσει φεστιβάλ και εκδηλώσεις σε περισσότερες από 30 πόλεις σε έξι ηπείρους, προσελκύοντας 5 εκατομμύρια ανθρώπους.

 

WOW Athens

Το WOW Athens παρουσιάζεται στην Ελλάδα σε συνεργασία με το British Council και με την υποστήριξη της Βρετανικής Πρεσβείας στην Αθήνα. Περιλαμβάνει ομιλίες με καλεσμένες από την Ελλάδα και το εξωτερικό,.συζητήσεις, εκθέσεις, εργαστήρια, mentoring sessions, εκπαιδευτικά προγράμματα, συναυλίες, προβολές ταινιών κ.ά.

 

Σκοπός της διοργάνωσης είναι να ενδυναμώσει τις γυναίκες και τις θηλυκότητες, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα εμπόδια και τις ανισότητες, που συναντούν καθημερινά και να γιορτάσει τις νίκες, που έχουν σημειωθεί μέχρι σήμερα, καθώς και τα πρόσωπα και τις ιστορίες που εμπνέουν. Πολυσυλλεκτικό και διαθεματικό, το φεστιβάλ εστιάζει στην ελληνική πραγματικότητα σήμερα, αλλά, ταυτόχρονα, στρέφει το βλέμμα και στα κοινά ζητήματα και τις προκλήσεις που απασχολούν όλη την υφήλιο.

 

Τα highlights του WOW Athens

 

The Guerrilla Girls || Artist Talk

Δευτέρα 3 Απριλίου στις 18.30, Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος

Οι Guerrilla Girls αποτελούνται από ανώνυμες καλλιτέχνιδες – ακτιβίστριες, οι οποίες χρησιμοποιούν συνταρακτικούς τίτλους, σκανδαλώδες οπτικό υλικό και συγκλονιστικά στατιστικά στοιχεία, για να αναδείξουν τις διακρίσεις λόγω φύλου ή καταγωγής, και τη διαφθορά στην τέχνη, τον κινηματογράφο, την πολιτική και την ποπ κουλτούρα.

 

Guerrilla Girls WOW

 

The Guerrilla Girls || Έκθεση “The Art of Behaving Badly”

27/03 – 20/04, Αίθριο 4ου ορόφου, Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος

Στην έκθεση θα παρουσιάζονται αφίσες, βίντεο και άλλες μορφές τέχνης των Guerrilla Girls, που έχουν ως στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού πάνω σε θέματα διακρίσεων στις εικαστικές τέχνες.

 

Nubya Garcia || Συναυλία

Δευτέρα 3 Απριλίου στις 20.30, Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος

Η βραβευμένη Βρετανίδα συνθέτρια και σαξοφωνίστρια αλλάζει με τη μουσική της.το τοπίο της βρετανικής jazz – μίας παραδοσιακά ανδροκρατούμενης σκηνής. Μελέτησε μουσική πλάι σε θρύλους της jazz, όπως η Nikki Yeoh και ο Gary Crosby,.και σπούδασε σε κορυφαίες σχολές, συμπεριλαμβανομένων της Royal Academy of Music και του Berklee.

 

 

“Σελίδες για επαναστάτριες: Μία συζήτηση για τις ιστορίες που αλλάζουν τον κόσμο”

Κυριακή 2 Απριλίου στις 11.00, Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος

Πού έχουν πάει όλες οι σημαντικές γυναίκες της Ιστορίας; Υπήρξαν ποτέ; Γιατί χρειάστηκαν τόσα βιβλία με σημαντικές γυναίκες, ώστε να μάθουμε τις ιστορίες τους; Και από πού ξεκίνησαν όλα; Η Elena Favilli, Ιταλίδα δημοσιογράφος και συγγραφέας της σειράς βιβλίων “Ιστορίες της καληνύχτας για επαναστάτριες”,.συνομιλεί με τη Στέλλα Κάσδαγλη, συγγραφέα του βιβλίου “30 γυναίκες που άλλαξαν τον κόσμο”,.για τα γυναικεία πρότυπα, την ενδυνάμωση των κοριτσιών, την έμφυλη ισότητα.και το πώς τα βιβλία μπορούν στ’ αλήθεια να αλλάξουν τον κόσμο μας.

 

 

Dana Kyndrová – “Γυναίκα” || Έκθεση φωτογραφίας

01/04 – 31/05, Περίμετρος Πάρκου Σταύρος Νιάρχος

Μέσα από μια σειρά 48 φωτογραφιών, η έκθεση με τίτλο “Γυναίκα” της Τσέχας φωτογράφου Dana Kyndrová, σε συνεργασία με το Athens Photo World και το Τσέχικο Κέντρο Αθήνας, παρουσιάζει ρεαλιστικά -και ενίοτε με χιούμορ- στιγμές μέσα από τις οποίες αναδεικνύεται ο ρόλος της γυναίκας, άλλοτε κυρίαρχος και άλλοτε σκιώδης, αλλά ακόμη απαραίτητος.

