Home / Famous Talks  / Αντωνία Καούρη: “Η τέχνη πάντα πηγάζει από ένα συναίσθημα”

Αντωνία Καούρη: “Η τέχνη πάντα πηγάζει από ένα συναίσθημα”

Η Αντωνία Καούρη μοιράζεται μαζί μας τα συναισθήματα που βίωσε, ανοίγοντας την πολυαναμενόμενη συναυλία των Coldplay!

Πώς είναι να σε επιλέγουν οι Coldplay για να ανοίξεις την πιο πολυαναμενόμενη συναυλία της χρονιάς; Η Αντωνία Καούρη είναι εκείνη που ξέρει ακριβώς το μοναδικό αυτό συναίσθημα, αφού είχε την ευκαιρία να το βιώσει στο έπακρο! Η ταλαντούχα τραγουδίστρια και τραγουδοποιός μάς μιλά για την once in a lifetime εμπειρία της στο ΟΑΚΑ, τα μονοπάτια που πάντα την οδηγούν στη μουσική, τις προκλήσεις και όλα εκείνα που την έφεραν σε ένα παρόν γεμάτο συνειδητές επιλογές, όνειρα και μοναδικές καλλιτεχνικές στιγμές.

 
Ας ξεκινήσουμε από τη μεγάλη σου αγάπη τη μουσική, μεταφέροντάς μας κάποια χρόνια πίσω, όταν ακόμα ξεκινούσες τις κλασικές και θεωρητικές σπουδές σου. Τι θέση είχε η μουσική στην παιδική σου ηλικία και πώς εξελίχθηκε σε επαγγελματική επιλογή;

Η μουσική ήταν πάντα αναπόφευκτο κομμάτι της ζωής μου: η μεγαλύτερη ψυχοθεραπεία και ο τρόπος διαφυγής μου. Είχα την ευκαιρία να δοκιμάσω διάφορα επαγγέλματα, ενώ μάλιστα για κάποιο διάστημα σκεφτόμουν να ακολουθήσω την ιατρική. Το μαγικό με τη μουσική ήταν ότι όσες γνώμες κι αν άκουσα, όσα εμπόδια κι αν συνάντησα, όλοι οι δρόμοι πάντα με οδηγούσαν σε αυτή. Ήταν κάτι σαν αυτόματος πιλότος. Θα ένιωθα νομίζω καταπιεσμένη αν έκανα κάτι άλλο στη ζωή μου.

 

 
Και πάμε στο μεγάλο γεγονός, το supporting act στη συναυλία των Coldplay στο ΟΑΚΑ. Είχες πει σε συνέντευξη πριν πραγματοποιηθεί η συναυλία ότι δεν έμαθες ποτέ το παρασκήνιο της επιλογής σου από το συγκρότημα. Δεν ξέρω αν μπορεί να χωρέσει σε λόγια, αλλά θα ήθελα να μου πεις πώς ένιωσες όταν σου ανακοινώθηκε. Οι πρώτες σου σκέψεις;

Οι πρώτες μου σκέψεις ήταν αν το αξίζω ή αν μπορώ να ανταπεξέλθω. Κάνοντας φέτος μια στροφή στη καριέρα μου, συνειδητοποίησα πως δεν υπήρχε καλύτερη ευκαιρία, αλλά και παράλληλα πιο απαιτητική συγκυρία, για να παρουσιάσω τη δουλειά μου. Πρώτα απ’ όλα έπρεπε να μπω στη διαδικασία να πιστέψω παραπάνω σε εμένα και σε δεύτερο χρόνο να εμπιστευτώ τους συνεργάτες και τους ανθρώπους που έχω δίπλα μου. Κανένας δε με απογοήτευσε και τους ευχαριστώ που είναι δίπλα μου!

