Home / Cozyhome  / Architecture  / S Hotel: Mε θεμέλιο την Ιστορία

S Hotel: Mε θεμέλιο την Ιστορία

Το ξενοδοχείο S Hotel βρίσκεται σε μία από τις πιο όμορφες γειτονιές της Θεσσαλονίκης, στην Πλατεία Ελευθερίας.

Στην οδό Καλαποθάκη βρίσκεται το σύγχρονο οκταώροφο κτίριο του S Hotel. Διαθέτει 29 ευρύχωρα δωμάτια και σουίτες, και οικοδομήθηκε πάνω από το νότιο παραλιακό οχυρωματικό τείχος της πόλης.

 

Το μνημείο αποκαλύφθηκε κατά την ανέγερση του ξενοδοχείου, συντηρήθηκε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσσαλονίκης και σήμερα, εκτίθεται δημόσια στο κοινό.

 

 

Τη συνολική αρχιτεκτονική μελέτη και επίβλεψη ανέλαβε το αρχιτεκτονικό γραφείο Nikos Sgouros & Associates Architects. Εξαρχής, ο βασικός προβληματισμός της μελέτης ήταν η ένταξη στον αστικό ιστό του κέντρου της Θεσσαλονίκης, ενός πολυώροφου κτιρίου με λιτό και διακριτικό τρόπο, ως προς τη σύνθεση των όγκων και των στοιχείων διαμόρφωσης των όψεών του.

 

Αναπόσπαστο στοιχείο της μελέτης αποτέλεσε η αξιοποίηση της αρχαιολογικής ανασκαφής στο υπόγειο επίπεδο του οικοπέδου. Εκεί, βρέθηκαν αρχαιότητες που μαρτυρούν τη διαρκή χρήση του χώρου αυτού, από την Παλαιοχριστιανική περίοδο έως και τα χρόνια του Μεσοπολέμου.

 

 

Το κτίριο με τη μορφή του εναρμονίζεται στο περιβάλλον της περιοχής, ενώ αποτελεί μια ολοκληρωμένη, λιτή και διαχρονική αρχιτεκτονική πρόταση, η οποία εξασφαλίζει άμεση επικοινωνία με την αρχαία ανασκαφή.

 

Στην ίδια λογική βασίζεται και η αρχιτεκτονική σύνθεση των παραπάνω ορόφων, όπου συνεχίζονται τα μεγάλα ανοίγματα, και τονίζεται η λειτουργική και αισθητική σημασία των υπαίθριων και ημιυπαίθριων χώρων. Έχει δημιουργηθεί ένας κεντρικός όγκος, ο οποίος επενδύθηκε με τεχνογρανίτη σε μορφή πωρόλιθου. Θυμίζει τα κλασικά αστικά έρκερ-κλειστοί εξώστες, δηλαδή αρχιτεκτονικές προεξοχές σαν κλειστά μπαλκόνια- με αναφορές στην παραδοσιακή αρχιτεκτονική του ιστορικού κέντρου της Θεσσαλονίκης.

 

 

Στο interior design των δωματίων έχει υιοθετηθεί η minimal σχεδιαστική προσέγγιση, ενώ η χρωματική παλέτα κινείται σε ήσυχα μονοπάτια. Ξύλινα πατώματα, γραμμικά μοτίβα σε ξύλινα διαχωριστικά, κρυφοί φωτισμοί, μοντέρνοι ανοιχτοί αποθηκευτικοί χώροι και μαρμάρινα μπάνια συνθέτουν τον χώρο των υψηλής αισθητικής δωματίων. Εντυπωσιάζουν οι νιπτήρες ελεύθερης τοποθέτησης στο κέντρο κάθε δωματίου, δείγμα μιας σύγχρονης interior φιλοσοφίας.Τα μεγάλα ανοίγματα στα δωμάτια συνοδεύονται από εξίσου μεγάλα και άνετα μπαλκόνια, στοιχείο που δύσκολα συναντά κανείς σε ένα καθαρόαιμο urban hotel.

 

 

Αll-day café ΣΙGMA

Στο επίπεδο του ισογείου επιτεύχθηκε η αίσθηση ότι το κτίριο αιωρείται πάνω από την υπάρχουσα αρχαιολογική ανα-
σκαφή, δημιουργώντας σε πυλωτή έναν μεγάλο ημιυπαίθριο χώρο. Ένα γυάλινο δάπεδο στο ισόγειο του S Hotel, εκτείνεται από την προαύλια είσοδο και τον υπαίθριο χώρο εστίασης, έως το εστιατόριο και all-day café ΣΙGMA.

 

 

Μέσα από αυτό οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να θαυμάσουν τα ευρήματα, που χρονολογούνται από τον 4ο αιώνα μ.Χ. μέχρι τα τέλη της Οθωμανικής κυριαρχίας. Η μοντέρνα αισθητική συνεχίζει την παρουσία της στο εστιατόριο και καφέ του ξενοδοχείου. Άνετα έπιπλα, εντυπωσιακά φωτιστικά, ξύλινες επενδύσεις και bold έργα τέχνης, ρίχνουν κλεφτές ματιές στον υπόγειο θησαυρό της πόλης, ενώ οι επισκέπτες απολαμβάνουν ενημερωμένες ετικέτες κρασιού, από το ιδιωτικό κελάρι του ΣΙGMA.

 

Το S HOTEL στηρίζεται στα πιο γερά θεμέλια, εκείνα της λαμπρής και μακραίωνης ιστορίας, της πάντα γοητευτικής Θεσσαλονίκης…

 

Φωτογραφίες: Giorgos Zondi Photography

 

Credits:

Αρχιτεκτονική Μελέτη-Επίβλεψη: Νίκος Σγουρός & Συνεργάτες Αρχιτέκτονες
Συνεργάτες: 3sk Στυλιανίδης Αρχιτέκτονες
Στατική Μελέτη: CONCEPT Σύμβουλοι μηχανικοί
Κατασκευή: ΕΚΑΤΕΡ Α.Ε.
Η/Μ Μελέτη: Κωνσταντίνος Γκότσης (Μηχ/γος μηχανικός)
Η/Μ Μελέτη εφαρμογής -Επίβλεψη: Νίκος Μαχαιράς (Ηλ/γος μηχανικός)
Διαμόρφωση Εσωτερικού χώρου: 3sk Στυλιανίδης Αρχιτέκτονες
Συνεργάτες: Νίκος Σγουρός & Συνεργάτες Αρχιτέκτονες

 

Δάπεδα: Imperial Floor Gallery
Είδη υγιεινής: Material Projects & more
Επενδύσεις λουτρών: Graniti Fiandre Spa (Material Projects & more)
Υφάσματα: Bonne Blanche
Kατασκευή επίπλων: Έπιπλο Γιαλοψός Α.Ε.
Στρώματα: Elite Strom
Πίνακες: Efharis
Εξοπλισμός εστιατορίου: Mexil
Εσωτερικά κουφώματα: Golden Door
Εξωτερική επένδυση: Metalock Eφαρμογή, Quality north Hellas
Eξωτερικά κουφώματα: Atrium A.E. / ALUMIL S.A.
Μεταλλικές κατασκευές: INOXTECH, Δημήτρης Γκάγκας

 

www.shotel.gr

mariamylona@cozyhome.gr

Οne quote, my point of view... “Let me live, love, and say it well in good sentences” Sylvia Plath

})(jQuery)