Home / Good Life  / Art & Culture  / Oι “Ερωτικές Ακροβασίες” του Θανάση Λάλα στην γκαλερί ARTION

Oι “Ερωτικές Ακροβασίες” του Θανάση Λάλα στην γκαλερί ARTION

cozy vibe culture artion gallery

Με ένα ξεχωριστό event εγκαινιάστηκε η έκθεση “Ερωτικές Ακροβασίες” του δημοφιλούς δημοσιογράφου και καλλιτέχνη Θανάση Λάλα, στην γκαλερί ARTION στη Θεσσαλονίκη, την Παρασκευή 31 Μαρτίου. Εκλεκτοί καλεσμένοι τίμησαν τον καλλιτέχνη με την παρουσία τους και απόλαυσαν μια βραδιά γεμάτη τέχνη, τη διοργάνωση της οποίας επιμελήθηκε η εταιρεία MindsΤις “Ερωτικές Ακροβασίες” του Θανάση Λάλα συνθέτουν έργα με έντονο χαρακτήρα, που δε “φοβούνται” το χρώμα και σε παρασύρουν σε έναν φαντασιακό κόσμο ιδιαίτερης αισθητικής, εκείνον του εικαστικού σύμπαντος του ανατρεπτικού καλλιτέχνη.

 

cozy vibe culture artion gallery

Σία Μανωλάκη-Θανάσης Λάλας-Χριστίνα Μανωλάκη

cozy vibe culture artion gallery

Θανάσης Λάλας-Αφροδίτη Υψηλάντη

cozy vibe culture artion gallery

Άννα Δρούζα

cozy vibe culture artion gallery

Θανάσης Λάλας-Γιάννης Μπουτάρης

cozy vibe culture artion gallery

Κωνσταντίνος Σπηλιωτόπουλος- Αριστοτέλης Σπηλιωτόπουλος-Μυλωνά Μαρία

 

Στα πλαίσια των εγκαινίων ο Θανάσης Λάλας μας μίλησε για την έκθεση, το καλλιτεχνικό “τοπίο” της Θεσσαλονίκης, αλλά και τις προσωπικές του “ακροβασίες”…

 

Από τι ορίζεται το εικαστικό σας σύμπαν και ποιον χαρακτηρισμό θα αποδίδατε στη μέχρι σήμερα καλλιτεχνική σας παραγωγή;

Γενικώς αποφεύγω τους ορισμούς. Μου αρέσει να περπατώ σε μέρη που δεν ορίζω, σε μέρη που δεν ελέγχω. Για μένα η σχέση με την τέχνη ειναι μια βόλτα στα σκοτεινά, σε όλα όσα υπάρχουν αλλα δεν τα γνωρίζουμε. Είναι μια εξερεύνηση σε αυτό που αφυπνίζει τις αισθήσεις μας. Αν η ζωγραφική είναι εργαλείο να διηγηθείς εμπειρίες και ανείπωτες σκέψεις, το χρώμα είναι υλικό. Με το χρώμα χτίζω ήρωες ενός κόσμου που προκύπτει απο τις βουτιές μου στα βαθειά. Σχεδιάζω παράλληλους κόσμους, μεγεθύνω όσο μπορώ την πραγματικότητα, ή αν θέλετε διερευνώ το μέγεθος της πραγματικότητας. Έχουμε μια ιδέα της πραγματικότητας, που μέσω της τέχνης μεγεθύνεται, ενώ ενίοτε αλλάζουμε την πραγματικότητα αυτή.

Η νέα σας έκθεση έχει τον τίτλο “Ερωτικές Ακροβασίες”. Τι “πυροδότησε” τη δημιουργία των έργων που περιλαμβάνει και τι επιθυμείτε να “αφηγηθείτε” μέσα από αυτά;

Ένας τίτλος είναι πάντα η προσπάθεια που κάνουμε να στήσουμε μια πόρτα για να μπει ο θεατής σε ένα σύμπαν. Ένα μαγικό είναι ο τίτλος για να αποσπάσουμε την προσοχή και να κλέψουμε χρόνο απο το βλέμμα του θεατή. Στη δημιουργική μου ιδέα υπάρχει μια συνέχεια με θεματικές. Οι ακροβάτες είναι μια προσπάθεια να μελετήσω την ισορροπία και τη θέαση της ισορροπίας. Πόσο θέαμα μπορεί να είναι ένα circus of ideas! Τι σημαίνει μια πολιτεία αόρατη που οι άνθρωποι ζουν έξω απο τα κτήρια, δεν έχουν εστίες, δεν φοβούνται το εξω. Αυτά ειναι τα θέματα των αφηγήσεών μου!

