Home / Good Life  / Art & Culture  / Η Θεσσαλονίκη γιορτάζει τα 59α Δημήτρια!

Η Θεσσαλονίκη γιορτάζει τα 59α Δημήτρια!

59α Δημήτρια

Η μεγαλύτερη και πιο ιστορική γιορτή της Θεσσαλονίκης έρχεται! Τα 59α Δημήτρια ξεκινούν στις 19 Σεπτεμβρίου!

 

Μεταμορφώσεις γιατί η Θεσσαλονίκη αλλάζει, γιατί ο μακροβιότερος πολιτιστικός θεσμός της πόλης μετασχηματίζεται μαζί της. Μεταμορφώσεις γιατί τα πολλαπλά και επικαλυπτόμενα πρόσωπα της Θεσσαλονίκης ανά τους αιώνες επαναγράφονται και αποτυπώνονται με τα μάτια πάντα στραμμένα στο μέλλον. Για ακόμα μία χρονιά πραγματοποιείται η μεγαλύτερη και πιο ιστορική γιορτή πολιτισμού της πόλης! Από τις 19 Σεπτεμβρίου μέχρι και την 1η Νοεμβρίου η Θεσσαλονίκη θα κινείται στους ρυθμούς που ορίζουν τα 59α Δημήτρια.

 

Εικαστικά, θέατρο, μουσική, χορός, σινεμά, λογοτεχνία, γαστρονομία και performances συνθέτουν το παλίμψηστο του φετινού φεστιβάλ! Ποιο ήταν το σημείο εκκίνησης των δημιουργών;

 

Σημείο εκκίνησής μας είναι η ψηφίδα, που μετασχηματίζεται και μεταμορφώνεται σε pixels. Σήμα κατατεθέν του πολυπολιτισμικού παρελθόντος της Θεσσαλονίκης, λειτουργεί ως γέφυρα με το πολυδαίδαλο παρόν. Σηματοδοτεί μία διάθεση ενδοσκόπησης προς την ιστορία και την ανθρωπογεωγραφία της πόλης, αλλά και την ανάδειξη ενός αισιόδοξου και πολυπρισματικού παρόντος, που με αυτογνωσία και δημιουργική ελευθερία προσμένει ένα καλύτερο μέλλον”.

 

Οι Ηρακλής και Βίκτωρας Γκουντάρας χρησιμοποίησαν εκατοντάδες ψηφίδες, προκείμενου να απεικονιστεί το ιστορικό διηνεκές μιας πόλης και οι χιλιάδες στιγμές της στον χρόνο. Εφαρμόζοντας ένα design που φλερτάρει με το κλασικό, ταυτόχρονα διαβάζεται και σαν ένα παζλ που έρχεται από το μέλλον.

 

Το ολοκληρωμένο πρόγραμμα για τα 59α Δημήτρια:

19/09- Χορευτικοί διάλογοι- Babae & Duende

20/09- Χορευτικοί διάλογοι- Babae & Duende

24/09- Άγαμοι Θύται- Best Ωχ

25/09- Συναυλία MOYSA- Martino Tirimo

11/10- Συναυλία της ΚΟΘ: Ολοκαύτωμα του Χορτιάτη

12/10- Συναυλία: Ορχήστρα Δωματίου Ζυρίχης

14/10- Στον κόσμο του Νίκου Γκάτσου

16/10- Θεατρική performance “How to forget in ten steps: Anti Prometheus & Φιλαρμονική ορχήστρα Σόφιας

21/10-Ρεσιτάλ Σύγχρονης Ιαπωνικής μουσικής

23/10- Έλληνες συνθέτες για φωνή & πιάνο

27/10- Όπερα Τραβιάτα

30/10- Όπερα Τραβιάτα

01/11- Όπερα Τραβιάτα

 

e-dimitria.gr

[email protected]

"I believe, every day, you should have at least one exquisite moment." -Audrey Hepburn Σινεφίλ, πεισματάρα και υπερβολικά αισιόδοξη. Ονειρεύομαι μια ζωή γεμάτη μόδα και ταξίδια.