Home / Good Life  / Βουνά που κόβουν την ανάσα!

Βουνά που κόβουν την ανάσα!

H 11η Δεκεμβρίου είναι αφιερωμένη στα βουνά και με αφορμή αυτή την Παγκόσμια Μέρα σας δείχνουμε βουνά που κυριολεκτικά κόβουν την ανάσα!

Τα βουνά “γιορτάζουν” στις 11 Δεκεμβρίου, αφού αυτή η μέρα έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Μέρα Βουνού. Οι ορεινές ομορφιές του κόσμου είναι αμέτρητες, με βουνοκορφές που πραγματικά κόβουν την ανάσα και ξυπνούν μέσα μας τον ορεσίβιο εαυτό μας.

 

Το περιοδικό Wild Junket συγκέντρωσε σε μια λίστα τα πιο εντυπωσιακά βουνά από την Ανταρκτική μέχρι την Αλάσκα, βάζοντάς μας σε σκέψεις για τους επόμενους προορισμούς μας.

 

Πάμε να δούμε κάποια από τα πιο όμορφα βουνά, που με την επιβλητική τους όψη, προκαλούν δέος.

 

1.Cerro Torre, Αργεντινή/Χιλή

Είναι ένα από τα βουνά της Νότιας Παταγονίας στη Νότια Αμερική. Βρίσκεται στο όριο μεταξύ Αργεντινής και Χιλής από το 1998, δυτικά του Σέρρο Τσαλτέν. Η κορυφή είναι η υψηλότερη μιας αλυσίδας τεσσάρων βουνών. Στην κορυφή υπάρχει ένα μανιτάρι πάγου (mushroom summit) που σχηματίζεται από τους σταθερούς δυνατούς ανέμους, αυξάνοντας τη δυσκολία προσέγγισης της κορυφής. Κάποτε πίστευαν ότι ήταν το δυσκολότερο βουνό του κόσμου!

 

 

2. Huayna Picchu, Περού

Είναι ένα βουνό στο Περού γύρω από το οποίο κυλά ο ποταμός Urubamba. Βρίσκεται στην περιοχή Cusco, στην επαρχία Urubamba, στην περιοχή Machupicchu. Υψώνεται πάνω από το Μάτσου Πίτσου, τη λεγόμενη χαμένη πόλη των Ίνκας. Επιβλέπει την αρχαία πόλη από ψηλά και δεν είναι λίγοι εκείνοι που σκαρφαλώσουν στην κορυφή του για να απολαύσουν τη μοναδική θέα!

 

 

3. Mauna Loa, Χαβάη

Είναι το μεγαλύτερο ηφαίστειο της Γης, ενώ καλύπτει το μισό του Μεγάλου Νησιού της Χαβάης. Είναι το δέκατο υψηλότερο ηφαίστειο του ηλιακού συστήματος. Το όνομα Μάουνα Λόα σημαίνει στη Χαβαϊκή γλώσσα “Μακρύ Βουνό”. Οι εκρήξεις του δεν είναι εκρηκτικές και το ηφαίστειο έχει σχετικά ήπιες πλαγιές.

 

 

5. Matterhorn, Ελβετία

Η βουνοκορφή Matterhorn βρίσκεται στις ελβετικές Άλπεις, στα σύνορα Ιταλίας και Ελβετίας. Το ύψος του φτάνει τα 4.478 μέτρα κατατάσσοντάς το ανάμεσα στις ψηλότερες κορυφές των Άλπεων. Έχει τέσσερα απότομα μέτωπα που βλέπουν τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα. Είναι ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα βουνά του κόσμου, ενώ έχει γίνει ο πρωταγωνιστής σε λογότυπα πολλών εταιρειών.

 

 

6. Denali, Αλάσκα

Είναι η ψηλότερη κορυφή των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βόρειας Αμερικής με ύψος 6.194 μέτρα. Η άγρια φύση της περιοχής περιλαμβάνει παγετώνες, τούνδρα και δάση, ενώ εκεί ζουν 39 θηλαστικά, όπως αρκούδες γκρίζλι.

 

 

7. Alpamayo, Περού

Η παγωμένη πυραμίδα στα όρη Cordillera Blanca του Περού, αποτελεί δημοφιλή προορισμό για ορειβάτες. Το Alpamayo ή Shuyturaju είναι μια από τις πιο εμφανείς κορυφές στην Cordillera Blanca των Περουβιανών Άνδεων. Θεωρείται εδώ και χρόνια ένα από τα ομορφότερα βουνά του κόσμου.

 

 

 8. Tre Cime di Lavaredo, Ιταλία

Είναι ένα εκπλητικό ορεινό σύμπλεγμα στις Δολομιτικές Αλπεις στη βορειοανατολική Ιταλία, το οποίο περιλαμβάνει τρεις ογκώδεις βράχους, που στέκουν μεγαλόπρεπα στη σειρά σαν κορίνες του μπόουλινγκ! Ένα από τα πιο διάσημα και αγαπημένα βουνά, που οι ορειβάτες συχνά προτιμούν.

 

 

Η ορεινή ομορφιά του κόσμου είναι αστείρευτη και μας καλεί να τη ζήσουμε από κοντά!

[email protected]

Οne quote, my point of view... “Let me live, love, and say it well in good sentences” Sylvia Plath