Home / Lifestyle  / Το Καστελλόριζο και οι γρίφοι του

Το Καστελλόριζο και οι γρίφοι του

kastellorizo
Μπορεί η επιστημονική γνώση να φτάσει με τρόπο απλό, προσιτό και απολαυστικό σε όλους; Σύμφωνα με τους διοργανωτές του πρώτου Φεστιβάλ Γρίφων, που θα πραγματοποιηθεί στο Καστελλόριζο, από τις 24 έως τις 26 Σεπτεμβρίου, “ναι, μπορεί”!

 

Το 1ο Φεστιβάλ Γρίφων Καστελλόριζου “ανοίγει πανιά” και μας προσκαλεί στον αινιγματικό κόσμο των γρίφων! Με την αφιλοκερδή συμμετοχή περισσότερων από 50 επιστημόνων, ερευνητών, εκπαιδευτικών και καλλιτεχνών, το Φεστιβάλ θα διεξαχθεί από τις 24 έως τις 26 Σεπτεμβρίου, στο ακριτικό νησί των Δωδεκανήσων. Σύμφωνα με τον μαθηματικό και ιδρυτή του Μουσείου Γρίφων Μεγίστης, Πανταζή Χούλη, και τη συνδιοργανώτρια του Φεστιβάλ Γρίφων Καστελλόριζου, Ελένη Γραμματικοπούλου, “πρόκειται για μια μεγάλη προσπάθεια, ένα Φεστιβάλ μοναδικό στο είδος του”. “Απευθύνεται σε όλους, παιδιά και μεγάλους. Στο πλαίσιό του εντάσσονται ο διεθνής διαγωνισμός Μεγίστειος Αινιγμάτων Αγώνας, το Kastellorizo Enigma Congress, διαλέξεις και περιηγήσεις στα μονοπάτια του νησιού και στο Μουσείο Γρίφων Μεγίστης”, όπως αναφέρει ο κ. Χούλης.

 

Festival Grifon Kastellorizo

Οι διοργανωτές του Φεστιβάλ Γρίφων Καστελλόριζου, Πανταζής Χούλης και Ελένη Γραμματικοπούλου.

 

Οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ

Το πλήθος δράσεων που επιφυλάσσει το Φεστιβάλ αντικατοπτρίζει το μέγεθος της προσπάθειας των διοργανωτών. Ο Πανταζής Χούλης θα αναδείξει τι είναι ένας γρίφος μέσα από απλές ομιλίες (“Δούρειος Γρίφος”, “Αρχιμήδους Οστομάχιον”), αλλά και μια πλούσια διάλεξη με θέμα το Καστελλόριζο. Ο πολυβραβευμένος κατασκευαστής γρίφων και μέλος του Διεθνούς Οργανισμού Γρίφων, Μιχάλης Τούλουζας, θα παρουσιάσει μια εντυπωσιακή έκθεση με δείγματα των γρίφων του.

Από το Πανεπιστήμιο Κρήτης, ο διακεκριμένος καθηγητής Μιχάλης Λάμπρου θα προσεγγίσει τα μαθηματικά μέσω διασκεδαστικών αφηγήσεων και τρικ. Επίσης, ο αστροφυσικός Κοσμάς Γαζέας θα δείξει στους επισκέπτες πώς να αγγίξουν τους πλανήτες και να ταξιδεύουν νοητά στο ηλιακό μας Σύστημα μέσα από τη διαδραστική του έκθεση “Planets In Your Hand”.

Ερευνητές από το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών, το Ινστιτούτο Παστέρ και το Ίδρυμα Ευγενίδου θα παρουσιάσουν καινοτόμες δράσεις και μια σειρά πρωτότυπων πειραμάτων. Τέλος, ο οργανισμός Stem Education θα διεξάγει μαθήματα εκπαιδευτικής ρομποτικής/Stem με τίτλο “Οι πρώτοι μου αυτοματισμοί”.

