Home / Wellness  / Diet & Fitness  / Δεν είναι όλα τα smoothies υγιεινά!

Δεν είναι όλα τα smoothies υγιεινά!

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Davis στην  Καλιφόρνια απέδειξαν ότι δεν είναι υγιεινοί όλοι οι συνδυασμοί φρούτων και λαχανικών στα smoothies.

Αγαπάμε τα smoothies, αφού εκτός από πολύ γευστικά είναι και μία καλή λύση για να συνδυάζουμε πολλά και διαφορετικά φρούτα ή λαχανικά μαζί,.για την απαραίτητη καθημερινή πρόσληψή τους. Δεν είναι όμως όλα τα smoothies το ίδιο υγιεινά!

 

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Davis στην  Καλιφόρνια διαπίστωσαν ότι η ανάμειξη ορισμένων συστατικών στα smoothies.μπορεί να εμποδίσει την πρόσληψη συγκεκριμένων θρεπτικών ενώσεων.

 

 

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε  στο περιοδικό Food and Function της Royal Society of Chemistry, η οξειδάση πολυφαινόλης, ένα ένζυμο που βρίσκεται σε πολλά φρούτα και λαχανικά,.επηρεάζει τα επίπεδα των φλαβανολών στα τρόφιμα που πρέπει να απορροφηθούν από τον οργανισμό. 

 

 

Τι είναι οι φλαβανόλες; 

Οι φλαβανόλες είναι μια ομάδα βιοδραστικών ενώσεων που βρίσκονται στα μήλα, τα αχλάδια, τα βατόμουρα, τα σταφύλια και το κακάο,.δηλαδή συστατικά  που συνήθως χρησιμοποιούνται στα smoothies.

 

Σύμφωνα με έρευνες, όσοι ακολουθούν μια πλούσια σε τροφές με φλαβανόλες διατροφή, μπορεί να έχουν καλύτερη μνήμη, ενώ τα άτομα με χαμηλή πρόσληψη φλαβανολών διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου. Η αμερικανική Ακαδημία Διατροφής και Διαιτολογίας έχει εκδώσει από το 2022.διατροφική σύσταση προς τους πολίτες να  καταναλώνουν 400 έως 600 γραμμάρια φλαβανολών καθημερινά για καλύτερη καρδιακή και μεταβολική υγεία.

 

Τι ρόλο παίζει η παρουσία της οξειδάσης; 

H οξείδωση που προκαλείται όταν η οξειδάση της πολυφαινόλης των φρούτων είναι ορατή, όταν π.χ κόβουμε ένα μήλο ή ξεφλουδίζουμε μια μπανάνα και τα φρούτα μαυρίζουν. Το ερώτημα που θέλησαν να απαντήσουν οι ερευνητές είναι αν στη διάρκεια παρασκευής ενός smoothie.η παρουσία της οξειδάσης επηρεάζει την ποσότητα των φλαβανολών, που είναι διαθέσιμη στα φρούτα που αναμειγνύονται στο μπλέντερ.

 

Η έρευνα και τα αποτελέσματα

Οι συμμετέχοντες στην έρευνα ήπιαν ένα smoothie με βάση την  μπανάνα, που έχει φυσικά υψηλή αντίδραση οξειδάσης πολυφαινόλης (PPO),.και ένα smoothie φτιαγμένο με ανάμεικτα μούρα, τα οποία έχουν χαμηλή αντίδραση PPO, ενώ πήραν και μια κάψουλα φλαβανόλης. Στη συνέχεια, οι ερευνητές εξέτασαν πόσες φλεβανόλες περιέχουν τα  δείγματα αίματος και ούρων των εθελοντών, διαπιστώνοντας ότι όσοι έπιναν το σαφώς πιο οξειδωμένο smoothie μπανάνας είχαν 84% χαμηλότερα επίπεδα φλαβανολών στο σώμα τους.

 

Τι σημαίνει αυτό;

Οι μπανάνες μπορούν να καταναλώνονται μέσα σε smoothies,.όπως και άλλα φρούτα ή λαχανικά με υψηλή αντίδραση PPO, όπως τα παντζάρια, αλλά προτείνεται να μην συνδυάζονται με φρούτα πλούσια σε φλαβανόλη, όπως μούρα, σταφύλια και κακάο.

 

 

Πηγή: Food and Function 

mariamylona@cozyhome.gr

Οne quote, my point of view... “Let me live, love, and say it well in good sentences” Sylvia Plath