Home / Wellness  / Mind  / Το “μυστήριο” πίσω από ένα φιλί

Το “μυστήριο” πίσω από ένα φιλί

φιλί
Την 6η Ιουλίου γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Φιλιού, αλλά το φιλί παραμένει ένα μυστήριο, καθώς η επιστήμη δεν κατανοεί πλήρως γιατί οι άνθρωποι φιλιούνται…

 

Οι θεωρίες αφθονούν, αλλά το παζλ παραμένει σε μεγάλο βαθμό άλυτο… Ωστόσο, ο αντίκτυπος του φιλιού σε εμάς τους ανθρώπους είναι καλά τεκμηριωμένος. Το φιλί αυξάνει τα επίπεδα της ορμόνης ωκυτοκίνης στο αίμα, η οποία ενθαρρύνει τη διαπροσωπική προσκόλληση. Ενισχύει, επίσης, τα επίπεδα τριών ενώσεων στον εγκέφαλο, των ενδορφινών, της σεροτονίνης και της ντοπαμίνης. Οι ενδορφίνες και η σεροτονίνη ανεβάζουν τη διάθεση, ενώ, με την αύξηση της ντοπαμίνης, αυξάνονται και τα συναισθήματα ευχαρίστησης.

 

Το φιλί κοινωνικά και ψυχολογικά

Το φιλί, ιδιαίτερα στο πλαίσιο των ρομαντικών σχέσεων, δεν αφορά μόνο τη βιολογία και τις ορμόνες. Έχει, επίσης, βαθιές ψυχολογικές και κοινωνικές επιπτώσεις.

Από ψυχολογική άποψη, το φιλί βοηθά στη δημιουργία και τη διατήρηση δεσμών με τους συντρόφους μας. Μπορεί να θεωρηθεί ως μια μορφή “συμπεριφοράς προσκόλλησης”,.παρόμοια με την αγκαλιά ή το κράτημα του χεριού. Αυτές οι πράξεις μειώνουν το άγχος και αυξάνουν τα συναισθήματα εμπιστοσύνης, ικανοποίησης και εγγύτητας σε μια σχέση.

Σε κοινωνικό επίπεδο, το φιλί είναι ένας πολιτισμικά αποδεκτός τρόπος.έκφρασης διαφόρων συναισθημάτων, όπως η αγάπη, ο σεβασμός και η φιλία. Ενώ τα συγκεκριμένα έθιμα γύρω από το φιλί ποικίλλουν ευρέως μεταξύ των πολιτισμών,.παραμένει μια καθολική μορφή ανθρώπινης συμπεριφοράς, που υπερβαίνει τα κοινωνικά και πολιτισμικά όρια.

 

φιλί

 

Το φιλί στις ερωτικές σχέσεις

Πλήθος ερευνών δείχνει ότι το φιλί παίζει διακριτικό, αλλά σημαντικό, ρόλο στις ερωτικές σχέσεις.

Σε μια έρευνα σε 1.041 φοιτητές, ερευνητές σε πολλά πανεπιστήμια των ΗΠΑ διαπίστωσαν ότι, συγκριτικά με τους άνδρες, οι γυναίκες εκτιμούν πολύ περισσότερο το φιλί, θέλουν περισσότερο και το χρησιμοποιούν ως δείκτη της υγείας των σχέσεών τους. Μάλιστα, για πολλές αποτελεί καθοριστικό παράγοντα επιλογής συντρόφου.

Μία άλλη μελέτη, που διεξήχθη από ερευνητές στο Brigham Young και στο Πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ, εξέτασε 1.605 άτομα που εμπλέκονταν σε σχέσεις για τουλάχιστον δύο χρόνια. Όσο αυξάνονταν τα φιλιά, τόσο αυξανόταν η σεξουαλική διέγερση των ζευγαριών και το αίσθημα ικανοποίησης από τη σχέση τους – ειδικά για τις γυναίκες.

 

Πότε πρέπει να φιλιούνται τα ζευγάρια;

Η απάντηση σε αυτήν την ερώτηση είναι “Όποτε θέλουν”! Ωστόσο, τρεις στιγμές της καθημερινότητας ενδέχεται να είναι ιδιαίτερα σημαντικές: “Καλημέρα”, “Καληνύχτα” και “Αγάπη μου, ήρθα σπίτι”. Πολλές γυναίκες υποστηρίζουν ότι τους αρέσει να τις φιλούν αμέσως μετά το ξύπνημα, λίγο πριν κοιμηθούν το βράδυ και όταν επιστρέφουν στο σπίτι, μετά τη δουλειά και τις καθημερινές τους υποχρεώσεις.

 

Η δύναμη του φιλιού

Το φιλί, λοιπόν, είναι μια ισχυρή πράξη, που βρίσκεται στη διασταύρωση της βιολογίας, της ψυχολογίας και του πολιτισμού. Είτε χρησιμοποιείται ως εργαλείο για την επιλογή συντρόφου ή την έκφραση συναισθημάτων είτε ως ενισχυτικό ορμονών, αποτελεί αναμφίβολα σημαντικό μέρος της ζωής μας. Και η απλή αυτή πράξη είναι άλλη μια απόδειξη της πολυπλοκότητας της ανθρώπινης συμπεριφοράς και των βιολογικών και συναισθηματικών διαδικασιών μας!

 

[email protected]

“I must be a mermaid, Rango. I have no fear of depths and a great fear of shallow living.” Anais Nin