Home / Good Life  / Ξάνθη, η πόλη των αντιθέσεων

Ξάνθη, η πόλη των αντιθέσεων

Ξάνθη
Αν και είναι γνωστή κυρίως για το Καρναβάλι της, η Ξάνθη είναι μια πόλη αληθινό σταυροδρόμι πολιτισμών, που αξίζει να εξερευνήσετε απ’ άκρη σ’ άκρη!

 

Η Ξάνθη θα μπορούσε εύκολα και με αξιώσεις να διεκδικήσει τον τίτλο της πόλης των αντιθέσεων,.καθώς ακροβατεί ανάμεσα στη Δύση και την Ανατολή,.το βουνό και τη θάλασσα,.την Παλιά Πόλη και τη σύγχρονη ζωή. Χτισμένη αμφιθεατρικά στους πρόποδες της οροσειράς της Ροδόπης,.η κοσμοπολίτισσα αρχόντισσα της Θράκης συνδέει τη Μαύρη Θάλασσα με το Αιγαίο και την Ευρώπη με την Ασία.

 

Ξάνθη Παλιά Πόλη

 

Το υγρό στοιχείο παίζει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της ταυτότητας της πόλης, καθώς ο ποταμός Κόσυνθος χωρίζει την Ξάνθη σε δύο μέρη. Στη δυτική όχθη του απλώνονται η Παλιά και η Νέα Πόλη και στην ανατολική ο παραδοσιακός συνοικισμός Σαμακώβ. Ωστόσο, και οι δύο πλευρές της Ξάνθης διατηρούν το παραδοσιακό χρώμα τους και παρασύρουν τον επισκέπτη σε ένα γοητευτικό ταξίδι στον χρόνο. Καλοδιατηρημένα αρχοντικά, γραφικές πλατείες και υπέροχες εκκλησίες κατακλύζουν τα στενάκια της Παλιάς Πόλης, ενώ στη Νέα Πόλη, στην οδό Καπνεργατών, στέκουν από το 1890 τα κτίρια των Καπναποθηκών. Σήμα κατατεθέν της Ξάνθης είναι η Πλατεία με το Ρολόι, που συνιστά ιδανικό σημείο εκκίνησης για την εξερεύνηση της πόλης και των γύρω περιοχών.

 

 

Στο Λαογραφικό Μουσείο, τη Δημοτική Πινακοθήκη “Χρήστος Παυλίδης” και το Grand Maison – την οικία όπου γεννήθηκε ο μεγάλος μας μουσικοσυνθέτης Μάνος Χατζιδάκις – ανοίγει ένας ζωντανός διάλογος με την πλούσια ιστορική και πολιτιστική παράδοση της Ξάνθης, αλλά και με τους σπουδαίους ανθρώπους της.

 

Ο ονειρικός Νέστος με το Εθνικό Πάρκο στο Δέλτα του,.η λίμνη Βιστωνίδα με τον έκπαγλου κάλλους βιότοπό της,.τα πυκνά δάση Χαϊντού και Οξιά με τις καταπράσινες διαδρομές τους.και ο επιβλητικός Λειβαδίτης – ο μεγαλύτερος καταρράκτης των Βαλκανίων – είναι μερικά.από τα πλέον τρυφερά “χάδια” της φύσης στον ευλογημένο αυτό τόπο. Μην παραλείψετε να επισκεφτείτε το γραφικό λιμανάκι του Πόρτο Λάγος με το.“πλωτό” Μοναστήρι του Άι Νικόλα, αλλά και τα Πομακοχώρια, χτισμένα.τα περισσότερα σε τόπους εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς.

 

 Πομακοχώρια Ξάνθη

Λειβαδίτης Ξάνθη

 

Το πολύχρωμο παζλ εικόνων και εμπειριών, που προσφέρει απλόχερα η Ξάνθη,.συμπληρώνουν τα φεστιβάλ που διοργανώνονται εδώ καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Πέρα από το Καρναβάλι, οι Γιορτές Παλιάς Πόλης τον Σεπτέμβρη,.το Διεθνές Φεστιβάλ Ξάνθη, Πόλις Ονείρων Μουσικών Σχολείων τον Απρίλη.και το Αυγουστιάτικο River Party στο Νεστόριο.είναι μερικές μόνο από τις μοναδικές γιορτές, που θα σας παρασύρουν στη μαγεία της Ξάνθης!

 

[email protected]

“I must be a mermaid, Rango. I have no fear of depths and a great fear of shallow living.” Anais Nin