 

Μπορείς να μας μεταφέρεις εικόνες και συναισθήματα από τη σκηνή του ΟΑΚΑ; Λίγες μέρες μετά, πώς θα περιέγραφες την όλη εμπειρία σου και τι δεν θα ξεχάσεις ποτέ;

Δεν ξέρω αν ακόμα έχω φτάσει στη συνειδητοποίηση αυτού που έζησα επάνω στο stage. Αυτό που μπορώ να πω με μεγάλη σιγουριά, όσο περίεργο κι αν φαίνεται σε πολλούς, είναι ότι δεν είχα άγχος. Και αυτό είναι κάτι που το αποδίδω στην καλή προετοιμασία με τους συνεργάτες μου, αλλά πάνω από όλα το οφείλω στην ομάδα παραγωγής των Coldplay. Με το που μπήκαμε στο ΟΑΚΑ το πρωί της πρώτης ημέρας για soundcheck, είχαμε μια καταπληκτική αντιμετώπιση: πολλή θετική ενέργεια, ευγένεια και εξυπηρέτηση, κάνοντάς μας να νιώθουμε λες και παίζαμε στο σαλόνι του σπιτιού μας. Είναι πολύ βασικό να έχεις συνεργάτες που εκτιμάς δίπλα σου, γιατί αυτοί είναι που σου βγάζουν και τον καλύτερό σου εαυτό.

 

 

Πόσα νιώθεις ότι έχουν αλλάξει από τη συμμετοχή σου στο “The Voice” το 2021 μέχρι σήμερα, που έχεις ανοίξει τη μεγαλύτερη, ίσως, συναυλία στην Ελλάδα; Τι έχει μεσολαβήσει μέχρι αυτό το τεράστιο επαγγελματικό βήμα και τι είναι αυτό που σε εξελίσσει καλλιτεχνικά;

Έχω περάσει από πολλά κύματα, θέλοντας να μαζέψω εμπειρία, αλλά ποτέ ούσα εκατό τοις εκατό ο πραγματικός μου εαυτός. Δε μετανιώνω για τίποτα που έχω κάνει, μιας και το σημαντικότερο σε αυτό το ταξίδι είναι να δοκιμάζεις πράγματα πριν τα απορρίψεις.

Πειραματιζόμενη λοιπόν με αρκετά όλα αυτά τα χρόνια, πλέον μπορώ να πω με μεγάλη σιγουριά τι μου αρέσει και τι όχι. Το διάστημα πριν τη συναυλία των Coldplay είχε ήδη μεσολαβήσει η απομάκρυνσή μου από την Αθήνα και τον πολύ κόσμο. Βρήκα τον χρόνο που που χρειαζόμουν για να ανακαλύψω ποια είμαι και τι ήθελα πραγματικά να κάνω. Η ιστορία των Coldplay ήταν το “κερασάκι” στην τούρτα και το μεγαλύτερο δώρο αυτής της επιλογής μου.

 

 

Έχεις μια πολύ γοητευτική ταυτότητα ως καλλιτέχνιδα και μοιάζεις να πατάς πολύ γερά στα πόδια σου. Πώς είναι η Αντωνία ως άνθρωπος και πώς αυτό βρίσκει προεκτάσεις στην καλλιτεχνική σου υπόσταση;

Τη μια μπορώ να είμαι στο κρύο και την άλλη στη ζέστη. Μια να είμαι στα “πάνω” μου και ξαφνικά “κάτω”. Σε όποια κατάσταση κι αν βρίσκομαι, όμως, φροντίζω να “μπαίνω” ολόκληρη στο συναίσθημα, είτε είναι αρνητικό είτε θετικό. Η έκφραση όσων βιώνω μέσα από τη μουσική με έκανε να μπορώ να πατάω γερά στα πόδια μου. Χωρίς αυτή, ίσως και να ζούσα στην κατάθλιψη.

 

 

Το συναίσθημα -όχι μόνο το ερωτικό- είναι βασικό κομμάτι των κομματιών που συνθέτεις και τραγουδάς. Τι μπορεί να σου χαρίσει αληθινή έμπνευση και, τελικά, για τι θέλεις να μιλήσεις μέσα από τη μουσική σου;

Η τέχνη πάντα πηγάζει από ένα συναίσθημα. Η μουσική για εμένα είναι το πιο δυνατό μέσο για να σε ταξιδέψει και να σου διεγείρει όσα συναισθήματα έχεις παραμελήσει ή φοβάσαι να αντιμετωπίσεις.

