Home / Family  / Έχουν οι σκύλοι αίσθηση του χρόνου;

Έχουν οι σκύλοι αίσθηση του χρόνου;

αίσθηση του χρόνου
Η καθημερινότητα των σκύλων είναι βασισμένη στο δικό μας πρόγραμμα. Έχοντας ως “οδηγό” τη ρουτίνα των ιδιοκτητών για τις βόλτες, τα γεύματα, καθώς και για τις ώρες που βρίσκονται σπίτι, οι σκύλοι δημιουργούν τον δικό τους κύκλο ημέρας. Ωστόσο, αδυνατούν να κατανοήσουν την έννοια των ωρών και των λεπτών. Το ερώτημα είναι, όμως, μπορούν να διαισθανθούν τον χρόνο;

 

Σύμφωνα με τη Lisa Radosta, πιστοποιημένη κτηνίατρο και ιδιοκτήτρια της Υπηρεσίας Κτηνιατρικής Συμπεριφοράς στη Florida, “οι σκύλοι έχουν σίγουρα την αίσθηση του χρόνου που περνάει. Πιθανότατα, σηματοδοτούν το πέρασμα του χρόνου σε σχέση με άλλα ερεθίσματα,.όπως η θέση του ηλίου, η πείνα, η δίψα, ή η θέση του φεγγαριού στον ουρανό.”

 

 

Έρευνα, από το Πανεπιστήμιο του Illinois Urbana–Champaign, αναφέρει ότι τα θηλαστικά έχουν βιολογικό ρολόι, που βρίσκεται στον υποθάλαμο, ένα μέρος του εγκεφάλου που ελέγχει βασικές βιολογικές λειτουργίες,.όπως ο αναπνευστικός ρυθμός, ο καρδιακός ρυθμός και η αναπαραγωγή. Παράλληλα, όταν οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων αλλάζουν την έκθεση των ζώων τους στο φως ή αλλάζουν τον χρόνο άλλων δραστηριοτήτων ή συνηθειών,.βοηθούν τα κατοικίδιά τους να προσαρμοστούν στον χρόνο του ανθρώπινου κόσμου.

 

 

Καθώς τα σκυλιά περνούν όλη τους τη ζωή, παρακολουθώντας τον κόσμο γύρω τους, είναι απολύτως λογικό να μιμούνται συμπεριφορές και,.κατ’ επέκταση, να προσαρμόζουν τη δική τους αίσθηση του χρόνου σύμφωνα με τη ρουτίνα που καθορίζει ο κάθε ιδιοκτήτης. Οι άνθρωποι είναι εκείνοι που “εντάσσουν” τα κατοικίδια σε μία συγκεκριμένη καθημερινότητα, βασισμένη στο πρόγραμμά τους,.χωρίς αυτό να αναιρεί το γεγονός ότι τα ζώα δεν έχουν αίσθηση του χρόνου.

 

 

Η διαμόρφωση της αίσθησης του χρόνου στα κατοικίδια επιβεβαιώνεται και από τη συμπεριφορά των κουταβιών. Τα κουτάβια δεν εξισώνουν, απαραίτητα, το φως της ημέρας με το “πρωί”, ούτε το σκοτάδι με τη “νύχτα”. Ωστόσο, όταν εκπαιδεύουμε από μικρή ηλικία έναν σκύλο και μεγαλώνει μαζί μας,.αυτόματα μαθαίνει και προσαρμόζεται στο δικό μας πρόγραμμα και στον δικό μας “χρόνο”.

[email protected]

“I always loved aesthetics. Not particularly fashion. But an idea of Beauty.” Miuccia Bianchi Prada