Τα κατοικίδια ζώα ετοιμάζονται να λάβουν δράση στη θεραπεία των ασθενών, στην πνευμονολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Λάρισας.
Θα είναι άραγε ποτέ δυνατή η είσοδος των κατοικίδιων μέσα σε χώρους νοσοκομείων; Ένα ιδιαίτερο ερώτημα έρχεται επιτέλους να απαντηθεί. Ο καθηγητής πνευμονολογίας και διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας,.Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης παρουσίασε μία ιδιαίτερη, καινοτόμα ιδέα που αφορά ασθενείς και κατοικίδια. Πιο συγκεκριμένα, ο καθηγητής συνέστησε την είσοδο κατοικίδιων ζώων τόσο σε νοσοκομεία, όσο και σε οίκους ευγηρίας, για την αποτελεσματικότερη θεραπεία των ασθενών.

Την πρόταση εισαγωγής κατοικίδιων μέσα σε νοσοκομειακούς χώρους πρότεινε, μαζί με τον καθηγητή,.ο κτηνίατρος και συμπεριφεριολόγος Χρήστος Καραγιάννης. Με την πρωτοβουλία του Κτηνιατρικού Συλλόγου Λάρισας,.οι δύο επιστήμονες παρουσίασαν αυτήν την προσπάθεια για εκπαίδευση κατοικίδιων, με σκοπό να αποτελέσουν μέρος της θεραπείας των ασθενών.
Ο Χρήστος Καραγιάννης ανέφερε πως “τα ζώα έχουν έτσι και αλλιώς την ιδιότητα να θεραπεύουν τους ανθρώπους και δεν χρειάζεται να τους το μάθουν οι άνθρωποι. Κάναμε ένα ερωτηματολόγιο, για να ρωτήσουμε εάν αυτοί οι άνθρωποι που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία και που «μπαινοβγαίνουν» θα θέλανε να έχουν για λίγο εκεί το κατοικίδιο που έχουν στο σπίτι τους. Πρέπει να σας πω ότι οι απαντήσεις ήταν όλες ένθερμες,.καθώς θα τους «ξεάγχωνε» και η ζεστασιά τους θα ήταν κάτι πολύ σημαντικό γι’ αυτούς.”

“Αυτή η πρωτοβουλία, νομίζω, είναι εξαιρετική και πιστεύω πως είναι εύκολο να το κάνουμε. Σε αυτή τη φάση, εκτιμούμε τις απόψεις των ασθενών και αυτές είναι ένθερμες. Τόσο αυτοί που έχουν ζώα, αλλά και όσοι δεν έχουν ζώα, θα ήθελαν να έχουν μια μικρή επικοινωνία με ένα σκυλάκι, σαν αυτά που περιέγραψε ο κύριος Καραγιάννης, στο διάστημα της νοσηλείας τους”,.συνέχισε ο Κωσταντίνος Γουργουλιάνης.
Αυτό το σημαντικό εγχείρημα έχει ως σκοπό να ενισχύσει την διαδικασία της θεραπείας των ασθενών,.χρησιμοποιώντας ως βοήθεια τα κατοικίδια, για τη βελτίωση των αποτελεσμάτων.





