Home / Cozyhome  / Cozy Meets  / Sumayya Vally: Η νεότερη αρχιτέκτων που ανέλαβε το Serpentine Pavilion Commission

Sumayya Vally: Η νεότερη αρχιτέκτων που ανέλαβε το Serpentine Pavilion Commission

sumayya vally
Ρηξικέλευθη και ευρηματική, η Sumayya Vally είναι μια αρχιτέκτων που αξίζει να χαρακτηριστεί πρωτοπόρος. Όπως τονίζει και η ίδια, “άλλοι αρχιτέκτονες με ρωτούν αν έχω φιλοδοξία να χτίσω. Φυσικά και έχω, αλλά θέλω να το κάνω διαφορετικά”.

 

Η 30χρονη Sumayya Vally προσπαθεί να αντιταχθεί σε συμβατικές αρχιτεκτονικές πρακτικές, επιδιώκοντας να διαμορφώσει μια νέα σχεδιαστική γλώσσα για την Αφρικανική ήπειρο. Μια γλώσσα που υμνεί τις ποικίλες μορφές και κουλτούρες της. Το αρχιτεκτονικό γραφείο Counterspace, του οποίου ηγείται, εκφράζει το ενδιαφέρον της να αναβαθμίσει την καθημερινότητα.

 

“Η δουλειά μου θέλω να αποτυπώνει τους τρόπους που επηρεάζομαι και διαμορφώνομαι από την επαφή μου με τόπους και κοινότητες… Να μεταφράζει αυτόν τον διάλογο σε φόρμες.”

 

 

Η αρχιτέκτων είναι ινδικής και νοτιοαφρικανικής καταγωγής και μεγάλωσε σε ένα απαρτχάιντ της Pretoria. Ο παππούς της ήταν μετανάστης και ιδιοκτήτης ενός καταστήματος στο Γιοχάνεσμπουργκ. Οι μεγάλες βόλτες που έκανε μαζί του, από το κατάστημά του μέχρι τη Δημόσια Βιβλιοθήκη της πόλης, έχουν στιγματίσει την παιδική της ηλικία.

 

Θυμάμαι την έκπληξη που μου είχε προκαλέσει η αντίθεση ανάμεσα στην επιβλητική ιταλική δομή της βιβλιοθήκης και στην πλούσια υφή των δρόμων της πόλης.”

 

 

Το σχεδιαστικό ύφος, η έρευνα και η παιδαγωγική πρακτική της Sumayya αναζητούν τρόπους να εκφράσουν υβριδικές ταυτότητες. Είναι ερωτευμένη με το Γιοχάνεσμπουργκ, το οποίο έπαιξε τεράστιο ρόλο στον τρόπο που η ίδια αντιλαμβάνεται τη γη, τον τόπο και τη δύναμη της αρχιτεκτονικής να συνδέει τους ανθρώπους.

Η πόλη χρησιμεύει ως εργαστήριό της για την εύρεση ιστοριών, μελλόντων, αρχαιολογιών και σχεδιαστικών γλωσσών, με πρόθεσή της να αποκαλύψει το αόρατο. Η δουλειά της είναι συχνά ρητορική και βασίζεται στο υπερφυσικό και την παραπλάνηση.

 

“Το Γιοχάνεσμπουργκ αποπνέει μια τεράστια αίσθηση ελπίδας! Παρά τις δυσκολίες που έχει περάσει, παραμένει μια πόλη γεμάτη ενέργεια και ζωή. Η αρχιτεκτονική της, όμως, ένιωθα πάντα πως δεν ανταποκρίνεται στον χαρακτήρα της, καθώς αποτυπώνει τυπολογίες και φόρμες που κληρονομήθηκαν από αλλού. Έτσι, γεννήθηκε μέσα μου η ανάγκη να δημιουργήσω έναν κόσμο που εμπλέκεται πραγματικά με την έκφραση της πόλης.”

