Home / Good Life  / Art & Culture  / Τον Johannes Vermeer τιμά το Rijksmuseum

Τον Johannes Vermeer τιμά το Rijksmuseum

H μεγαλύτερη αναδρομική έκθεση που έχει γίνει ποτέ προς τιμήν του Johannes Vermeer πρόκειται να πραγματοποιηθεί στο Rijksmuseum. 

To Rijksmuseum στην Ολλανδία σε συνεργασία με το Mauritshuis διοργανώνουν από τις 10 Φεβρουαρίου μέχρι και τις 4 Ιουνίου 2023 τη μεγαλύτερη αναδρομική έκθεση που πραγματοποιήθηκε ποτέ προς τιμήν του ζωγράφου Johannes Vermeer.

 

Rijksmuseum

 

Μέσα από αυτήν την έκθεση τα δύο μουσεία ερευνούν τις καλλιτεχνικές επιλογές του διάσημου.Ολλανδού ζωγράφου, τις συνθέσεις του, καθώς και τη δημιουργική διαδικασία που υιοθετούσε για την παραγωγή των έργων του.

 

 

Πρόκειται για μια σημαντική ενέργεια, καθώς οι μόλις 35 πίνακες του Johannes Vermeer.αποτελούν κυριολεκτικά θησαυρούς στις συλλογές των μουσείων, ακριβώς γι’ αυτό και δύσκολα δανείζονται. Εκεί έγκειται και η μεγάλη σημασία της έκθεσης. 

 

Λίγα λόγια για τον ζωγράφο

Ο Johannes Vermeer γεννήθηκε το 1632 στο Ντελφτ, όπου έζησε και εργάστηκε μέχρι τον θάνατό του. Ξεκίνησε την καλλιτεχνική του πορεία ζωγραφίζοντας μυθολογικές.και βιβλικές σκηνές, αλλά έγινε ιδιαίτερα γνωστός χάρη στις αναπαραστάσεις της καθημερινής ζωής σε εσωτερικούς χώρους.

 

Johannes Vermeer

A Lady Writing, Johannes Vermeer, ca. 1662-1665. National Gallery of Art, Washington D.C.

 

 Ενδέχεται να ταξίδεψε, όπως και πολλοί άλλοι Ολλανδοί καλλιτέχνες της εποχής του, στην Ιταλία, τη Γαλλία ή τη Φλάνδρα ή να μαθήτευσε σε κάποιο άλλο κέντρο της Ολλανδίας. Ορισμένα έγγραφα συνδέουν τον Βερμέερ με τον Λέοναρντ Μπράμερ, σημαντικό καλλιτέχνη εκείνης της περιόδου, αλλά πουθενά δεν αναφέρεται αν υπήρξε δάσκαλός του. Ακόμη, είναι πιθανό ο Βερμέερ να γνώριζε τον Κάρελ Φαμπρίτιους, έναν εξίσου σημαντικό ζωγράφο, που υπήρξε μαθητής του Ρέμπραντ.

 

Johannes Vermeer

Girl with a Red Hat, Johannes Vermeer, ca. 1665. National Gallery of Art, Washington D.C.

 

Σε κάθε περίπτωση, μέχρι το δεύτερο μισό του 1650, ο Βερμέερ είχε ήδη αρχίσει να ζωγραφίζει σκηνές της καθημερινής ζωής, με την επιρροή των καλλιτεχνών Χέραρντ τερ Μπορχ και Πίτερ ντε Χόοχ να διαφαίνεται σε αυτά τα έργα.

 

Η δημιουργική περίοδος του Vermeer διήρκησε περίπου μια δεκαετία, κατά την οποία  παρήγαγε εκπληκτικά έργα, κυρίως με σκηνές σε εσωτερικούς χώρους, που χαρακτηρίζονται για το φως και τα ιλουζιονιστικά στοιχεία. 

 

Κεντρική εικόνα: Γιοχάνες Βερμέερ, To Κορίτσι με το Μαργαριταρένιο Σκουλαρίκι, 1665, Mauritshuis

 

Πηγή: culturenow.gr

[email protected]

Οne quote, my point of view... “Let me live, love, and say it well in good sentences” Sylvia Plath