Το μέλι στη διατροφή μας

by Restart Diet
Από την αρχαιότητα, το μέλι αποτελούσε ένα πολύ σημαντικό προϊόν για τη διατροφή των ανθρώπων, όχι μόνο λόγω της νόστιμης και γλυκιάς γεύσης του, αλλά και για τα πολλά οφέλη και θεραπευτικές ιδιότητές του. Οι έρευνες συνεχίζουν ακόμη και σήμερα να μελετούν τα οφέλη του στην υγεία, τα οποία όπως φαίνεται είναι αξιοσημείωτα.

 

Σε αυτό το άρθρο θα βρεις ό,τι χρειάζεται να γνωρίζεις για το μέλι στη διατροφή.

 

Λίγα λόγια για το μέλι

Το μέλι αποτελεί ένα φυσικό προιόν το οποίο παράγεται από τις μέλισσες. Τα πολύτιμα έντομα μαζεύουν νέκταρ από τα άνθη και στη συνέχεια το επεξεργάζονται στις κυψέλες τους. Είναι ένα από τα τρόφιμα που καταναλώνεται από την αρχαιότητα. Ανέκαθεν θεωρούταν πολύτιμο, τόσο για τα οφέλη του στη διατροφή, όσο και για τις φαρμακευτικές του ιδιότητες.

 

μέλι

 

Θρεπτική αξία του μελιού

Το μέλι αποτελείται κυρίως από 80-85% σάκχαρα, 15-17% νερό και μόλις 0,1-0,4% πρωτεΐνη, ενώ δεν περιέχει καθόλου λίπος. Στο μέλι θα βρεις βιταμίνες, μέταλλα, ένζυμα, οργανικά οξέα και φαινολικές ενώσεις. Πιο συγκεκριμένα, έχουν εντοπισθεί θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνη C, βιταμίνες B2, B3, B5 και B6, χαλκός, μαγγάνιο, σελήνιο και ψευδάργυρος. Επιπλέον, το μέλι είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ενώσεις, όπως φαινολικές ενώσεις και φλαβονοειδή. Όσον αφορά τις θερμίδες, ένα κουταλάκι της σούπας έχει γύρω στις 60 θερμίδες.

 
Είδη μελιού

Πευκόμελο

Θυμαρίσιο

Ανθέων

Ερείκης (Ρείκι)

Καστανιά

Έλατο

Κουμαριάς

Μέλι εσπεριδοειδών

Φλαμουριάς κ.ά.

 

 

 

Οφέλη του μελιού στην υγεία
  • Αντιοξειδωτικές ιδιότητες: Χάρη στην περιεκτικότητά του σε φλαβονοειδή και πολυφαινόλες, το μέλι εμφανίζει αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Τα αντιοξειδωτικά καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες οι οποίες προκαλούν οξειδωτικό στρες. Το οξειδωτικό στρες είναι υπεύθυνο για την πρόωρη γήρανση των κυττάρων, καθώς και για την εμφάνιση πολλών προβλημάτων υγείας.
  • Προστασία από καρδιαγγειακές παθήσεις: Από έρευνες φαίνεται πως η κατανάλωση του μελιού μπορεί να συμβάλλει στην προστασία από καρδιαγγειακές παθήσεις.
  • Βήχας: Μία από τις πιο γνωστές ιδιότητες του μελιού είναι ότι καταπραΰνει τον βήχα. Μάλιστα, το μέλι ευκαλύπτου και το μέλι εσπεριδοειδών μπορούν να λειτουργήσουν ως αξιόπιστο κατασταλτικό του βήχα και του πονόλαιμου για ορισμένα άτομα τα οποία αντιμετωπίζουν λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος και οξύ νυχτερινό βήχα.
  • Γαστρεντερικές παθήσεις: Από έρευνες προκύπτει πως συμβάλλει στη βελτίωση της πέψης και ανακουφίζει από ενοχλήσεις του στομάχου και παθήσεις του γαστρεντερικού σωλήνα, όπως π.χ. η διάρροια που σχετίζεται με  γαστρεντερίτιδα.
  • Επούλωση τραυμάτων: Έχει αποδειχθεί πως η τοπική χρήση φαρμακευτικών προϊόντων που περιέχουν μέλι μπορεί να συμβάλλει στην επούλωση των τραυμάτων, όπως τα εγκαύματα.
  • Νευρολογικές παθήσεις: Αρκετές μελέτες αποδεικνύουν ότι η κατανάλωση μελιού έχει οφέλη ως προς την ενίσχυση της μνήμης και της γνωστικής λειτουργίας.

 

 

 

 

Προτεινόμενοι τρόποι κατανάλωσης του μελιού

Γιαούρτι με βρώμη και μέλι

Energy balls

Φρυγανιά/ψωμί ολικής με φυστικοβούτυρο, μέλι και μπανάνα

Φρυγανιά/ψωμί ολικής με cottage και μέλι

Pancakes με μέλι

Smoothie

Διαβάστε επίσης: Φράουλα VS Κεράσι: Ποιο φρούτο της άνοιξης κερδίζει διατροφικούς πόντους;

 

Πιθανές προφυλάξεις και αντενδείξεις

Τα παιδιά κάτω του ενός έτους απαγορεύεται να καταναλώνουν μέλι, καθώς υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για την υγεία τους. Πιο συγκεκριμένα, υπάρχει ο κίνδυνος έκθεσης σε σπόρια Clostridium botulinum τα οποία δημιουργούν μια επικίνδυνη τοξίνη που μπορεί να προκαλέσει βρεφική αλλαντίαση, μία σοβαρή πάθηση του γαστρεντερικού συστήματος. Τα συμπτώματα με τα οποία εμφανίζεται είναι η δυσκοιλιότητα, το αδύναμο κλάμα, η υποτονία, η αδυναμία κατάποσης, η αδυναμία στήριξης του κεφαλιού και η πτώση.
Επιπλέον, υπάρχουν άτομα τα οποία εμφανίζουν κάποια ευαισθησία ή αλλεργία στο μέλι και στη γύρη των μελισσών, κάτι το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε πολύ σοβαρά -μπορεί και θανατηφόρα- συμπτώματα και ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως άσθμα, αδυναμία, λιποθυμία, αρρυθμίες, ναυτία, κ.ά.

 

 

Με λίγα λόγια

Συμπερασματικά, το μέλι αποτελεί έναν πολύτιμο σύμμαχο στη διατροφή σου, χάρη στις θρεπτικές του ιδιότητες και την ευεργετική επίδρασή του στον οργανισμό. Μπορεί να σου προσφέρει ενέργεια, ενίσχυση του ανοσοποιητικού και συμβολή στη γενικότερη ευεξία. Με μέτρο και σωστή επιλογή ποιοτικού μελιού, μπορείς να επωφεληθείς και εσύ από όλα τα καλά που έχει να σου προσφέρει αυτό το φυσικό «χρυσάφι».

 

Ακολουθήστε τις Restart Diet σε Instagram, Facebook και στο restartdiet.gr, για οδηγίες σε σχέση με τη διατροφή σας, βίντεο με συνταγές και λύσεις για την οργάνωση της δίαιτάς σας.

 

You may also like