 

Serpentine Pavilion Commission

 

Pavilion ext

Serpentine Pavilion 2020/2021 designed by Counterspace, Design Render, Exterior View © Counterspace

 

Η Vally είναι ο “εγκέφαλος” πίσω από το έργο του σχεδιασμού του διάσημου περιπτέρου του Serpentine Galleries στο Λονδίνο, που φέτος -για πρώτη φορά- θα διαρκέσει δύο έτη. Αυτή η τιμή έχει αποδοθεί στο παρελθόν σε διάσημους αρχιτέκτονες, όπως ο Frank Gehry και η Zaha Hadid, και η Sumayya είναι η νεότερη σε ηλικία που αναλαμβάνει αυτόν τον ρόλο. Ωστόσο, το ταξίδι της προς την καταξίωση δεν ήταν εύκολο…

 

“Υπάρχουν φυσικά εμπόδια στο να είσαι έγχρωμη γυναίκα στο επάγγελμα που έχω επιλέξει.”

 

Το έργο της θα περιλαμβάνει αποσπώμενα εξαρτήματα, τα οποία θα τοποθετηθούν σε περιθωριοποιημένες γειτονιές του Λονδίνου. Η αισθητική του project αντλεί έμπνευση από τόπους συγκέντρωσης σε αυτές τις γειτονιές, όπως υπαίθριες αγορές και θρησκευτικά κέντρα.

 

pavilion

 

“Πάντοτε βασιζόμασταν στους τόπους συγκέντρωσης για να έρθουμε πιο κοντά και μας λείπουν. Η πανδημία έφερε εμφατικά στο προσκήνιο το θέμα της κοινότητας και της συνάθροισης. Είμαστε ενθουσιασμένοι που θα ξεκινήσουμε μια σειρά από πρωτοβουλίες, οι οποίες θα επαναπροσδιορίσουν και θα υμνήσουν τον ρόλο των συναθροίσεων σε εποχές κρίσης. Θα υλοποιήσουμε μια σειρά από εικονικούς διαλόγους, εκδηλώσεις και προγράμματα, ενώ τμήματα του Pavilion θα εμφανίζονται σε αληθινά περιβάλλοντα, για να ενωθούν τελικά στους Κήπους του Kensington και να συνθέσουν το Pavilion 20 plus 1.”

 

Pavilion int

Serpentine Pavilion 2020/2021 designed by Counterspace, Design Render, Interior View © Counterspace

 

Αυτήν την τόσο ιδιαίτερη χρονιά, το άνοιγμα του Pavilion μετατέθηκε για το καλοκαίρι του 2021. Η καθυστέρηση αυτή αποτέλεσε πρόκληση για τη Vally, αλλά και μια ευκαιρία να ερευνήσει διεξοδικότερα τους χώρους και τις κοινότητες που θα εμπλακούν στο project.

 

The Brixton mosque

Πριν το έργο για το Serpentine, τα περισσότερα project της Vally υλοποιήθηκαν κοντά στο Γιοχάνεσμπουργκ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το project της Counterspace για ένα τζαμί στο Brixton, στο οποίο μεταμόρφωσε τη δομή μιας παλιάς Ολλανδικής εκκλησίας με ένα μιναρέ φωτός, που εμφανίζεται πέντε φορές στη διάρκεια της ημέρας!

 

Brixton mosque

 

Folded Skies

Εξίσου εντυπωσιακό και το project της Folded Skies, μια installation που “αιχμαλωτίζει” τα χρώματα του νοτιοαφρικανικού φωτός, από την αυγή ως το δειλινό και τη δύση!
Για το έργο αυτό, η Vally εμπνεύστηκε από τους ιριδισμούς των πόλεων και των τοπίων και δούλεψε με χαλκό, αλουμίνιο, κοβάλτιο και σίδηρο, για να δημιουργήσει στιγμιότυπα των συνθηκών φωτισμού σε διαφορετικές ώρες της ημέρας.

 

Folded Skies a

 

Πηγές πληροφοριών:
counterspace-studio.com
news.artnet.com
Serpentine Galleries
Photo credits: Counterspace

 

[email protected]

“I must be a mermaid, Rango. I have no fear of depths and a great fear of shallow living.” Anais Nin