Home / Family  / Οι κίνδυνοι της συναναστροφής της οικόσιτης γάτας με την άγρια ζωή

Οι κίνδυνοι της συναναστροφής της οικόσιτης γάτας με την άγρια ζωή

γάτας
Μελέτη, που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο του Maryland, αποκαλύπτει τους κινδύνους που ελλοχεύει η συναναστροφή της οικόσιτης γάτας με την άγρια ζωή, τόσο για την υγεία της, όσο και για την ίδια τη βιοποικιλότητα.

 

Νέα έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Frontiers in Ecology and Evolution,.αποκάλυψε ότι η συναναστροφή μίας οικόσιτης γάτας με την άγρια ζωή μπορεί να προκαλέσει κίνδυνο μετάδοσης ασθενειών, τόσο στους ιδιοκτήτες, όσο και στους πληθυσμούς των άγριων ζώων, έχοντας σημαντικό αντίκτυπο στη βιοποικιλότητα.

 

Τα ευρήματα της μελέτης βασίστηκαν σε δεδομένα από το DC Cat Count,.που πραγματοποιήθηκε σε όλη την Washington. Για τη διεξαγωγή της, χρησιμοποιήθηκαν 60 κάμερες, που ενεργοποιούνται με κίνηση, τοποθετημένες σε 1.500 τοποθεσίες δειγματοληψίας. Οι ερευνητές τόνισαν ότι οι άνθρωποι φέρουν πρωταρχική ευθύνη για τη μείωση αυτών των κινδύνων,.με το να κρατούν τις γάτες τους σε εσωτερικούς χώρους.

 

 

Ο Daniel Herrera, επικεφαλής της συγγραφικής μελέτης, αποκάλυψε ότι: «Ανακαλύψαμε ότι η μέση οικόσιτη γάτα στην Washington έχει 61% πιθανότητα να βρεθεί στον ίδιο χώρο με τα ρακούν -ο πιο παραγωγικός φορέας λύσσας της Αμερικής. Αφήνοντας τις γάτες μας έξω, θέτουμε σε σημαντικό κίνδυνο την υγεία τους.»

Εκτός από τον κίνδυνο να εκτεθούν σε ασθένειες, που μπορούν να φέρουν σε εσωτερικούς χώρους στους ανθρώπους (όπως η λύσσα και η τοξοπλάσμωση),.οι οικόσιτες γάτες απειλούν τη γηγενή άγρια ζωή. Η έρευνα του DC Cat Count έδειξε ότι οι γάτες,.που τους επιτρέπεται να περιφέρονται έξω, κυνηγούν στους ίδιους χώρους με τα μικρά ιθαγενή άγρια ζώα, όπως σκίουρους,.κουνέλια και ποντίκια. Κυνηγώντας παράλληλα με αυτά τα ζώα, οι γάτες μπορούν να μειώσουν τη βιοποικιλότητα, υποβαθμίζοντας, έτσι, το οικοσύστημα.

 

 

Η μελέτη ενθαρρύνει τους ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων να κρατούν τις γάτες τους σε εσωτερικούς χώρους,.για να αποφύγουν πιθανές συναντήσεις των κατοικιδίων τους και της άγριας φύσης. Η έρευνα υπογραμμίζει ότι οι άγριες γάτες κινδυνεύουν να προσβληθούν από ασθένειες και να προκαλέσουν μείωση της εγγενούς άγριας ζωής και δεν πρέπει να τους επιτρέπεται να περιφέρονται ελεύθερα, καθώς απειλούν τη βιοποικιλότητα.

 

[email protected]

“I always loved aesthetics. Not particularly fashion. But an idea of Beauty.” Miuccia Bianchi Prada