Home / Cozyhome  / Architecture  / Secret Passage: Mία κατοικία από τη Ζωή Μπούρντα

Secret Passage: Mία κατοικία από τη Ζωή Μπούρντα

Η Ζωή Μπούρντα ανέλαβε τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό και το interior design μιας κατοικίας, με προσοχή στις ανάγκες και τα θέλω των ιδιοκτητών.

Ένα οροφοδιαμέρισμα 170 τ.μ στην περιοχή του Αγίου Ιωάννη Καλαμαριάς στη Θεσσαλονίκη προήλθε από τη συνένωση δύο πρότερων διαμερισμάτων, για να καλύψει τις λειτουργικές ανάγκες μίας νέας οικογένειας.

 

Η Ζωή Μπούρντα, η οποία ανέλαβε τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό και το interior design της κατοικίας, αφουγκράστηκε προσεκτικά τις ανάγκες και τα θέλω των ιδιοκτητών, εστιάζοντας στη δημιουργία άπλετων, λειτουργικών αποθηκευτικών χώρων, αλλά και στην ανεξαρτησία των υπνοδωματίων από τους υπόλοιπους χώρους.

 

Ένα ακόμη βασικό ζητούμενο ήταν όλοι οι χώροι να εμπνέουν ένα αίσθημα ζεστασιάς και οικογενειακής θαλπωρής, κάτι που επετεύχθη με την εκτεταμένη χρήση ξύλου δρυός σε δάπεδα και επενδύσεις.

 

Μεγάλη βαρύτητα δόθηκε και στο στοιχείο του φωτισμού, με την τοποθέτηση μαγνητικής ράγας με προβολάκια και σποτάκια-“ψείρες” , αφήνοντας περιθώρια για τη δημιουργία πολλών και διαφορετικών σεναρίων φωτισμού με μικρές προσθήκες και αφαιρέσεις.

 

Ως σημείο αναφοράς της κατοικίας και ενοποιητικό στοιχείο των χώρων διημέρευσης λειτουργεί το τζάκι αερίου, το οποίο είναι ορατό τόσο από την κουζίνα όσο και από τη σαλοτραπεζαρία, σαν Εστία ενός ζεστού οικογενειακού σκηνικού.

 

Ο χώρος του καθιστικού και της τραπεζαρίας

Στον χώρο του καθιστικού δεσπόζουν τα minimal και μοντέρνα έπιπλα. Στον άνετο γωνιακό καναπέ έχουν τοποθετηθεί μαξιλάρια με μοτίβα στο χρώμα του φύλλου της ελιάς,.αγαπημένη χρωματική επιλογή των ιδιοκτητών,.η οποία χρησιμοποιήθηκε διακριτικά ως πινελιά σε διάφορους χώρους της κατοικίας.

 

Η ζεστασιά του ξύλου είναι διάχυτη τόσο χάρη στο δρύινο δάπεδο με την ενδοδαπέδια θέρμανση,.όσο και στις ξύλινες επενδύσεις που διατρέχουν περιμετρικά τους χώρους.

 

Μία αναπάντεχη χρήση έχει δοθεί στα δύο γωνιακά παράθυρα του καθιστικού με την ανεμπόδιστη θέα, ο πρόβολος των οποίων εξυπηρετεί τις ανάγκες ενός εναλλακτικού επίπλου γραφείου, με την απλή τοποθέτηση ενός σκαμπό.

 

Πόρτες επενδυμένες με ξύλινα πηχάκια λειτουργούν ως “μυστικά περάσματα”, όπως αυτή που ενσωματώνει διακριτικά το μικρό wc δίπλα στην κουζίνα,.αλλά και εκείνη που οδηγεί στον πίσω χώρο του διαμερίσματος, στον οποίο βρίσκονται τα υπνοδωμάτια.

 

 

Πάνω από την εντυπωσιακή οβάλ τραπεζαρία από τσιμεντοκονία δεσπόζει ένα φωτιστικό μοναδικής γεωμετρικής αισθητικής,.στο οποίο συναντάμε ξανά την αγαπημένη απόχρωση των ιδιοκτητών, ενώ πίσω από αυτή συνεχίζουν να διατρέχουν τον χώρο κρυφοί και άκρως ευρύχωροι αποθηκευτικοί χώροι,.όπως εκείνοι που συνεχίζουν από την κουζίνα και φτάνουν μέχρι το σαλόνι και την είσοδο.