 

 

WOW March

Κυριακή 2 Απριλίου στις 10.00, Κανάλι

Ένας περίπατος για τις γυναίκες που μας εμπνέουν και για ένα αύριο με ίσες ευκαιρίες. Η εκδήλωση θα είναι προσβάσιμη σε όλες και όλους, ανεξαρτήτως ηλικίας και η διαδρομή θα περιλαμβάνει τρεις γύρους περιμετρικά του Καναλιού, 2,4 χιλιομέτρων. Ο περίπατος δεν έχει αγωνιστικό, αλλά συμβολικό χαρακτήρα. Είναι μία ομαδική πορεία στην οποία περπατάμε ή τρέχουμε, με τον δικό μας ρυθμό, με σημείο τερματισμού έναν κόσμο στον οποίο η ισότητα των φύλων δεν είναι απλά επιθυμητή. Είναι εφικτή και απαραίτητη. Οι συμμετέχουσες/οντες δε θα φορέσουν αριθμούς (BIB numbers), αλλά στη θέση τους θα συμπληρώσουν το όνομα της γυναίκας που αποτελεί για εκείνες/ους έμπνευση και πηγή δύναμης.

 

wow march

 

Ομιλίες και πάνελ συζήτησης

Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ, θα αναδειχθούν καίρια ζητήματα σε μία σειρά από πάνελ, που θα φιλοξενήσουν διακεκριμένες ομιλήτριες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Ενδεικτικά, αναφέρουμε τις ακόλουθες θεματικές:

  • Δικαιοσύνη VS Δικαίωση: Η σεξουαλική βία μέσα και έξω από τις δικαστικές αίθουσες (σε συνεργασία με το Κέντρο για τα Έμφυλα Δικαιώματα και την Ισότητα ΔΙΟΤΙΜΑ).
  • Body Positivity – Πρότυπα και στερεότυπα για τη γυναικεία εμφάνιση.
  • Σεξιστικός λόγος και έμφυλα στερεότυπα στη δημόσια σφαίρα.
  • Η σεξουαλική ζωή της γυναίκας.
  • Έμφυλα στερεότυπα στον αθλητισμό.
  • Αόρατη εργασία και θηλυκοποίηση της φροντίδας.
  • Έμφυλα στερεότυπα και σεξισμός στη μουσική βιομηχανία.
  • Η Μητρότητα και η αυτοδιάθεση στην αναπαραγωγή.
  • Γυναικεία επιχειρηματικότητα.
  • Γυναίκες σε θέσεις εξουσίας και λήψης αποφάσεων.

 

Speed Mentoring sessions

Μια μοναδική εμπειρία για τις συμμετέχουσες θα είναι και τα WOW Speed Mentoring sessions (συνεδρίες γρήγορης καθοδήγησης),.στα οποία μπορούν να συναντηθούν γυναίκες και non-binary άτομα διαφορετικής κοινωνικής προέλευσης και ηλικίας,.σε όλα τα στάδια της καριέρας τους, με στόχο να εμπνεύσουν και να υποστηρίξουν η μία την άλλη. Οι μέντορες προέρχονται από όλους τους επαγγελματικούς χώρους.και είναι μια θαυμάσια ευκαιρία να χρησιμοποιήσουν την τεχνογνωσία τους,.για να βοηθήσουν άλλες γυναίκες να ξεπεράσουν τις προκλήσεις τους.

 

Marketplace

Επιπλέον, στην Αγορά του ΚΠΙΣΝ θα βρίσκεται η “καρδιά” του φεστιβάλ, το WOW Marketplace. Επιμελημένο από την ομάδα του WOW και με ελεύθερη πρόσβαση, θα παρουσιάσει επιχειρήσεις και φιλανθρωπικές και ακτιβιστικές οργανώσεις, οι οποίες έχουν ιδρυθεί και διοικούνται από γυναίκες ή non-binary άτομα και θα πωλούν τα προϊόντα τους ή/και θα δίνουν πληροφορίες για σημαντικά θέματα.

 

Kαθ’ όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου και σε όλους τους χώρους του ΚΠΙΣΝ, θα πραγματοποιηθεί μία σειρά από δωρεάν εργαστήρια, δράσεις και happenings με ποικίλη θεματική για όλες τις ηλικίες. Τέλος, το πρωινό της Δευτέρας 3 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί ανοιχτό κάλεσμα σε μαθητές/τριες της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, για να παρακολουθήσουν πάνελ με θέμα τη συναίνεση και να συζητήσουν με τους/τις ομιλητές/τριες.

 

Περισσότερες πληροφορίες:

Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), Λεωφ. Συγγρού 364, Καλλιθέα.

Προπώληση εισιτηρίων: www.ticketservices.gr

www.snfcc.org

 

[email protected]

“I must be a mermaid, Rango. I have no fear of depths and a great fear of shallow living.” Anais Nin