Ποια είναι τελικά η πιο επικίνδυνη “ακροβασία” στη ζωή;

Η πιο επικίνδυνη ακροβασία στη ζωή ειναι η ισορροπία! Ισορροπώντας χάνουμε την απόλαυση της πτώσης. Τη μαγεία της πτήσης. Ακροβατώντας απολαμβάνεις τη θέα που υπάρχει πέρα απο το όριο, τη θέα του γκρεμού, τη θέα μιας πεδιάδας που βγάζει καρπούς, τους οποίους ποτέ δε θα δοκιμάσεις, αν δεν πείσεις τον εαυτό σου να βγει απο τη βεβαιότητα της γνώσης και να εισβάλει στην αβεβαιότητα του τυχαίου!

 

cozy vibe culture artion gallery

cozy vibe culture artion gallery

Ως δημοσιογράφος έχετε λατρέψει τις λέξεις και ως καλλιτέχνης τις εικόνες. Τελικά με ποιες εκφράζεστε καλύτερα;

Υλικά ειναι οι λεξεις, όπως υλικά είναι και τα χρώματα. Η λογοτεχνία, όπως η ζωγραφική, η μουσικη και η γλυπτική είναι εργαλεία. Αυτό που έχει πάνω απ όλα σημασία είναι το νόημα της αφήγησης. Τι θέλει κάποιος να επιστρέψει στους άλλους από αυτό που έχει εισπράξει μέσω της εμπειρίας του εγώ του! Ζούμε επειδή υπάρχουν άλλοι. Δεν είμαστε μόνοι και δεν κάνουμε τίποτα χωρίς το χέρι των αλλων. Εκφράζομαι καλύτερα, όταν αυτό που κάνω για μένα έχει στόχο τους άλλους. Μόνο τότε η έκφραση εχει νοημα!

Η ζωή είναι ωραία αν μπορείς να τη συναντήσεις”. Κάνοντας έναν προσωπικό απολογισμό, την έχετε συναντήσει και αν, ναι, πού;

Είμαι τυχερός, φοβερά τυχερός. Συναντήθηκα με αυτά που ονειρεύτηκα και βγήκα πολλές φορές στα περίχωρα της κοινωνικής σύμβασης, μιας τάξης που δεν προσφέρει πολλές δυνατότητες σε αυτούς που υποτάσσονται σε εκείνη. Η οικογένειά μου ήταν μικροαστοί που κυνηγούσαν την επιβίωση μέσω των υλικών αγαθών. Εγώ κυνηγούσα πάντα “τροφή” για το άπιαστο που “πεινάει” μέσα μου. Αυτό με πήγε στην άγνωστη νήσο που δεν υπάρχει στον χάρτη, υπάρχει όμως στη φαντασία μου! Η φαντασία για μένα ήταν μια ακόμα “χώρα” στην ήδη υπάρχουσα! Ήταν το μεγάλο που συνορεύει με το μέτριο, το τίποτα και το ίδιο για όλους!

Εκθέσεις σας έχουν πραγματοποιηθεί αρκετές φορές στη Θεσσαλονίκη. Ποια η γνώμη σας για το καλλιτεχνικό “τοπίο” της πόλης; Τι αγαπάτε σ’ αυτή;

Η Θεσσαλονίκη είναι μια έκρηξη. Οι άνθρωποι που ζουν μέσα στην έκρηξη δεν το καταλαβαίνουν. Η Θεσσαλονίκη έχει μια δική της μυρωδιά, μια άλλη γεύση. Είμαι ερωτευμένος με αυτή την πόλη. Στους δρόμους η νεότητα. Αυτό είναι η Θεσσαλονίκη. Ακόμα και οι ρυτίδες της είναι εφηβικές. Η Θεσσαλονίκη ποτέ δεν θα ενηλικιωθεί. Πάντα θα ζει την τρέλα της παραλίας της, πάντα θα βρίσκει διεξόδους. Το φαινόμενο της ανοιχτής θαλάσσης είναι μια ελπίδα για τον χαμένο στη μετάφραση της ζωής.

 

 

Φωτογραφίες: Xριστίνα Μπρούσαλη

Διάρκεια έκθεσης: 31 Μαρτίου – 12 Απριλίου 2017

www.artiongalleries.com

[email protected]

Οne quote, my point of view... “Let me live, love, and say it well in good sentences” Sylvia Plath