Την έχουμε συνδέσει με το καλοκαίρι, τον ήλιο και τη θάλασσα. Μα η Σκόπελος ξέρει να αποκαλύπτει τον χαρακτήρα της και πέρα από τις διακοπές.
Είναι ένας τόπος με σταθερή αξία σε κάθε εποχή. Όταν το πλοίο πλησιάζει στο λιμάνι της Σκοπέλου, είναι σχεδόν βέβαιο πως θα ακούσεις κάποιον να ψιθυρίζει: «Είναι δυνατόν να υπάρχει τέτοια ομορφιά;».
Η Χώρα, σκαρφαλωμένη αμφιθεατρικά πάνω σε λόφο, προκαλεί αυτόν τον «κεραυνοβόλο έρωτα» που αναφέρουν τόσοι επισκέπτες.

Ηλιοβασίλεμα στο Λιμάνι της Σκοπέλου
Η ιστορία της Χώρας ξεκινά από τον 16ο αιώνα π.Χ., όταν ονομάστηκε Πεπάρηθος, ιδρυμένη από Κρήτες που έφεραν στο νησί την καλλιέργεια της ελιάς και της αμπέλου.
Η παράδοση και η ιστορία, που συνθέτουν την ταυτότητα της δίνουν το στίγμα τους σε όλο το νησί ακόμη και σήμερα.
Εντυπωσιάζει με τα γραφικά της σοκάκια, τα λευκά σπίτια με τις κεραμοσκεπές, τις χρωματιστές ξύλινες μπαλκονόπορτες, και τα αρχιτεκτονικά στοιχεία που την ανέδειξαν ως παραδοσιακό οικισμό.
Στέγες από σχιστόλιθο, νεοκλασικές επιρροές, αμφιθεατρική ρυμοτομία που αξιοποιεί τον ήλιο και τον άνεμο, συνθέτουν μια πόλη που αναπτύχθηκε με σεβασμό στο τοπίο.
Από το Πηγαδάκι, πάνω από την παραλία, ξεκινά μια όμορφη διαδρομή προς το Ενετικό Κάστρο του 13ου αιώνα, έργο της οικογένειας των Γκίζη.
Από τα υπολείμματα των τειχών, η θέα είναι μαγευτική.
Ο

Η Παναγίτσα του Πύργου / shutterstock.com
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>Στην κάθοδο από το Κάστρο, η Χώρα αποκαλύπτει εκκλησάκια, διάσπαρτα ανάμεσα στα σπιτάκια και τα στενά, αποπνέοντας θετική ενέργεια και γαλήνη.
Ξεχωρίζουν η εκκλησία των Τριών Ιεραρχών, το Αρχοντικό Βακράτσα αλλά και το Λαογραφικό Μουσείο. Αξιοσημείωτος είναι και ο αρχαιολογικός χώρος του Ασκληπιείου, στην περιοχή Αμπελική, δεξιά του λιμανιού.
Αναμφίβολα, η Παναγίτσα του Πύργου, η γραφική εκκλησία στην είσοδο του λιμανιού, είναι το πιο χαρακτηριστικό τοπόσημο.
Σκαρφαλωμένη στον βράχο, είναι το πρώτο και το τελευταίο βλέμμα που θα αποχαιρετίσει κανείς από το πλοίο. Ο ναός, σταυροειδής με τρούλο στηριγμένο σε τέσσερις κίονες, φιλοξενεί ένα μοναδικό τέμπλο του 17ου αιώνα, διακοσμημένο με σκηνές από την Παλαιά και Καινή Διαθήκη, περίτεχνα σκαλισμένα με λουλούδια και πουλιά.
Οι παραλίες της Σκοπέλου: Το Αιγαίο στην πιο εξωτική του εκδοχή

