Πώς μπορούμε να κρατήσουμε τον σκύλο μας υγιή και ποια είναι η χρησιμότητα ενός ετήσιου τσεκ απ;
Είναι κοινή γνώση πως τα τελευταία είκοσι χρόνια η κτηνιατρική επιστήμη και διαγνωστική έχει κάνει άλματα. Το ίδιο ισχύει και για τη φιλοζωία στην Ελλάδα.
Ολοένα και περισσότεροι αποκτούν ένα κατοικίδιο, και πολλοί από αυτούς αποφασίζουν να κάνουν -ορθώς- το παν ώστε να το κρατήσουν υγιές, όπως δηλαδή θα έκαναν και για οποιοδήποτε άλλο μέλος της οικογένειάς τους.
Φέτος ειδικά, λόγω της πανδημίας, της καραντίνας και γενικά των πρωτόγνωρων συνθηκών που βιώνουμε όλοι μας, παρατηρήθηκε μια “έκρηξη” στην αύξηση του αριθμού των κατοικίδιων στη χώρα μας.
Πώς, όμως, μπορούμε να κρατήσουμε το κατοικίδιό μας υγιές; Θα ξεκινήσουμε από τον σκύλο και σταδιακά, στα επόμενα άρθρα, θα προσεγγίσουμε τη σημασία της πρόληψης τόσο σε αυτόν όσο και στη γάτα.
Μια καλή, σχετικά οικονομική και συνάμα πολύτιμη μέθοδος πρόληψης είναι οι συχνές εξετάσεις, αυτό που στην καθομιλουμένη αποκαλούμε “τσεκ απ”. Όπως ακριβώς εμείς σαν άνθρωποι νιώθουμε την ανάγκη να εξετάζουμε μια ή δυο φορές το χρόνο τις σημαντικές παραμέτρους που διέπουν την υγεία μας, το ίδιο ακριβώς οφείλουμε να προσφέρουμε και στον σκύλο μας.
Η χώρα μας, ενώ έχει την τύχη να έχει ένα υπέροχο κλίμα, εντούτοις είναι αυτό ακριβώς το κλίμα που ευνοεί την ύπαρξη και διασπορά λοιμωδών νοσημάτων που μπορούν να βλάψουν τον σκύλο μας.
Τα τρία βασικότερα, συνηθέστερα και πιο κοινά λοιμώδη νοσήματα που απειλούν έναν σκύλο στην Ελλάδα είναι η λεισμανίαση (αυτό που λανθασμένα έχει επικρατήσει να αποκαλούμε στην Ελλάδα καλαζάρ), η ερλιχίωση και η διροφιλαρίωση (σκουλήκι της καρδιάς). Κοινή συνισταμένη των τριών είναι το γεγονός πως μεταδίδονται μέσω εντόμων.
Υπάρχουν και για τα τρία φαρμακευτικές μέθοδοι πρόληψης που θα αναλυθούν σε επόμενο άρθρο, ωστόσο ο ιδανικότερος τρόπος για να “προλάβουμε το κακό” είναι οι τακτικές αιματολογικές, βιοχημικές και ορολογικές εξετάσεις, οι οποίες ιδανικά πρέπει να γίνονται μετά το πέρας του καλοκαιριού, όταν και ο πληθυσμός των εμπλεκόμενων εντόμων και άρα ο κίνδυνος μόλυνσης είναι σημαντικά μικρότερος.
Με τις εξετάσεις αυτές όχι μόνο θα διαπιστώσουμε αν ο σκύλος μας έχει παρ’ ελπίδα προσβληθεί από κάποιο νόσημα, ώστε να ξεκινήσουμε άμεσα την αντιμετώπισή του, αλλά θα ελέγξουμε κι άλλες σημαντικές παραμέτρους που διέπουν την καλή ή μη υγεία του.
Είναι πολύ συχνό φαινόμενο να έρχονται σκύλοι στο ιατρείο για ένα τσεκ απ τέτοιου είδους και να διαπιστώνουμε πως αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα υγείας, το οποίο είτε δεν είχε δώσει κάποια συμπτωματολογία μέχρι τότε, είτε τα συμπτώματα ήταν δυσδιάκριτα από τον κηδεμόνα του.
Γι’ αυτό, λοιπόν, συζητήστε με τον κτηνίατρό σας, ενημερωθείτε σχετικά και βάλτε στο πρόγραμμα ένα πλήρες τσεκ απ τουλάχιστον μια φορά τον χρόνο.