Home / Lifestyle  / ΑΙΣΧΥΛΕΙΑ 2024: Έτσι θα κλείσει όμορφα το καλοκαίρι μας

ΑΙΣΧΥΛΕΙΑ 2024: Έτσι θα κλείσει όμορφα το καλοκαίρι μας

Τα ΑΙΣΧΥΛΕΙΑ που διοργανώνονται εδώ και 49 χρόνια από τον Δήμο Ελευσίνας, για μία ακόμη φορά θα κλείσουν όμορφα το καλοκαίρι μας.

Για ακόμη μία χρονιά, για την ακρίβεια την 49η, τα ΑΙΣΧΥΛΕΙΑ έρχονται στις 30 Αυγούστου για να κλείσουν με τον πιο. όμορφο και καλλιτεχνικό τρόπο και αυτό το καλοκαίρι. Θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες και κινηματογραφικές. προβολές είναι όσα θα μας χαρίσει και πάλι ένα από τα μακροβιότερα φεστιβάλ

 

Η ιστορία του φεστιβάλ Αισχύλεια είναι συνυφασμένη με την αγωνία, την περηφάνια και το όραμα της Πόλης όπως καταγραφόταν, ένα μόλις χρόνο μετά την περίοδο της επτάχρονης δικτατορίας,.ως ξεκίνημα ενώ στη συνέχεια δήλωνε την. βούληση της εκάστοτε δημοτικής αρχής και της κοινωνίας για το σήμερα και το αύριο της πόλης.

 

Η Ελευσίνα ως πόλη που στη νεότερη ιστορία της αγκάλιασε πληθυσμούς απ όλα τα σημεία της Ελλάδας, λόγω της εσωτερικής μετανάστευσης αλλά και τους ξεριζωμένους Έλληνες της Μικράς Ασίας και του Πόντου, έγινε μια πόλη που. πλέον στο DNA της έχει εισχωρήσει η καινοτομία , οι νέες ιδέες και η αποδοχή του διαφορετικού.

 

Όλες σχεδόν οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στο εμβληματικό Παλαιό Ελαιουργείο της Ελευσίνας με θέα τη θάλασσα, ένας χώρος που έχει συνδεθεί άμεσα με τα ΑΙΣΧΥΛΕΙΑ.

 

Στον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας η αυλαία ανοίγει την Παρασκευή 30 Αυγούστου με τη συναυλία του Κύπριου. πιανίστα και συνθέτη Σταύρου Λάντσια και του κουαρτέτου του. Ο Σταύρος Λάντσιας θα παρουσιάσει την. πολυαναμενόμενη τελευταία δισκογραφική του δουλειά με τίτλο.“My Ennio Morricone”, αφιερωμένη στον μοναδικό συνθέτη και τα σπουδαία έργα του που έχουν “ντύσει” εμβληματικές ταινίες.

 

 

Το πρόγραμμα συνεχίζεται την Κυριακή 1η Σεπτεμβρίου στο Παλαιό Ελαιουργείο, όπου το Εθνικό Θέατρο. καλωσορίζει το φθινόπωρο με την παράσταση “Βάκχες” του Ευριπίδη,.σε σκηνοθεσία Θάνου Παπακωνσταντίνου και έναν μοναδικό θίασο ηθοποιών.

 

 

Στο πλαίσιο της ενότητας “Το Φεστιβάλ Συστήνει”,  την Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου η Banda Entopica, η παραδοσιακή. μπάντα δρόμου με έδρα τη Θεσσαλονίκη, θα ενώσει κλαρίνο,.τρομπέτα, ακορντεόν και νταούλι σε ένα σύμπλεγμα παραδοσιακής και μοντέρνας βαλκανικής μουσικής.

 

Την Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου οι μοναδικοί Usurum με τις ηλεκτρονικές μελωδίες τους και το πολυφωνικό τραγούδι τους αλλά και οι Lamda.επιφυλάσσουν μουσικές εκπλήξεις στο κοινό του φεστιβάλ.

 

 

Την Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος “ανεβάζει” τον “Πλούτο” του Αριστοφάνησε μετάφραση, ελεύθερη απόδοση κειμένου και σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα και πρωταγωνιστές τους Μάνο. Βακούση και Αλεξάνδρα Παλαιολόγου. Στο μουσικό μέρος της παράστασης παίρνουν μέρος πολλοί αγαπημένοι καλλιτέχνες, όπως οι Χατζηφραγκέτα, Nalyssa Green και ο Τελευταίος Καλεσμένος,.ενώ στην Παράβαση του έργου. εμφανίζεται η Ιστορικός-Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών, Μαρία Ευθυμίου.

 

 

Τη Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου η μουσική παράσταση με τίτλο “Τα παιδιά της Ελευσίνας παίζουν ακόμη βόλους” έχει ως σκοπό να προβάλλει τους δημιουργούς της πόλης, αφού συμμετέχουν Ελευσίνιοι Μουσικοί από όλα τα είδη μουσικής, από κλασική,. έντεχνη, ροκ, παραδοσιακή, λαϊκή,.ως ραπ και τέκνο, ενώ θα προβληθούν και μικρά φιλμάκια που τη σκηνοθεσία και το μοντάζ επιμελούνται Ελευσίνιοι σκηνοθέτες.

 

Την Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου έρχεται η εμβληματική τραγωδία του Ευριπίδη, “Ηρακλής Μαινόμενος”, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καραντζά,.την Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου οι “Μαγικές Σβούρες”, που φέτος γιορτάζουν 20. χρόνια παρουσίας στο θέατρο για παιδιά, παρουσιάζουν σε σκηνοθεσία και διασκευή για παιδιά του Δημήτρη Αδάμη, το “Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας” του Σαίξπηρ.

 

 

Την Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου έρχεται η κωμωδία του Μολιέρου “Ο Κατά Φαντασίαν Ασθενής”, σε σκηνοθεσία και διασκευή. των Αιμίλιου Χειλάκη και Μανώλη Δούνια, ενώ την Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου το Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν σε συνεργασία με. το Θέατρο του Νέου Κόσμου προτείνουν τις “Ικέτιδες” του Αισχύλου,.60 χρόνια μετά την πρώτη παρουσίασή τους στην Επίδαυρο. 

 

Το βράδυ της Δευτέρας 16 Σεπτεμβρίου σε ένα μοναδικό πανηγύρι με τίτλο “Το τοπικό είναι παγκόσμιο, το συλλογικό η μόνη αντεξουσία”, δύο κοινότητες, δύο κολεκτίβες, δύο ιστορικές συλλογικότητες, οι Χαΐνηδες και οι. Social Waste, θα γεμίσουν με ρυθμούς, ηχοχρώματα, όργανα της Μεσογείου, των Βαλκανίων, ενώ την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου η Ελεονώρα Ζουγανέλη.υπό την καθοδήγηση του εξαιρετικού μουσικού Θωμά Κωνσταντίνου, θα περιπλανηθεί στους δρόμους του λαϊκού μας τραγουδιού με αφετηρία το «Μονοπάτι» του Γιώργου Μουζάκη, φτάνοντας μέχρι το σήμερα.

 

 

Το φεστιβάλ ολοκληρώνεται με πολλές κινηματογραφικές προβολές. Αναζητήστε το αναλυτικό πρόγραμμα στο aisxylia.gr.

 

[email protected]

Οne quote, my point of view... “Let me live, love, and say it well in good sentences” Sylvia Plath