Home / Wellness  / Mind  / Κάνε την ευαισθησία πλεονέκτημα

Κάνε την ευαισθησία πλεονέκτημα

ευαισθησία
Η οικογένεια, το σχολείο, το εργασιακό μας περιβάλλον και σε πολλές περιπτώσεις ακόμα και οι φίλοι μάς ωθούν να κρύψουμε τις ευαισθησίες μας κάτω από το “χαλάκι”, προκειμένου να ανταπεξέλθουμε στα δεδομένα της σκληρής πραγματικότητας του σήμερα. Από πολύ μικροί μαθαίνουμε πως η ευαισθησία είναι για τους αδύναμους, ενώ μεγαλώνουμε με-συχνά- τοξικές φράσεις όπως “Οι άντρες δεν κλαίνε” και “Πάλι κλαις; Μα καλά, γιατί είσαι τόσο ευαίσθητος”. Όλες αυτές οι παροτρύνσεις προς μία σκληρή αντιμετώπιση των πραγμάτων έχουν δημιουργήσει εντυπώσεις ότι η ευαισθησία.συνδέεται με την αδυναμία και δημιουργεί μία εύθραυστη ψυχοσύνθεση ατόμου.

 

Παρόλα αυτά, η ευαισθησία δεν αποτελεί ένα χαρακτηριστικό που μπορείς να αλλάξεις εκούσια. Είναι μέρος της προσωπικότητας ενός ανθρώπου και συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με τη γενετική. Παρά την αρνητική χροιά που έχει δοθεί από την ίδια την κοινωνία, η ευαισθησία είναι ένα χαρακτηριστικό που συνδέεται με τη χαρισματικότητα και, αν μη τι άλλο, είναι κάτι που πρέπει να αποδεχτούμε και να αγκαλιάσουμε. Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με έρευνα τριών δεκαετιών,.δεν αποτελεί μόνο ένα απολύτως υγιές χαρακτηριστικό, αλλά χρησιμεύει και ως ένα ισχυρό πλεονέκτημα.

 

Ως χαρακτηριστικό της προσωπικότητας, το να είσαι ευαίσθητος σημαίνει ότι έχεις την ικανότητα να λαμβάνεις περισσότερες πληροφορίες από το περιβάλλον σου, ενώ μπορείς να επεξεργάζεσαι βαθύτερα τα εξωτερικά ερεθίσματα. Αυτή η βαθιά επεξεργασία πληροφοριών αλλάζει τον τρόπο που βλέπεις τον κόσμο. Έχεις αυξημένη παρατηρητικότητα, όσον αναφορά στις συμπεριφορές των γύρω σου,.ενώ σκέφτεσαι και αισθάνεσαι βαθύτερα από τους υπόλοιπους ανθρώπους. Μάλιστα, περίπου το 30% των ανθρώπων, ανεξαρτήτως φύλου, χαρακτηρίζεται από υψηλά επίπεδα ευαισθησίας. Η υψηλή ευαισθησία, παρά την αρνητική χροιά της, έρχεται με πολλά πλεονεκτήματα.

 

Η δημιουργικότητα είναι ένα από τα πιο γνωστά χαρακτηριστικά της και, ίσως, η μόνη αληθής γενίκευση, που συνδέεται με την ευαισθησία. Οι ευαίσθητοι άνθρωποι τείνουν να είναι εξαιρετικά δημιουργικοί, ενώ, πολλοί από αυτούς είναι καλλιτέχνες, μουσικοί και ηθοποιοί. Ωστόσο, η δημιουργικότητα δε σταματά στις τέχνες.

 

 

Η έννοια της δημιουργικότητας μπορεί να μεταφραστεί σε καινοτομία. Πολλοί από τους μεγαλύτερους στοχαστές και επιστήμονες στην ιστορία ήταν άνθρωποι με υψηλό δείκτη ευαισθησίας, συμπεριλαμβανομένου του Charles Darwin, έναν άνθρωπο στοχαστικό, ταπεινό, ευσυνείδητο και, πάνω από όλα, γεμάτο έντονα συναισθήματα. Οι ευαίσθητοι άνθρωποι έχουν την τάση να καινοτομούν ακριβώς γιατί στοχάζονται. Περνούν περισσότερο χρόνο στο να ανατρέψουν τα προβλήματά τους μέσα στο κεφάλι τους, καταλήγοντας να εφευρίσκουν περισσότερες δυνατότητες και λύσεις.

 

Το μεγαλύτερο, όμως, πλεονέκτημα ενός ευαίσθητου ανθρώπου είναι το λεγόμενο “Boost Effect” (Εφέ Ώθησης). Η ευαισθησία δίνει τη δυνατότητα στους ανθρώπους να επεξεργάζονται βαθύτερα τις γνώσεις που τους προσφέρονται και, έπειτα, να τις εφαρμόζουν αποτελεσματικότερα στην πραγματική ζωή. Μία έρευνα, που πραγματοποιήθηκε το 2022, εξέτασε ζευγάρια που είχαν προβλήματα με τον γάμο τους,.για τα οποία είχαν προηγηθεί συμβουλευτικές συνεδρίες με ψυχολόγους και ψυχοθεραπευτές. Η μελέτη κατέδειξε ότι οι ευαίσθητοι σύντροφοι είχαν ακολουθήσει τις συμβουλές των συνεδριών,.σε αντίθεση με τους συντρόφους οι οποίοι είχαν χαμηλότερο δείκτη ευαισθησίας.

 

Άφησε πίσω σου τη “συμβουλή” της κοινωνίας να κρύψεις μία σημαντική πτυχή του εαυτού.σου και αγκάλιασε την ευαισθησία σου, κάνοντάς την πλεονέκτημα. 

[email protected]

“I always loved aesthetics. Not particularly fashion. But an idea of Beauty.” Miuccia Bianchi Prada