Ο Αύγουστος δεν είναι μόνο μήνας διακοπών, θαλασσινών εξορμήσεων και μεσημεριανής ραστώνης. Είναι και μήνας γλυκών, ζουμερών, αρωματικών φρούτων που βρίσκονται στην καλύτερη εποχή τους. Ροδάκινα, σταφύλια, αχλάδια, βανίλιες, σύκα… ό,τι καλύτερο μας χαρίζει το ελληνικό καλοκαίρι για να δροσιστούμε, να τονώσουμε τον οργανισμό μας και να γλυκαθούμε φυσικά.
Αν, λοιπόν, θες να χαρείς τα φρούτα του Αυγούστου στο έπακρο, δες παρακάτω ιδέες, tips και συνταγές για να τα απολαύσεις στο πιάτο σου!

Ροδάκινα
Ζουμερά, αρωματικά, γεμάτα βιταμίνη C και φυτικές ίνες, τα ροδάκινα είναι από τα πιο “χαρακτηριστικά” φρούτα του Αυγούστου. Και δεν είναι μόνο για σνακ στην παραλία ή στο μπολ του πρωινού σου.
Δοκίμασέ τα:
Σε smoothie
- 1 ροδάκινο (καθαρισμένο)
- ½ μπανάνα
- ½ ποτήρι γιαούρτι ή φυτικό ρόφημα
- Παγάκια & λίγο μέλι (προαιρετικά)
Σε φρουτοσαλάτα με γιαούρτι
- Ροδάκινο σε φέτες
- Μερικά φουντούκια ή αμύγδαλα
- Μέλι και δυόσμος
- 2 κουταλιές στραγγιστό γιαούρτι
Extra tip: Αν τα ψήσεις στη σχάρα με λίγο μέλι και κανέλα, γίνονται ένα απίθανο γλυκό χωρίς ζάχαρη!

Αχλάδια
Τα αχλάδια έρχονται στις αρχές Αυγούστου, ειδικά οι ελληνικές ποικιλίες. Τραγανά στην αρχή, πιο μαλακά και γλυκά όσο ωριμάζουν, είναι τέλεια τόσο σκέτα όσο και σε πιο “μαγειρεμένες” εκδοχές.
Δοκίμασέ τα:
Σε σαλάτα με ρόκα και φέτα
- Αχλάδι σε λεπτές φέτες
- Ρόκα, φέτα, καρύδια
- Λίγο ελαιόλαδο & μπαλσάμικο
Ψητά με κανέλα
- Κόψε τα στα δύο, πασπάλισε με λίγη κανέλα και ψήσε στον φούρνο για 15′ στους 180°C. Από πάνω λίγο μέλι ή γιαούρτι.
Ψητά γεμιστά με τυρί
- Γεμίζεις το κέντρο τους με 1 κομμάτι τυρί και 1 κγ μέλι στο κάθε κομμάτι. Πασπαλίζεις με αλάτι, πιπέρι και ψήνεις στο airfryer/ φούρνο για 20 λεπτά στους 170°C.
Δες αναλυτικά τη συνταγή: Ψητά αχλάδια γεμιστά με τυρί
Στο τοστ
- Δοκίμασε λεπτές φέτες αχλαδιού με κατσικίσιο τυρί και λίγο θυμαρίσιο μέλι. Πίστεψέ μας, θα εθιστείς.

