Home / Family  / Ταξίδι στον Κόσμο των Αρχαίων Ελληνικών Μαθηματικών

Ταξίδι στον Κόσμο των Αρχαίων Ελληνικών Μαθηματικών

Η εμβληματική έκθεση του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού “Ταξίδι στον Κόσμο των Αρχαίων Ελληνικών Μαθηματικών” κάνει στάση στη ΔΕΘ.

H Placebo Events παρουσιάζει για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη, και συγκεκριμένα στο Περίπτερο 1 της ΔΕΘ, την εμβληματική έκθεση του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού,Ταξίδι στον Κόσμο των Αρχαίων Ελληνικών Μαθηματικών”.

 

Στα δέκα χρόνια λειτουργίας της στο Κέντρο Πολιτισμού “Ελληνικός Κόσμος” (2003-2013) την απόλαυσαν εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες. Η πιο ενδιαφέρουσα έκθεση που διοργανώθηκε ποτέ στην Αθήνα και εντυπωσίασε κοινό και ακαδημαϊκούς, είναι έτοιμη να υποδεχθεί μαθητές και εκπαιδευτικούς, καθώς και επισκέπτες κάθε ηλικίας.

 

Το θέμα της Έκθεσης

Πρόκειται για μια εντυπωσιακή έκθεση, που αφορά την ιστορία των αρχαίων ελληνικών μαθηματικών και η οποία επιχειρεί να προβάλει μία από τις πιο ενδιαφέρουσες πτυχές του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού, καταδεικνύοντας μέσω του παιδαγωγικού, διαδραστικού και ψυχαγωγικού της χαρακτήρα, πως τα μαθηματικά μπορούν να είναι ενδιαφέροντα, ευχάριστα και κατανοητά.

 

Ταξίδι

 

Τι θα δούμε και θα κάνουμε στην Έκθεση;

Θα γράψουμε αριθμούς με βάση τα ιερογλυφικά σύμβολα των αρχαίων Αιγυπτίων και τη σφηνοειδή γραφή των Βαβυλώνιων.

 

Μπορούμε αλήθεια, να μοιράσουμε ακριβώς 6 καρβέλια ψωμί σε 10 άνδρες; Ας γνωρίσουμε  τον τρόπο, με τον οποίο οι αρχαίοι Αιγύπτιοι το κατάφεραν, όπως παρουσιάζεται στον πάπυρο Rhind, το εκτενέστερο και ένα από τα πιο γνωστά κείμενα αιγυπτιακών μαθηματικών.

 

Θα αναζητήσουμε γύρω μας σχήματα, όπως έκανε ο Θαλής και οι Ίωνες φιλόσοφοι, και θα τα σχηματίσουμε στην άμμο με ραβδί.

 

Πώς υπολόγισε ο Θαλής, αυτό το “ανήσυχο πνεύμα” της αρχαιότητας, το ύψος της πυραμίδας του Χέοπα, μόνο με ένα σχοινί και με την παρατηρητικότητά του; Ώρα να το ανακαλύψουμε!

 

Πρόκειται να  γνωρίσουμε τον Πυθαγόρα, τον άνθρωπο που έβλεπε παντού αριθμούς και να πειραματιστούμε με τη μουσική κλίμακα στο μονόχορδό του.

 

Υπάρχει τελικά σε όλα λύση, με κανόνα και διαβήτη; Τώρα, μπορούμε να γνωρίσουμε τα τρία άλυτα προβλήματα της αρχαιότητας.

 

Εσύ ξέρεις ποιος είπε “Δώσε μου κάπου να σταθώ και θα κουνήσω τη γη;” Ευκαιρία να το μάθεις!

 

Πώς το λουτρό ενός πανεπιστήμονα μαθηματικού της αρχαιότητας έγινε αφορμή για έναν θεμελιώδη νόμο της υδροστατικής και για την πασίγνωστη λέξη “Εύρηκα”; Με ποιον τρόπο ο Ερατοσθένης κατάφερε -με ελάχιστα μέσα- να υπολογίσει με μεγάλη ακρίβεια το μήκος της περιφέρειας της Γης; Ποια ερωτήματα μπορούν να μας γεννηθούν αν κοιτάξουμε τον ουρανό από τη Γη; Οι απαντήσεις μάς περιμένουν!

 

Θα πειραματιστούμε με τον άβακα, το εργαλείο με το οποίο έκαναν υπολογισμούς και πράξεις. οι Αρχαίοι και θα αναρωτηθούμε από πού αντλούμε τις γνώσεις μας για τα αρχαία ελληνικά μαθηματικά; (χειρόγραφα).

 

 

Ταξίδι

 

Ποιες χρονικές περιόδους καλύπτει η έκθεση;

Η έκθεση καλύπτει ολόκληρη την περίοδο των αρχαίων ελληνικών μαθηματικών από τον 6ο αιώνα π.Χ. έως και τον 4ο αιώνα μ.Χ. και αναφέρεται στα πιο σημαντικά “επεισόδια” και πρόσωπα της ιστορίας των ελληνικών μαθηματικών.

 

Σύντομη αναφορά γίνεται, επίσης, στα προελληνικά μαθηματικά των Αιγυπτίων και των Βαβυλωνίων,.όπως και στην πορεία των κειμένων των Ελλήνων μαθηματικών, μετά το τέλος του αρχαίου κόσμου. Βασικές εφαρμογές των μαθηματικών σε άλλες επιστήμες κατά την περίοδο εκείνη,. με ιδιαίτερη έμφαση στην αστρονομία, τη μαθηματική γεωγραφία και τη μουσική, αρχιτεκτονική, πολεοδομία και ναυτική τεχνολογία συμπληρώνουν την εικόνα των ελληνικών μαθηματικών.

 

Οι ενότητες της Έκθεσης

Οι οκτώ ενότητες της έκθεσης, οργανωμένες σε αυτόνομους σταθμούς, συνδυάζουν παραδοσιακά μέσα και νεότερες τεχνολογίες. Εκτός από τα κείμενα, τους χάρτες και τις κατασκευές, παρουσιάζονται διαδραστικές.και ψηφιακές εφαρμογές, που προσφέρουν μια συναρπαστική περιήγηση στον κόσμο των αρχαίων ελληνικών. μαθηματικών και επιτρέπουν την συμμετοχή και την εξερεύνηση με τρόπο απλό, διασκεδαστικό και εύληπτο.

 

Τα  παιδιά μαθαίνουν παίζοντας και οι ενήλικοι μαγεύονται από τη γοητεία της επιστήμης. Η έκθεση, όπως και τα ίδια τα μαθηματικά, είναι αναμφίβολα για όλους.

 

Ταξίδι

 

Η έκθεση έχει συγκροτηθεί με τη φροντίδα των επιστημόνων και μουσειολόγων του ΙΜΕ. και με την ευγενική συμβολή της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας. Την υπογραφή του Γιάννη Χριστιανίδη φέρει η επιστημονική επιμέλεια της έκθεσης, η οποία τελεί υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας.

 

Για πρώτη φορά, αναπόσπαστο κομμάτι της έκθεσης θα είναι και.ένας εικονικός κινηματογράφος τελευταίας τεχνολογίας, με γυαλιά virtual reality!

 

Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης/ Περίπτερο 1

Έναρξη : Σάββατο 5 Νοεμβρίου

Κρατήσεις σχολείων στο  694 4353 761

 

Γενική είσοδος :10€

Μαθητικό :7€

 

www.renegademedia.gr

[email protected]

Οne quote, my point of view... “Let me live, love, and say it well in good sentences” Sylvia Plath