Home / Wellness  / Mind  / Πώς επηρεάζουν τα social media τους έφηβους;

Πώς επηρεάζουν τα social media τους έφηβους;

social media
Νέα έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο American Psycology Association, έδειξε πως οι έφηβοι που δε χρησιμοποιούν τα social media έχουν μία πιο υγιή εικόνα για τον εαυτό τους, σε αντίθεση με εκείνους που τα χρησιμοποιούν καθημερινά.

 

Η εφηβεία είναι σίγουρα μία κρίσιμη περίοδος για τη δημιουργία μίας υγιούς αυτοεικόνας,.κατά την οποία εύκολα μπορούν να αναπτυχθούν λανθασμένες πεποιθήσεις για την εικόνα του σώματος,.διατροφικές διαταραχές και ψυχικές ασθένειες, όπως η κατάθλιψη. Σύμφωνα με τους μελετητές της έρευνας, οι νέοι ξοδεύουν,.κατά μέσο όρο, έξι έως οκτώ ώρες την ημέρα στις οθόνες. Τα social media μπορούν να εκθέσουν τους χρήστες σε εκατοντάδες εικόνες καθημερινά,.συμπεριλαμβανομένων διασημοτήτων και μοντέλων. Αυτά τα πρότυπα ομορφιάς και σώματος πολλές φορές οδηγούν σε μια εσωτερίκευση ιδανικών, που είναι ανέφικτα για όλους,.με αποτέλεσμα να δημιουργούνται ψευδείς πεποιθήσεις για την αυτοεικόνα του εφήβου.

 

 

Για να κατανοήσουν βαθύτερα τις επιπτώσεις των social media στην αυτοεικόνα των εφήβων, οι μελετητές διεξήγαγαν μία έρευνα με 220 προπτυχιακούς φοιτητές. Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να περιορίσουν τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης σε.όχι περισσότερο από 60 λεπτά την ημέρα, ενώ σε άλλους επετράπη απεριόριστη πρόσβαση.

 

 

Οι συμμετέχοντες που μείωσαν τη χρήση των social media είχαν σημαντική βελτίωση στον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπιζαν τόσο τη συνολική τους εμφάνιση,.όσο και το σωματικό τους βάρος, σε σύγκριση με εκείνους που εξακολούθησαν να έχουν την ίδια πρόσβαση.

 

“Αυτή η σύντομη έρευνα απέδειξε ότι η μείωση της χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.αποφέρει σημαντικές βελτιώσεις στην εμφάνιση και την εκτίμηση του σώματος σε νέους με έντονη χρήση των social media”, ανέφερε ο Gary Goldfield, επικεφαλής της έρευνας. “Η μείωση της χρήσης των social media είναι μια εφικτή μέθοδος για την παραγωγή μιας βραχυπρόθεσμης θετικής επίδρασης στην εικόνα του σώματος, σε έναν ευάλωτο πληθυσμό χρηστών,.και θα πρέπει να αξιολογηθεί ως πιθανό εργαλείο για τη θεραπεία διαταραχών που σχετίζονται με την εικόνα του σώματος”.

 

psycnet.apa.org

[email protected]

“I always loved aesthetics. Not particularly fashion. But an idea of Beauty.” Miuccia Bianchi Prada