Σταφύλια
Μαύρα ή πράσινα, με κουκούτσι ή χωρίς, τα σταφύλια είναι από τα πιο αγαπημένα φρούτα του Αυγούστου. Γεμάτα αντιοξειδωτικά (ειδικά οι μαύρες ποικιλίες), βιταμίνες και δροσιά, είναι το πιο εύκολο “φρούτο-σνακ”.
Δοκίμασέ τα:
Κατεψυγμένα
- Πλύνε και βάλε σταφύλια στην κατάψυξη για 2 ώρες. Γίνονται σαν μικρές γρανίτες, τέλεια για βραδινό σνακ.
Σε smoothie με καρπούζι
- 1 φλιτζάνι σταφύλια (χωρίς κουκούτσια)
- 1 φέτα καρπούζι (χωρίς κουκούτσια)
- Φύλλα δυόσμου
- Παγάκια
Σε φρουτοσαλάτα με καρύδι & γιαούρτι
- Σταφύλια κομμένα στη μέση, λίγα καρύδια, μια κουταλιά γιαούρτι και μέλι. Τέλειο απογευματινό.
Σύκα
Καλοκαιρινός θησαυρός. Ζουμερά, αρωματικά και γεμάτα φυσική γλύκα, τα ελληνικά σύκα είναι από μόνα τους ένα πλήρες επιδόρπιο.
Δοκίμασέ τα:
Ωμά με κατσικίσιο τυρί και μέλι
- Κόψε τα στη μέση και βάλε λίγο κατσικίσιο τυρί και μέλι . Τέλειος συνδυασμός γλυκού και αλμυρού.
Σαν γλυκό του κουταλιού
- Αν έχεις ώριμα σύκα, γίνονται υπέροχο γλυκό του κουταλιού. Δοκίμασέ το με στραγγιστό γιαούρτι ή και πάνω σε φρυγανισμένο ψωμί.
Σαν κομπόστα
- Βράσε σύκα με λίγο πορτοκάλι και αστεροειδή γλυκάνισο για 10-15′. Φύλαξέ τα στο ψυγείο και σέρβιρέ τα πάνω σε παγωτό ή ακόμα και σε pancakes.

Βανίλιες
Μοιάζουν με τα δαμάσκηνα. Μικρές και ζουμερές, οι ελληνικές βανίλιες είναι γλυκές αλλά με μια υπόγεια οξύτητα που τις κάνει μοναδικές.
Δοκίμασέ τες:
Ωμές με γιαούρτι και φιστίκι Αιγίνης
- Κόψε μερικές βανίλιες, πρόσθεσε γιαούρτι και ψιλοκομμένο φιστίκι. Τέλεια δροσιά μετά το φαγητό.
Σαν γλυκό του κουταλιού
- Αν έχεις όρεξη για κάτι πιο παραδοσιακό, οι βανίλιες γίνονται εξαιρετικό γλυκό του κουταλιού. Με λίγη φέτα ή μυζήθρα, απογειώνονται.
Σαν τύπου κομπόστα
- Βράσε βανίλιες με λίγη κανέλα και μέλι για 10-15′. Φυλάξ’ τις στο ψυγείο και πρόσθεσέ τες πάνω από γιαούρτι ή παγωτό.
Tips για τα φρούτα του Αυγούστου
- Μην τα βάζεις όλα στο ψυγείο. Kάποια, όπως τα ροδάκινα και τα βερίκοκα, ωριμάζουν καλύτερα εκτός.
- Πλύνε τα καλά και λίγο πριν τα φας, όχι από νωρίς για να μη μαλακώσουν.
- Προτίμησε τοπικές ποικιλίες, είναι πιο φρέσκες, πιο νόστιμες και στηρίζεις τους παραγωγούς.
- Φτιάξε μαρμελάδες ή smoothies αν δεις ότι έχουν αρχίσει να ωριμάζουν πολύ.
Απόλαυσε τον Αύγουστο με τον πιο φυσικό τρόπο
Δεν υπάρχει καλύτερη στιγμή για να χορτάσεις φρέσκα φρούτα απ’ τον Αύγουστο. Είναι η εποχή που η φύση μάς προσφέρει απλόχερα γεύσεις, αρώματα και χρώματα που ξυπνούν τις αισθήσεις και γεμίζουν το σώμα με ενέργεια και βιταμίνες.
Ακολουθήστε τις Restart Diet σε Instagram, Facebook και στο restartdiet.gr, για οδηγίες σε σχέση με τη διατροφή σας, βίντεο με συνταγές και λύσεις για την οργάνωση της δίαιτάς σας.
Διάβασε ακόμη: Πεπόνι ή καρπούζι; Το διατροφικό προφίλ των δύο αγαπημένων καλοκαιρινών φρούτων





