Home / Family  / Πώς η βόλτα με το κατοικίδιο συμβάλλει στην προστασία από την άνοια;

Πώς η βόλτα με το κατοικίδιο συμβάλλει στην προστασία από την άνοια;

άνοια
Νέα έρευνα αποκαλύπτει τη σημασία που έχει η άσκηση στη μείωση του κινδύνου για άνοια τόσο για τους ιδιοκτήτες, όσο και για τους σκύλους τους.

 

Ποιος θα μπορούσε να σκεφτεί ότι μία απλή βόλτα με τον σκύλο μας μπορεί, στην πραγματικότητα,.να αποβεί τόσο ευεργετική και σωτήρια; Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, αυτή η καθημερινή συνήθεια έχει τη δυνατότητα να προστατέψει τόσο τους ανθρώπους,.όσο και τους τετράποδους φίλους μας, από την άνοια!

 

 
Όπως και οι άνθρωποι, έτσι και τα ζώα, μπορούν να αναπτύξουν άνοια. Τα προβλήματα μνήμης, όπως ο αποπροσανατολισμός, οι αλλαγές συμπεριφοράς και οι διαταραχές ύπνου, μπορούν εξίσου να επηρεάσουν τους μικρούς μας φίλους, σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε η Nature Scientific Reports.

 

Όταν οι συγγραφείς ανέλυσαν τα δεδομένα, σε περισσότερους από 15.000 σκύλους,.ένας από τους μεγαλύτερους παράγοντες κινδύνου για την άνοια των σκύλων ήταν η έλλειψη άσκησης. Άλλες, σχετικές με την άνοια, έρευνες έχουν δείξει ότι το περπάτημα μπορεί να προστατεύσει την υγεία του εγκεφάλου στον άνθρωπο.

 

Πώς η άσκηση επηρεάζει τη βιολογία της γήρανσης;

Όταν οι ερευνητές ανέλυσαν τα δεδομένα, διαπίστωσαν ότι το 1,4% των σκύλων είχαν άνοια. Οι πιθανότητες της πάθησης αυξάνονταν κατά 52%, με κάθε επιπλέον έτος ζωής ενός σκύλου. Μεταξύ των σκύλων ίδιας ηλικίας, οι πιθανότητες άνοιας ήταν 6 φορές υψηλότερες σε σκύλους που δεν ήταν δραστήριοι,.σε σύγκριση με εκείνους που ήταν αρκετά πιο δραστήριοι. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης,.η άσκηση έχει την ιδιότητα να μειώνει μία πιθανή φλεγμονή και να αυξάνει την πλαστικότητα του εγκεφάλου. Τα πολύ δραστήρια σκυλιά είναι, επίσης, λιγότερο πιθανό να είναι παχύσαρκα, γεγονός που μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο της άνοιας.

 

άνοια

 

Παράλληλα, έρευνα που δημοσιεύτηκε στο JAMA Neurology διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που περπατούν 10.000 βήματα την ημέρα μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο άνοιας στο μισό. Τα ευρήματα έδειξαν, επίσης, ότι μισή ώρα περπάτημα με γρήγορο ρυθμό μειώνει κατά 62% τον κίνδυνο για άνοια.

 

άνοια

 

Μία απλή, καθημερινή δραστηριότητα, λοιπόν, που μας δένει με το κατοικίδιό μας,.μπορεί να δημιουργήσει περισσότερα οφέλη από αυτά που ήδη γνωρίζαμε!

 

[email protected]

“I always loved aesthetics. Not particularly fashion. But an idea of Beauty.” Miuccia Bianchi Prada