 

 

Ο χώρος της κουζίνας

Η ανοιχτή κουζίνα ήταν ένα από τα βασικά ζητούμενα, καθώς οι ιδιοκτήτες λατρεύουν να περνούν πολλές ώρες μαγειρεύοντας με αγαπημένα πρόσωπα. Και εδώ, οι δυνατότητες αποθήκευσης είναι αμέτρητες,.ενώ έξυπνες κατασκευές, όπως το ντουλάπι που κατεβαίνει ώστε να καλύπτονται οι μικροσυσκευές, δημιουργούν το εφέ ενός ενιαίου συνόλου.

 

Φυσικά, τα μάτια πέφτουν πάνω στη νησίδα από πλακίδιο μεγάλου μεγέθους με όψη μαρμάρου,.στην οποία ενσωματώνεται η εστία για μαγειρικές απόπειρες με άνεση και χαλαρή διάθεση.

 

 

Τα υπνοδωμάτια

Για τον χώρο του master bedroom η παλέτα κινείται σε πιο “βαθιά” χρωματικά μονοπάτια,.με το άνετο κρεβάτι, το σκαμπό και τις κουρτίνες στην πιο σκούρα απόχρωση του φύλλου της ελιάς. Η ντουλάπα με τα φιμέ τζάμια διαθέτει κρυφό φωτισμό, για να γίνεται ορατή όποτε οι ιδιοκτήτες το επιθυμούν.

 

 

Στο en suite μπάνιο του master bedroom έχουν επιλεχθεί πλακίδια μεγάλου μεγέθους,.που συνδυάζουν το εφέ του μαρμάρου και του terrazzo. Η παρουσία του ξύλου στους κρυφούς αποθηκευτικούς χώρους “διακόπτει” τη μαύρη και λευκή συμφωνία του χώρου.

 

Στο βρεφικό-παιδικό δωμάτιο δημιουργήθηκε ένα ήρεμο σκηνικό με ήσυχους χρωματισμούς και χαρούμενες ταπετσαρίες. Η έξυπνη κατασκευή που μοιάζει με σπιτάκι, ενσωματώνει παγκάκι αλλά και λειτουργικούς αποθηκευτικούς χώρους,. όπως αρμόζει σε ένα δωμάτιο που προορίζεται για ατελείωτο παιχνίδι.

 

 

Ένας διάδρομος από γκρι terrazzo οδηγεί στο μικρό wc του βρεφικού-παιδικού δωματίου,.συνεχίζοντας ως κομμάτι του στο δάπεδο και στον πάγκο του νιπτήρα, σε συνδυασμό με πλακίδια πάλι στην αγαπημένη απόχρωση της οικογένειας.

 

 

Η Ζωή Μπούρντα κατάφερε να σχεδιάσει μια κατοικία, που σίγουρα “εκμεταλλεύεται” .δημιουργικά κάθε της σπιθαμή, δίνοντας λύσεις για μία άνετη καθημερινότητα και εξυπηρετώντας πολλαπλά σενάρια διαβίωσης.

 

Credits:

Αρχιτεκτονικός σχεδιασμός, interior design: Ζωή Μπούρντα

Φωτογραφίες: Ιωάννα Ρουφοπούλου 

Επίβλεψη κατασκευής: Τζηκαλάγιας Απόστολος

Ξύλινα δάπεδα: Imperial Floor Gallery

Ξύλινες κατασκευές κουζίνα, πόρτες, επενδύσεις, ντουλάπες: Γεωργιάδης Κωνσταντίνος

Φωτιστικά: Boss Foss 

Κουρτίνες, στοράκια, ταπετσαρίες: Recent

Είδη υγιεινής, πλακίδια: Porcelana

Τραπεζαρία, καρέκλες, κρεβάτι: Porcelana

 

[email protected]

[email protected]

Οne quote, my point of view... “Let me live, love, and say it well in good sentences” Sylvia Plath