Home / Good Life  / Panettone ή Pandoro; Βρες το αγαπημένο σου

Panettone ή Pandoro; Βρες το αγαπημένο σου

pandoro
Panettone (Πανετόνε) ή Pandoro (Παντόρο), εσύ ποιο από τα δύο θα επιλέξεις για τα φετινά Χριστούγεννα;

 

Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή. Τόσο το Panettone, όσο και το Pandoro, είναι ιταλικά γλυκά των Χριστουγέννων. Το ένα ανταγωνίζεται το άλλο κάθε Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά. Η αλήθεια είναι πως, αν και μοιάζουν μεταξύ τους, πολλοί είναι αυτοί που τα ξεχωρίζουν. Έτσι και τα δύο γλυκά, έχουν ένθερμους οπαδούς που περιμένουν να προασπίσουν την επιλογή τους, με τη πρώτη ευκαιρία. 

 

◊ Ιταλικό panettone (το ιταλικό xριστουγεννιάτικο τσουρέκι)

 

panettone

Το Panettone, προέρχεται από το Μιλάνο και αποτελεί, ένα από τα σύμβολα της πόλης. Για όσους το έχουν δοκιμάσει είναι ένα πεντανόστιμο “τσουρέκι”. 

 

Oι μύθοι γύρω από την ιστορία της ονομασίας του, είναι ποικίλοι. Ένας από αυτούς, αποδίδει την ετυμολογία της λέξης στο “pan de ton” (=το ψωμί της πολυτέλειας).  Αυτός ο μύθος, προκύπτει,  από την ρομαντική κίνηση ενός νεαρού Ιταλού ευγενή, ο οποίος δημιούργησε το panettone, στην προσπάθεια του, να προσεγγίσει την όμορφη κόρη ενός φούρναρη.

 

Επιπλέον, είναι σημαντικό να γίνει αναφορά, στην διαδικασία της παραγωγής του, που είναι αρκετά χρονοβόρα.

 

Η ιδιαίτερη γεύση του panettone οφείλεται στη συνολική διαδικασία, η οποία περιλαμβάνει την παραγωγή του λεγόμενου φυσικού ή μητρικού προζυμιού (lievito naturale).

 

Στη σύγχρονη ιταλική ορολογία, το panettone προέρχεται από τις λέξεις “panetto” που σημαίνει μικρή φραντζόλα ψωμί. Με την κατάληξη “-one”, ουσιαστικά, μετατρέπεται σε “μεγάλο ψωμί”. Υπάρχουν ποικίλες συνταγές για panettone, αλλά από τα βασικά συστατικά είναι το αλεύρι, η μαγιά, το γάλα, η ζάχαρη, το βούτυρο, τα αβγά, οι σταφίδες και το αλάτι. Στη γέμιση του πανετόνε, θα βρείτε σταφίδες, φρούτα και ξηρούς καρπούς, δηλαδή τρόφιμα με σημαντική θρεπτική αξία.

 

Μάλιστα, υπάρχει και μία παράδοση, η οποία θέλει ένα κομμάτι Panettone να διατηρείται μέχρι τις 3 Φεβρουαρίου, όπου και τελικά, μπορεί κανείς να το καταναλώσει, ως εξιλεωτική ιεροτελεστία για το San Biagio.

 

Επίσης, στο Μιλάνο, γίνεται και φεστιβάλ. Πρόκειται για το King Panettone Milano, που διοργανώνεται από την Ένωση Amici del Panettone, στις 26 και 27 Νοεμβρίου.

 

Επιπλέον, άλλες χώρες, που μπορεί να το συναντήσουμε, είναι η νοτιοανατολική Γαλλία, η Βραζιλία, το Περού, η Μάλτα, η Γερμανία και η Ελβετία.

 

◊ Ιταλικό Pandoro

 

pandoro

 

Το Pandoro, είναι ένα ακόμα παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο τσουρέκι και η σύγχρονη εκδοχή του, ανήκει στον Domenico Melegatti. Είναι πάντοτε ψημένο σε φόρμα με χαρακτηριστικό σχήμα αστεριού. Το σχήμα αυτό, το έδωσε ο ιμπρεσιονιστής ζωγράφος Angelo Dallocca Bianca.

 

Σε αντίθεση με το Panettone, δεν περιέχει σταφίδες και γλασέ φρούτα και προέρχεται από τη Βερόνα, ενώ η προέλευση της συνταγής φαίνεται πως είναι, η Αρχαία Ρώμη. 

Κατά μια δεύτερη εκδοχή, η συνταγή ίσως να προέρχεται και από το “pane de oro“, το οποίο σερβιριζόταν, κατά τον 13º αιώνα στα τραπέζια των ευγενών Ενετών.

 

Το Pandoro γιορτάζεται από τα ζαχαροπλαστεία της Βερόνας, κατά την εορταστική περίοδο και σε διάφορα φεστιβάλ.  

 

Άλλα λιγότερο γνωστά ιταλικά γλυκά, των Χριστουγέννων, είναι το Torrone, το Panforte και τα Ricciarelli (marzapane). 

 

Για να μάθεις περισσότερα για τις διαφορές των δύο γλυκών, μπορείς να παρακολουθήσεις και το ακόλουθο βίντεο, κατευθείαν από μία από τις αγαπημένες μου καθηγήτριες Ιταλικών και youtuber. 

 

 

[email protected]

“But how could you live and have no story to tell?” ― Fyodor Dostoevsky, White Nights