Home / Good Life  / Art & Culture  / Η κβαντική μνήμη του Refik Anadol

Η κβαντική μνήμη του Refik Anadol

 

Στο δημιουργικό σύμπαν του new media artist Refik Anadol η τεχνητή νοημοσύνη, η μηχανική και η κβαντική γίνονται τα πινέλα, που “ζωγραφίζουν” τη σχέση του ανθρώπου με τη φύση.

 

Ο new media artist Refik Anadol γεννήθηκε το 1985 στην Κωνσταντινούπολη. Αυτή τη στιγμή κατοικεί στο Los Angeles της California, όπου διευθύνει το Refik Anadol Studio και το RAS LAB. Η ερευνητική πρακτική του studio του επικεντρώνεται στην ανακάλυψη και ανάπτυξη καινοτόμων προσεγγίσεων για αφηγήσεις με τη χρήση δεδομένων και τεχνητής νοημοσύνης. Επίσης, ο Anadol είναι λέκτορας στο τμήμα Design Media Arts του UCLA, από το οποίο απέκτησε το δεύτερό του Master of Fine Arts.

Εκθέτοντας εκτενώς στη Βόρεια Αμερική, την Ευρώπη και την Ασία από το 2009, τα έργα του Anadol παρουσιάστηκαν το 2019 στη Μπιενάλε της Φλωρεντίας, στο Εθνικό Μουσείο της Κίνας και το Μουσείο Ερμιτά. Το 2018 τα έργα του εκτέθηκαν στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Scottsdale, στην Αριζόνα. Την ίδια χρονιά, ο καλλιτέχνης συνεργάστηκε με το πρόγραμμα Artists and Machine Intelligence του Google Arts and Culture, για την προβολή εικόνων σε ολόκληρη την πρόσοψη του κτιρίου του Walt Disney Concert Hall, στο Λος Άντζελες.

 

“Art, design, science and technology can’t be separated anymore – we’re in a new era.” – Refik Anadol

 

Space Anadol

Sense of Space, ©Refik Anadol

 

Τέχνη, άνθρωπος και μηχανές

Το σύνολο των έργων του Anadol εντοπίζει τη δημιουργικότητα στη διασταύρωση ανθρώπων και μηχανών. Γλυπτά παραμετρικών δεδομένων, ζωντανές οπτικοακουστικές παραστάσεις και συναρπαστικές εγκαταστάσεις λαμβάνουν πολλές μορφές. Παράλληλα, μας ενθαρρύνουν να επανεξετάσουμε την εμπλοκή μας με τον φυσικό κόσμο, τις χρονικές και χωρικές διαστάσεις του και τις δημιουργικές δυνατότητες της μηχανής. Το κύριο νήμα που ενώνει όλες τις πρωτοποριακές απεικονίσεις του αόρατου κόσμου του Anadol είναι τα δεδομένα.

 

Για το project του Quantum Memories, χρησιμοποιήθηκαν 200 εκατομμύρια φωτογραφίες των τοπίων, των ωκεανών και της ατμόσφαιρας της γης, για να απεικονίσουν μια εναλλακτική πραγματικότητα της φύσης.

 

Quantum Memories Refik Anadol

Quantum Memories, ©Refik Anadol

 

Η installation του Sense of Space, που παρουσιάστηκε στη 17η Διεθνή Έκθεση Αρχιτεκτονικής La Biennale di Venezia, χρησιμοποίησε περίπου 70 terabytes πολυτροπικών δεδομένων μαγνητικής τομογραφίας, για να σχεδιάσει έργα τέχνης εμπνευσμένα από τον ανθρώπινο εγκέφαλο.

 

Sense of Space Anadol

Sense of Space, ©Refik Anadol

 

Αρχειακά φωτογραφικά δεδομένα του σύμπαντός μας από τη NASA/JPL ήταν η κινητήρια δύναμη πίσω από τη Machine Memoirs: Space, την πιο επισκέψιμη έκθεση της Κωνσταντινούπολης.

 

Machine Memoirs : Space Exhibition from Refik Anadol on Vimeo.

 

Για τη Machine Hallucination χρησιμοποίησε 113 εκατομμύρια δημόσια διαθέσιμες εικόνες της Νέας Υόρκης, αποτυπώνοντας το όραμά του για το εγγύς μέλλον της ιστορικής πόλης.

 

Machine Hallucinations Anadol

Machine Hallucinations – ISS Dreams, ©Refik Anadol

 

Πιο πρόσφατα, συγκεκριμένα στις αρχές Οκτωβρίου, ο Anadol συνεργάστηκε με τον πολυτελή οίκο κοσμημάτων BVLGARI, δημιουργώντας την εγκατάσταση Serpenti Metamorphosis. Ο βραβευμένος καλλιτέχνης εμπνεύστηκε από τη διαδικασία της μεταμόρφωσης και το εμβληματικό σύμβολο Serpenti του luxury brand. Η εγκατάσταση, που φιλοξενείται στην Piazza del Duomo του Milano, θα είναι ανοιχτή για το κοινό όλο τον Οκτώβριο και θα ξεκινήσει λίγο μετά μια παγκόσμια περιοδεία.

 

 

refikanadol.com
@refikanadolstudio
refikanadol

 

Κεντρική εικόνα: Quantum Memories, ©Refik Anadol

[email protected]

“I must be a mermaid, Rango. I have no fear of depths and a great fear of shallow living.” Anais Nin