Το φημισμένο εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννη στην Σκόπελο / shutterstock.com
Η Σκόπελος δεν επιλέχθηκε τυχαία για τα γυρίσματα του Mamma Mia.
Είναι τόσο φημισμένη για τα όμορφα τοπία της γιατί θυμίζει κάτι από Καραϊβική του Αιγαίου για αυτό και συγκεντρώνει πλέον γαμήλιο… τουρισμό.
Οι παραλίες της είναι δεκάδες, καθεμία με τη δική της ομορφιά. Το σήμα κατατεθέν;
Τα γαλαζοπράσινα νερά που σμίγουν με την πυκνή βλάστηση, φτάνοντας κυριολεκτικά μέχρι το κύμα. Οι ακτές, με μικρούς ορμίσκους και φυσικές σπηλιές, ξυπνούν μνήμες εποχών όπου οι πειρατές έβρισκαν καταφύγιο στις πιο απρόσιτες γωνιές του νησιού.
<br />Σήμερα, πειρατές δεν υπάρχουν αλλά η μαγεία του τόπου συνεχίζει και «κλέβει»… καρδιές.
<br />Οι παραλίες της Σκοπέλου καλύπτουν κάθε διάθεση: οργανωμένες ή ερημικές, με ψιλή άμμο ή βότσαλο, ιδανικές για οικογένειες, ζευγάρια, λάτρεις των θαλάσσιων σπορ ή της απόλυτης ηρεμίας.

Παραλία Χόβολο / shutterstock.com
Ταβερνάκια με φρέσκο ψάρι, καφέ και beach bars συνυπάρχουν αρμονικά με σημεία που θα σε κάνουν να νιώσεις σαν να ανακάλυψες το δικό σου, προσωπικό «μυστικό».
Αν διαθέτετε ή νοικιάσετε σκάφος, οι ερημικές παραλίες στην Σκόπελο, που θα ανακαλύψετε θα σας χαρίσουν μια εμπειρία σπάνιας ιδιωτικότητας.
Αγνώντας: πευκόφυτη, βοτσαλάτη, με γαλάζια νερά. Συνδυάζει κολύμπι με ψαροταβέρνες
Μηλιά: απέραντη, καταπράσινη και ιδανική για ηλιοβασίλεμα
Καστάνη: κοσμοπολίτικη, με κινηματογραφική φήμη
Χόβολο: μοναδική, με λευκά βράχια και τιρκουάζ νερά
Στάφυλος και Βελανιό: η πρώτη πιο προσιτή, η δεύτερη πιο απομονωμένη
Πάνορμος: απόλυτα ρομαντικός στο σούρουπο
Γεύσεις της Σκοπέλου: Ολοκληρώνουν την ταξιδιωτική εμπειρία

Εστιατόριο στη Χώρα της Σκοπέλου / shutterstock.com
Η Σκόπελος φημίζεται για την γαστρονομία της. Το νησί, πλούσιο σε εύφορη γη και καθαρά νερά, προσφέρει έναν συνδυασμό αγροτικών και θαλάσσιων θησαυρών.
Το νησί φημίζεται επίσης για τις καλλιέργειές της: δαμάσκηνα, αμύγδαλα, κάστανα, σύκα, σταφύλια, εσπεριδοειδή και ελιές. Διαθέτει και σπουδαία μελισσοκομική παράδοση, παράγοντας αρωματικό και πλούσιο μέλι.
Τα φρέσκα ψάρια και τα θαλασσινά μαγεύουν ντόπιους και επισκέπτες, δίνουν τη δυνατότητα σε εστιατόρια και ταβέρνες να προσφέρουν νόστιμα και θρεπτικά πιάτα.
Ξεχωριστή θέση στο τραπέζι κατέχει η φημισμένη τυρόπιτα Σκοπέλου. Στριφτή, με λεπτό τραγανό φύλλο και πλούσια γέμιση από τοπική μυζήθρα ή κατσικίσια φέτα.
Το τοπικό ελαιόλαδο, το φρέσκο ψωμί, και τα πιάτα με ψάρια ή θαλασσινά, λαχανικά του μποστανιού και ντόπια κρεατικά συνθέτουν ένα μενού που ικανοποιεί κάθε γευστική αναζήτηση.

Σκοπελίτικη στριφτή πίτα / shutterstock.com
Ο
Και το ταξίδι δεν τελειώνει χωρίς γλυκό ή επιδόρπιο. Τοπικές λιχουδιές όπως δαμάσκηνα, αμύγδαλα, βύσσινο, πορτοκάλι, αλλά και παραδοσιακά επιδόρπια όπως η μουσταλευριά και τα αμυγδαλάτα σερβίρονται με αγάπη.
Η εμπειρία της Σκοπέλου είναι ένα ταξίδι αισθήσεων. Όσοι την επισκεφθούν, μπορούν να πάρουν μαζί τους κομμάτι αυτής της μαγείας. Και αυτό χάρη στους επιαγγελματίες, τοπικούς συνεταιρισμούς και παραγωγούς που διατηρούν ζωντανά τα μυστικά της σκοπελίτικης γεύσης.