 

Festival Grifon Kastellorizo

 

Γρίφοι με ιστορία

Όπως τονίζει ο κ. Χούλης, “το Καστελλόριζο έχει μεγάλη παράδοση στους γρίφους. Από τη δεκαετία του ’60, ακόμα, υπάρχουν πολλά αινίγματα της Ελένης Βαρβαγιάννη με τη μορφή ποιημάτων στην εφημερίδα ‘Καστελλοριζιακά Νέα’. Σήμερα, οι δύο εκπρόσωποι της Ελλάδας στον Διεθνή Οργανισμό Γρίφων, ο κ. Τούλουζας και εγώ, καταγόμαστε από το Καστελλόριζο”. Όταν ρωτώ τον κ. Χούλη αν πρόκειται για σύμπτωση, μου εξηγεί πως ως μαθηματικός δεν πιστεύει στις συμπτώσεις. Αιτιολογεί, μάλιστα, πως “το Καστελλόριζο παλιότερα είχε έναν εκπληκτικό πολιτισμό. Οι Καστελλοριζιώτες ήταν άνθρωποι που ταξίδευαν πολύ. Πιστεύω πως, όταν η εμπειρία συνδυάζεται με τη γνώση, δημιουργεί ευφυΐα”.

 

puzzle kastellorizo

 

Αινιγματική… έξις

Σύμφωνα με τον μαθηματικό, “το ευρύ κοινό δεν γνωρίζει για τους γρίφους. Ωστόσο, όσοι τους μαθαίνουν, αποκτούν κάποιου είδους… εθισμό! Έχουν ένα ξεχωριστό χάρισμα οι γρίφοι. Είναι φιλικοί και διαδραστικοί. Όπως έχω πει σε πολλούς συλλέκτες, που τους έχουν μέσα σε κουτιά, η πεμπτουσία του γρίφου είναι να ανακατεύεται και να λύνεται. Αν δεν μπορεί κάποιος να παίξει με τον γρίφο, τότε δεν έχει αξία. Πρέπει να ασχοληθεί, να τον αγγίξει! Και είναι ένα εξαιρετικό και αποτελεσματικό εργαλείο για την εκμάθηση μαθηματικών, φιλοσοφίας, φυσικής, ακόμα και τέχνης”. Μάλιστα, συγκρίνει το συναίσθημα της επίλυσης ενός γρίφου με “γκολ ποδοσφαιριστή σε παγκόσμιο πρωτάθλημα”! Ακριβώς αυτό το πάθος του για τα αινίγματα οδήγησε και στην ίδρυση του Μουσείου Γρίφων Μεγίστης. “Από μικρός λάτρευα τους γρίφους και κατάφερα να αποκτήσω μια μεγάλη συλλογή. Αυτή εκτίθεται στο Μουσείο, το οποίο ήθελα να δημιουργήσω εδώ και δέκα χρόνια”.

 

mouseio grifon

Το Μουσείο Γρίφων Μεγίστης.

 

Ο απώτερος στόχος

Όπως εξηγεί ο κ. Χούλης, “ο στόχος του Φεστιβάλ είναι πολύ μεγαλύτερος απ’ ό,τι ίσως φαίνεται. Σκοπός μου είναι να ενώσω όλους τους γριφολόγους και γριφοποιούς της Ελλάδας. Είμαι σίγουρος ότι υπάρχουν πολλοί, που δεν είχαν βρει τον τρόπο να εξωτερικεύσουν το πάθος τους για τους γρίφους. Τώρα, με το Φεστιβάλ και το Μουσείο, θα το κάνουν! Η Ελλάδα έχει τεράστια επιρροή και παράδοση στους γρίφους, από το ‘Οστομάχιον’ του Αρχιμήδη -τον αρχαιότερο καταγεγραμμένο γρίφο της ανθρωπότητας- μέχρι το Κουτί της Πανδώρας, τον Γόρδιο Δεσμό, το Αίνιγμα της Σφίγγας… Πρέπει να διατηρήσουμε αυτήν την παράδοση!”, καταλήγει.

 

Festival Grifon Kastellorizo

 

Τη διοργάνωση του Φεστιβάλ συντονίζουν το Μουσείο Γρίφων Μεγίστης και το Σωματείο ΕΝ.Ι.Γ.ΜΑ (Ένωση Ιδεών, Γρίφων, Μαθηματικών) σε συνεργασία με την Ελένη Γραμματικοπούλου. Τελεί υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Καινοτομίας, του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων και του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Συνδιοργανώτρια είναι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Με την αφιλοκερδή προσφορά 50 και πλέον συμμετεχόντων ερευνητών, ακαδημαϊκών και εκπαιδευτικών φορέων. Περισσότερες πληροφορίες και το πλήρες πρόγραμμα εκδηλώσεων θα βρείτε στο www.kastellorizofestival.com

 

@KastellorizoPuzzleFestival

 

 

 

[email protected]

“I must be a mermaid, Rango. I have no fear of depths and a great fear of shallow living.” Anais Nin