Home / Wellness  / Diet & Fitness  / Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: Ποιες τροφές ανακουφίζουν τα συμπτώματα;

Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: Ποιες τροφές ανακουφίζουν τα συμπτώματα;

Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου
Διατροφικές συμβουλές για την ανακούφιση των συμπτωμάτων του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου. 

 

Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, γνωστό και ως IBS, είναι μία από τις πιο κοινές παθήσεις του πεπτικού συστήματος. Περίπου 15-20% των Ελλήνων πάσχει από IBS, με την πάθηση να επηρεάζει συχνότερα γυναίκες και νεαρούς ενήλικες. Η διαχείριση του IBS μπορεί να είναι δύσκολη και συχνά περιλαμβάνει έναν συνδυασμό διατροφικών αλλαγών, συμπληρωμάτων και φαρμάκων.

 

Τι είναι το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και ποια είναι τα συμπτώματα;

 

Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου είναι μία χρόνια διαταραχή του πεπτικού συστήματος. Χαρακτηρίζεται από κοιλιακό άλγος που προκαλείται από αλλαγές στη συχνότητα ή τη μορφή των κενώσεων. Τα άτομα με IBS μπορεί να εμφανίσουν διάρροια, δυσκοιλιότητα ή συνδυασμό των δύο, μαζί με συμπτώματα όπως φούσκωμα και κοιλιακό άλγος. Αν και η αιτία του IBS δεν είναι πλήρως κατανοητή, πιστεύεται ότι οφείλεται σε έναν διαταραγμένο άξονα εγκεφάλου-εντέρου, ένα δίκτυο επικοινωνίας μεταξύ του γαστρεντερικού συστήματος και του κεντρικού νευρικού συστήματος.

 

Αν και η αντίδραση σε διάφορα τρόφιμα ποικίλλει από άτομο σε άτομο, μελέτες δείχνουν ότι οι διατροφικές αλλαγές, συμπεριλαμβανομένου του περιορισμού ορισμένων τροφίμων και συστατικών, μπορεί να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων.

 

 

 

Ποιες τροφές είναι κατάλληλες;

 

  • Πηγές πρωτεΐνης: Κοτόπουλο, ψάρι, γαλοπούλα, αυγά, τόφου και σκόνες πρωτεΐνης.
  • Φρούτα: Ακτινίδιο, μύρτιλο, μπανάνα, μανταρίνι, πορτοκάλι, φρούτο του πάθους, γκρέιπφρουτ και πεπόνι.
  • Λαχανικά: Κολοκυθάκια, καρότα, μαρούλι, πατάτες, κολοκύθα, πράσινα φασόλια, πιπεριές και μελιτζάνα.
  • Δημητριακά και προϊόντα δημητριακών: Βρώμη, κινόα, καστανό ρύζι, ζυμαρικά ολικής άλεσης, ψωμί χωρίς γλουτένη, φαγόπυρο και κεχρί.
  • Ξηροί καρποί και σπόροι: Καρύδια macadamia, φιστίκια, σπόροι κολοκύθας και καρύδια.
  • Υγιή λιπαρά: Ελαιόλαδο, ελιές, λάδι αβοκάντο και σησαμέλαιο.
  • Εναλλακτικά γαλακτοκομικά: Γιαούρτι χωρίς ζάχαρη, κεφίρ, σκληρά τυριά και γάλα αμυγδάλου.
  • Ροφήματα: Ροφήματα χωρίς καφεΐνη, όπως αφεψήματα από βότανα και νερό με λεμόνι.

 

 

 

 

 

Ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγονται;

 

Σε γενικές γραμμές, συνιστάται στα άτομα με IBS να ακολουθούν μια ισορροπημένη και θρεπτική διατροφή και να αποφεύγουν ή να περιορίζουν τα τρόφιμα που παράγουν αέρια, όπως αυτά με υψηλή περιεκτικότητα σε αδιάλυτες ίνες, οι οποίες βρίσκονται σε προϊόντα ολικής άλεσης, σε ξηρούς καρπούς, καθώς και σε φρούτα και λαχανικά. Επιπλέον, καλό είναι να περιορίζεται η κατανάλωση τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε FODMAP (όπως κουνουπίδι, κρεμμύδι, σκόρδο, αγκινάρες), τηγανητών και λιπαρών φαγητών, τροφίμων και ποτών με υψηλή περιεκτικότητα σε πρόσθετη ζάχαρη, ορισμένων υποκατάστατων ζάχαρης, πικάντικων φαγητών, καθώς και κόκκινων και επεξεργασμένων κρεάτων.

 

 

Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

[email protected]

“I always loved aesthetics. Not particularly fashion. But an idea of Beauty.” Miuccia Bianchi Prada