Home / Cozyhome  / Architecture  / Κατοικία με μοναδική θέα στον Θερμαϊκό από τους Nikos Sgouros & Associates Architects

Κατοικία με μοναδική θέα στον Θερμαϊκό από τους Nikos Sgouros & Associates Architects

sgouros
Φωτογραφίες: : Studio VD (Βανδινούδης – Δημητρίου)

Τον σχεδιασμό μιας κατοικίας σε οικόπεδο επτά στρεμμάτων σε ανατολικό προάστιο της Θεσσαλονίκης, ανέλαβε το αρχιτεκτονικό γραφείο Nikos Sgouros & Associates Architects. Η εξασφάλιση της μοναδικής θέας στον Θερμαϊκό ήταν από την αρχή βασική μέριμνα του σχεδιασμού, όπως και η αίσθηση της συνέχειας ανάμεσα στους εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους.

 

sgouros_out

 

Παράλληλα, σκοπός ήταν να δημιουργηθεί μια σύγχρονη μονοκατοικία, που να τηρεί όλες τις προδιαγραφές του κανονισμού ενεργειακής απόδοσης, σχεδιασμένη έτσι, ώστε να καλύπτει τις ανάγκες των χρηστών τόσο λειτουργικά όσο και αισθητικά. Η τοποθέτηση στον άξονα Ανατολής-Δύσης έγινε με γνώμονα όχι μόνο την εξαιρετική θέα αλλά και την κλίση του οικοπέδου, ενώ η αρχιτεκτονική σύνθεση βασίστηκε στους κυβικούς όγκους και τις καθαρές γραμμές, με τον όγκο του ορόφου να επικάθεται σε αυτόν του ισογείου.

Εξωτερικά, αυτό που αμέσως γίνεται oπτικά αντιληπτό είναι τα ευδιάκριτα επίπεδα και οι αρμονικά διαχωρισμένοι όγκοι. Η γήινη παλέτα και η πέτρα Λακκώματος που αγκαλιάζει το κτίριο, εναρμονίζονται απόλυτα με το γύρω περιβάλλον, με την κατοικία να τοποθετείται μέσα σε μία υπέροχη καταπράσινη έκταση.

 

 

Μπαίνοντας στο εσωτερικό, είναι διάχυτη η όμορφη ατμόσφαιρα, που δημιουργείται χάρη στις περσίδες αλουμινίου στα μεγάλα σταθερά ανοίγματα και οι οποίες επιτρέπουν ή περιορίζουν τη θέαση και την είσοδο του φωτός, ανάλογα με τις επιθυμίες των ιδιοκτητών. Οι περισσότεροι χώροι διαβίωσης όπως το καθιστικό, η κουζίνα, το γραφείο, καθώς και δυο υπνοδωμάτια βρίσκονται στο ισόγειο, ενώ το κυρίως υπνοδωμάτιο με τους βοηθητικούς χώρους στον όροφο.

 

sgouros_livingroom

 

Περνώντας τη βαριά πόρτα της εισόδου, οδηγούμαστε στο ψηλοτάβανο χολ, έναν χώρο από τον οποίο διακρίνεται η ιδιαίτερη μορφολογία και δομή των επιπέδων της κατοικίας, μια αντιπροσωπευτική γεύση της συνολικής, διακριτικής πολυτέλειάς της.

 

 

Το σαλόνι, σαν μια ήσυχη «φωλιά», υποδέχεται τους ιδιοκτήτες αλλά και τους επισκέπτες, για όμορφες συναθροίσεις πλάι στο τζάκι. Ένα minimal περιβάλλον που «μιλάει» μέσα από την προσεκτική επιλογή των υλικών και των υφών.

 

 

Το τζάκι επενδεδυμένο με μαύρο μάρμαρο προβάλλεται στον ριγέ τοίχο, που διαμορφώνεται από σανίδες δρυός και φυσικό πωρόλιθο, μια πολύ ιδιαίτερη και ασυνήθιστη σύνθεση, η οποία «παντρεύει» και αναδεικνύει παράλληλα τα δύο υλικά. Η επέκταση προς τον εξωτερικό χώρο, στεγασμένο με μεγάλη πέργκολα, εξασφαλίζει την άνετη διαβίωση καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Στον ίδιο χώρο βρίσκεται και η τραπεζαρία, η οποία κινείται στις ίδιες minimal διακοσμητικές επιλογές, όπως το τραπέζι με τη μαρμάρινη επιφάνεια, το οποίο κυκλώνεται από καρέκλες σε γκρι βελούδινο ύφασμα και φωτίζεται από ένα κρεμαστό φωτιστικό μοντέρνας αισθητικής.

 

sgouros_dining

 

Ο χώρος της κουζίνας διαχωρίζεται έξυπνα από τη σαλοτραπεζαρία, τοποθετημένος σε ένα επίπεδο ψηλότερα, με το χτιστό πάσο να δημιουργεί ένα ανοιχτό «παράθυρο», που επιτρέπει την εύκολη επικοινωνία ανάμεσα στα δύο επίπεδα. Ένας εξίσου φωτεινός χώρος, με πολλές αποθηκευτικές λύσεις και άπλετο χώρο εργασίας, για μια άνετη καθημερινότητα.

 

 

Στο ευρύχωρο master bedroom, η διάθεση για χαλάρωση και ανάπαυση ήταν το ζητούμενο και επιτυγχάνεται μέσα από τις λιτές γραμμές των επίπλων και τα ζεστά, γήινα χρώματα. Το κρεβάτι έχει τοποθετηθεί ακριβώς απέναντι από το μεγάλο άνοιγμα, με σκοπό την ανεμπόδιστη θέαση του εξωτερικού τοπίου. Στο κυρίως μπάνιο του ορόφου, τα πλακίδια από γρανίτη σε συνδυασμό με τα πλακίδια όψης ξύλου δημιουργούν έναν χώρο luxurious αισθητικής.

 

 

NIKOS SGOUROS & ASSOCIATES ARCHITECTS

www.nikosgouros.gr

Credits:

Αρχιτεκτονική μελέτη, διαμόρφωση εσωτερικού χώρου: Νίκος Σγουρός
Στατική μελέτη: Concept Σύμβουλοι μηχανικοί
Κουφώματα: ALUMIL
Τραπεζαρία: Casa Vogue Luxury Living
Φωτιστικά: Artemide, Petridis, Reflect lights
Πλακίδια –είδη υγιεινής: Kiskinidis Living Made Easy
Κουζίνα – πόρτες: Γιαλοψός Α.Ε.
Χαλιά: Τelerin
Kαναπές κατασκευή: COVER
Έργο τέχνης σαλονιού: Φωκάς

[email protected]

Οne quote, my point of view... “Let me live, love, and say it well in good sentences” Sylvia Plath