Home / Fashion  / Βασιλική Χαρίτωνος: Η σχεδιάστρια μόδας που παλεύει για έναν κόσμο δίχως περιορισμούς

Βασιλική Χαρίτωνος: Η σχεδιάστρια μόδας που παλεύει για έναν κόσμο δίχως περιορισμούς

Βασιλική Χαρίτωνος
Μπορεί το διαφορετικό να έχει μια θέση σε έναν “τέλειο” κόσμο, όπως αυτόν της μόδας; Με εφόδια το ταλέντο και τη δημιουργικότητά της και παρά τον αγώνα της με τη μυϊκή δυστροφία, η Κύπρια σχεδιάστρια Βασιλική Χαρίτωνος αποδεικνύει πως ο μόνος “κανόνας” που ισχύει στη μόδα είναι το καλό και σωστό ράψιμο και πως όλα μπορούν να συμβούν, όταν δεν σταματάς να διεκδικείς και να ονειρεύεσαι!

 

Τα τελευταία χρόνια, έννοιες όπως η συμπερίληψη, η ορατότητα και το diversity έχουν έρθει στην επιφάνεια και η μόδα δε θα μπορούσε να μην ακολουθήσει. Τι γίνεται, όμως, όταν έρχεται η κρίσιμη στιγμή για να περάσουμε από τη θεωρία στην πράξη; Η Βασιλική Χαρίτωνος είναι μία από τις σχεδιάστριες που θίγει έμπρακτα το ζήτημα της προσβασιμότητας στη μόδα, αντλώντας δύναμη από τη δική της μάχη με τη μυϊκή δυστροφία. Για εκείνη, οι δημιουργίες της αποτελούν τη δική της συνεισφορά στην κοινότητά της, αλλά και έναν τρόπο να συνεχίσει την ασταμάτητη προσπάθειά της για έναν κόσμο δίχως περιορισμούς. Εξάλλου, όπως λέει και η ίδια, η αναπηρία δεν είναι τάση, ούτε μόδα. Η αναπηρία είναι μία πραγματικότητα.

 

Έχεις δηλώσει ότι η μόδα δεν ήταν η πρώτη σου επιλογή, γιατί πίστευες ότι δεν μπορείς να ταιριάξεις με τα πρότυπά της. Τελικά, πώς αποφάσισες να ασχοληθείς με αυτήν και να δημιουργήσεις το δικό σου brand;

Η μόδα και τα άτομα που την αντιπροσωπεύουν παρουσιάζονται σε εμάς ως ένας ανέγγιχτος, πολυτελής και χωρίς ατέλειες κόσμος. Μια εικόνα από την οποία απέχω σε πολλούς τομείς. Ξεκίνησα το brand VASILIKI από το μηδέν, χωρίς να έχω έτοιμες “ανοιχτές πόρτες”.λόγω της κοινωνικής ή οικονομικής μου θέσης, έχοντας ένα σώμα με “ατέλειες”. Θεώρησα πως, εφόσον ο σχεδιασμός ρούχων είναι μια αγάπη η οποία πηγάζει από μέσα μου χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια,.οφείλω να την κυνηγήσω και να καταρρίψω κάποια πιθανά στερεότυπα, τα οποία μπορεί να αποθαρρύνουν.συγκεκριμένα άτομα από το να εργαστούν στον χώρο. Ευτυχώς, όμως, βλέπουμε πως τα πράγματα έχουν αρχίσει ήδη να αλλάζουν.

 

 

Ποια είναι η αισθητική του brand VASILIKI; Τι σε εμπνέει περισσότερο όταν δημιουργείς;

Η αισθητική του brand είναι minimal, πολυμορφικά κομμάτια!.Μου αρέσει, όμως, να πειραματίζομαι με διάφορα στυλ. Ανάλογα με την περίοδο στην οποία βρίσκομαι, βρίσκω και την έμπνευσή μου. Θα έλεγα πως η βασική έμπνευσή μου είναι το ανθρώπινο σώμα και η λειτουργικότητά του,.όταν το ενώνεις με ένα ύφασμα. Όλα τα υφάσματα είναι ζωντανά με χαρακτήρα και το κάθε.ύφασμα χρήζει ειδικής μεταχείρισης, όπως ακριβώς και το σώμα!

 

Για μένα, η μόδα πρέπει να ακολουθεί έναν και μοναδικό κανόνα: το καλό και σωστό ράψιμο!

 

 

Η ίδια παλεύεις με τη μυϊκή δυστροφία. Πιστεύεις ότι η εμπειρία σου λειτούργησε ως έναυσμα για να ευαισθητοποιήσεις το κοινό μέσα από τις δημιουργίες σου σχετικά με την αναπηρία;

Μέσα από το brand και τις δημιουργίες μου, πιστεύω πως μου δίνεται η ευκαιρία να εκφράσω μια.πολύ προσωπική εμπειρία και να ευαισθητοποιώ όσο το δυνατόν περισσότερα άτομα μπορώ, με έναν όμορφο και δημιουργικό τρόπο. Στα μάτια μου, παίρνω κάτι “δύσκολο” και το μετατρέπω σε κάτι εύκολο και όμορφο! Είναι ο τρόπος μου να συνεισφέρω στην κοινότητά μου και να συνεχίζω.μια ασταμάτητη προσπάθεια για έναν κόσμο χωρίς περιορισμούς.

 

Θέλω να δείξω πως παρά τις σωματικές δυσκολίες που αντιμετωπίζω, παρά την έλλειψη.προσβασιμότητας και την έλλειψη εκπαίδευσης σχετικά με την αναπηρία, δεν παύω να ονειρεύομαι, να δουλεύω σκληρά και να μαθαίνω να προσαρμόζομαι συνεχώς σε μια καινούργια πραγματικότητα.