Τα πάντα γύρω μας είναι υποκειμενικά. Δεν αισθανόμαστε τα ίδια όλοι ακούγοντας ένα κομμάτι. Αυτό όμως που θα ήθελα μέσω της μουσικής μου, είναι ο ακροατής να μπορέσει να αγκαλιάσει και να βυθιστεί στο οτιδήποτε θέλει να αισθανθεί και το έχει καλά κρυμμένο μέσα του.

 

 

Το νέο σου electro EP έχει τίτλο “Άνωση”, στο οποίο εκτός από τη μουσική και τους στίχους έχεις επιμεληθεί για πρώτη φορά και την παραγωγή του. Μίλησέ μας για αυτό το τόσο ιδιαίτερο μουσικό project, αλλά και για το πώς επανασυστήνεσαι στο κοινό μέσα από αυτή τη δουλειά.

Νιώθω σιγά σιγά ότι βρίσκω τον εαυτό μου. Κάνοντας παραγωγή και σύνθεση βρίσκομαι όλο και πιο κοντά σε αυτόν. Είναι ίσως η πρώτη φορά που δεν με ενδιαφέρει η γνώμη των άλλων και δεν το λέω προσβλητικά. Δεν μπορούμε να αρέσουμε σε όλους και σίγουρα για πολλούς ο ήχος μου μπορεί να είναι περίεργος ή μη κατανοητός. Είμαι εντάξει για τον δρόμο που επέλεξα και έχω ακόμα πολλά να κάνω για να νιώσω ολοκληρωμένη.

 

Ξέρω ότι έχεις καταγωγή από τα Καλάβρυτα, που είναι και το ησυχαστήριό σου. Αλήθεια, τι σε ηρεμεί πραγματικά και πώς μοιάζει για εσένα η ιδανική καθημερινότητα;

Τα Καλάβρυτα αποτέλεσαν καθοριστικό μέρος στη “στροφή” που έκανα φέτος. Πέρασα αρκετό καιρό στο βουνό με όμορφους ανθρώπους να με περιβάλλουν και να με στηρίζουν καθημερινά. Δε θα μπορούσα όμως να μένω μόνιμα εκεί. Για την ακρίβεια δε θα μπορούσα να μένω μόνιμα πουθενά. Απολαμβάνω την αλλαγή παραστάσεων. Βρίσκω ομορφιά και στο χωριό αλλά και στην τρελή καθημερινότητα της Αθήνας και νιώθω τυχερή που μπορώ να έχω και τα δυο.

 

 
Πώς φαντάζεσαι την Αντωνία σε δέκα χρόνια από τώρα σε επαγγελματικό αλλά και προσωπικό επίπεδο; Είσαι άνθρωπος που θέτει μακροπρόθεσμους στόχους ή προτιμάς να ζεις μόνο για το σήμερα;

Ζω τις στιγμές μου έντονα και δεν παίρνω πολλά πράγματα ως δεδομένα. Έχω μάθει όμως να βάζω βραχυπρόθεσμους στόχους, να προχωράω με σταθερά βήματα και όχι με άλματα. Τα άλματα έρχονται στο τέλος κάθε κύκλου, όταν πρέπει να πάρεις μια σημαντική απόφαση. Όλα τα υπόλοιπα θέλουν υπομονή, αλλά και επιμονή.

 

 

BRIEF Q&A

Μέσα από τη μουσική μου: Αφήνομαι 

H μεγάλη βραδιά στο ΟΑΚΑ με μία λέξη: Απερίγραπτη

Το πιο έντονο στοιχείο του χαρακτήρα μου: Κυνικότητα 

H καλύτερη συμβουλή που μου έχουν δώσει: Όλα γίνονται για κάποιον λόγο

Οι ιδανικές διακοπές: Μακριά από κόσμο 

Nιώθω ευτυχισμένη όταν: Έχω τους φίλους μου

 

Το νέο digital EP της Αντωνίας Καούρη “Anosi” κυκλοφορεί από τη Minos EMI, a Universal Music Company. Βρείτε το εδώ.

 

[email protected]

Οne quote, my point of view... “Let me live, love, and say it well in good sentences” Sylvia Plath