 

Βασιλική Χαρίτωνος

 

Η αναπηρία αντιμετωπίζεται ως ένα θέμα taboo, κάτι άσχημο.και κάτι το οποίο καταστρέφει ζωές. Η πραγματικότητα, όμως, για εμένα είναι πως η αναπηρία μου με έφερε εδώ που είμαι σήμερα. Η αναπηρία μου, μου έχει διδάξει, αν όχι τα πάντα, τότε πολλά. Με έχει βοηθήσει να σκέφτομαι, να νιώθω, να έχω υπομονή, κατανόηση, δύναμη και να αντιμετωπίζω τη ζωή και τους ανθρώπους διαφορετικά. Είναι μακρύς και δύσκολος ο δρόμος της αποδοχής, γεμάτος περιπέτειες και δεν πίστευα ποτέ πως θα έλεγα ότι αυτή τη μυϊκή δυστροφία θα την ξαναεπέλεγα. Γι’ αυτό και το brand VASILIKI κουβαλάει αυτό το βαθύτερο νόημα για μένα.

 

Η μόδα μού έχει διδάξει να αγαπώ το σώμα μου και πως δεν υπάρχουν.κανόνες για το ποιος έχει δικαίωμα να απολαμβάνει αυτά που προσφέρει αυτός ο κόσμος.

 

Πώς καταφέρνεις, λοιπόν, να δημιουργείς μόδα προσβάσιμη σε όλους;

Σκοπός μου είναι να ενθαρρύνω και άλλα άτομα, τα οποία μπορεί να αντιμετωπίζουν κάποιο κινητικό πρόβλημα,.να εισέλθουν στον χώρο της μόδας, προβάλλοντας αρχικά τον εαυτό μου ως παράδειγμα ενός ατόμου.που δεν παύω να ακολουθώ τα όνειρά μου, παρά τις πολλές σωματικές δυσκολίες που αντιμετωπίζω. Επίσης, σχεδιάζω ρούχα τα οποία μπορούν να θεωρηθούν πιο ευκολοφόρετα, με κάποιες μικρές αλλαγές!.Αυτά τα δύο πράγματα είναι για μένα προσβάσιμη μόδα!

 

 

Πώς έχει διαμορφώσει τη σχεδιαστική σου ταυτότητα η αλληλεπίδραση με το κοινό;

Όλοι οι σχεδιαστές αντιλαμβάνονται με το πέρασμα των χρόνων τι ζητά το κοινό τους. Θεωρώ πως ακόμη είμαι πολύ νέα στον χώρο της μόδας και το πλάνο που ακολουθώ είναι να είμαι πιστή στην αυθεντικότητά μου ως δημιουργός,.ώστε σιγά-σιγά να έρχεται σε εμένα το κοινό που μου ταιριάζει!σι

Βασιλική Χαρίτωνος

Βασιλική Χαρίτωνος

 

Εδώ και χρόνια, ακούμε συνέχεια για τους όρους “συμπερίληψη”, “diversity” και ορατότητα. Ωστόσο, ακόμα βλέπουμε το “τέλειο” στη μόδα. Πιστεύεις ότι υπάρχει ανάγκη να τη θαυμάζουμε ή απλώς έχουμε εθιστεί τόσα χρόνια σε αυτήν;

Πιστεύω πως γενικά το κάθε brand – και ιδίως τα μικρά brands, τα οποία έχουν.και περιορισμένο budget – έχουν το δικαίωμα να επιλέγουν σε ποιο κοινό απευθύνονται μέσα από τις δημιουργίες τους. Μπορεί ο λόγος που βλέπουμε πιο συχνά το “τέλειο” να είναι γιατί είναι ο εύκολος δρόμος να ακολουθήσεις και ο πιο εύκολος τρόπος για την επίτευξη των πωλήσεων.

 

Πώς πιστεύεις ότι θα μπορούσε να αλλάξει αυτό;

Αν περισσότερα brands έπαιρναν το ρίσκο να προβάλλουν τη διαφορετικότητα, με όποια έννοια το κατανοεί ο καθένας αυτό, θα γινόταν τελικά ένα σύνηθες φαινόμενο. Έτσι, ο κόσμος δε θα “σοκαριζόταν” όταν θα έβλεπε κάτι διαφορετικό από αυτό που έχει συνηθίσει! Αυτό βέβαια θέλει ρίσκο και χρόνο για να το πετύχουμε.

 

 
Τον περασμένο Μάιο συμμετείχες στη διοργάνωση “Κομψή Κληρονομιά”, η οποία είχε σκοπό την ανάδειξη του κυπριακού παραδοσιακού ενδύματος και την ενσωμάτωσή του στη σύγχρονη μόδα. Θεωρείς ότι η κυπριακή παράδοση αποτελεί σημείο αναφοράς των συλλογών σου;

Θα έλεγα πως, σίγουρα, ως Κύπρια γυναίκα, υποσυνείδητα είμαι επηρεασμένη από την παράδοση και την κουλτούρα μου. Αυτό το νιώθω πιο έντονα στις καλοκαιρινές μου δημιουργίες, λόγω των γήινων χρωματισμών και του πιο αιθέριου στυλ που επιλέγω. Και αυτό γιατί μάλλον η Κύπρος για εμένα είναι καλοκαίρι! Βασιλική Χαρίτωνος

 

 

Τι να περιμένουμε από εσένα στο μέλλον;

Πολλές περισσότερες δημιουργίες, ρίσκα και πειραματισμούς!

 

www.vasilikiclothing.com

 @vasiliki_official__

@vasilikicharitonos

[email protected]

“I always loved aesthetics. Not particularly fashion. But an idea of Beauty.” Miuccia Bianchi Prada