Home / Cozyhome  / Cozy Meets  / O Marc Newson είναι ο ορισμός της έμπνευσης!

O Marc Newson είναι ο ορισμός της έμπνευσης!

O Marc Newson έχει διαγράψει μια αξιοζήλευτη καριέρα, αποτελώντας έμπνευση για πολλούς σχεδιαστές, με projects που άφησαν εποχή.

Γεννημένος στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας το 1963, ο Newson έζησε και εργάστηκε στο Σίδνεϊ, το Τόκιο, το Παρίσι και επί του.παρόντος κατοικεί στο Ηνωμένο Βασίλειο όπου η εταιρεία του, Marc Newson Limited, έχει την έδρα του από το 1997.

 

Στους πελάτες του περιλαμβάνονται εταιρείες όπως η Louis Vuitton, η Montblanc , Hermès, Nike, Dom Pérignon, Jaeger-LeCoultre και Ferrari. Εκτός από την επίβλεψη της εταιρείας του, κατείχε ανώτερες θέσεις σε εταιρείες, έχοντας. διατελέσει Creative Director της Qantas Airways από το 2005-2015 και Σχεδιαστής για Ειδικά Έργα στην Apple από την πρώτη του συμμετοχή στο σχεδιασμό της “Apple Watch”.

 

Το 2019, ο Marc και ο Sir Jonathan Ive ίδρυσαν τη δημιουργική συλλογικότητα LoveFrom. Ο Marc Newson σπούδασε Καλές Τέχνες στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϋ και με τη βοήθεια μιας επιχορήγησης του Αυστραλιανού Συμβουλίου. Χειροτεχνίας, διοργάνωσε την πρώτη του ατομική έκθεση το 1986 σε ηλικία 23 ετών. Τα πρώτα σχέδια περιελάμβαναν τα. Super Guppy Lamp, Pod of Dravers και Embryo Chair, το τελευταίο από τα οποία εξακολουθεί να παράγεται από την έναρξή του μέχρι και σήμερα.

 

 

 

Ο Marc διοργάνωσε την πρώτη του έκθεση το 1986 σε ηλικία 23 ετών, και στα 25 του είχε παρουσιάσει στον κόσμο το Black Hole Table, το Embryo Chair και το Lockheed Lounge. Το Embryo Chair δεν σταμάτησε ποτέ να παράγεται, ενώ το Lockheed Lounge κοσμήθηκε από τη Madonna στο μουσικό της βίντεο Rain το 1993 και αργότερα σημείωσε το ρεκόρ για το πιο ακριβό αντικείμενο που πωλήθηκε ποτέ από ζωντανό σχεδιαστή στη δευτερογενή αγορά.

 

Το Lockheed Lounge είναι μια ξαπλώστρα από αλουμίνιο που  έχει γίνει αναμφισβήτητα ένα από τα πιο εμβληματικά έργα σύγχρονης σχεδίασης. Περίπου 30 χρόνια αργότερα, έχει σημειώσει  παγκόσμια ρεκόρ σε τιμές  δημοπρασίας για έργο που δημιουργήθηκε από. ζωντανό σχεδιαστή.

 

 

Τα σχέδιά του είναι ιδιαίτερα περιζήτητα, καθώς αντιπροσωπεύουν ένα σημαντικό μέρος των πωλήσεων σε δημοπρασίες. στην κατηγορία σύγχρονου σχεδιασμού για τους οίκους Sotheby’s, Christie’s και Phillips.

 

Κορυφαία μουσεία σε όλον τον κόσμο έχουν φιλοξενήσει ατομικές αναδρομικές εκθέσεις του έργου του. Επιπλέον, το έργο του παρουσιάζεται στις μόνιμες συλλογές πολλών μεγάλων μουσείων όπως: The Museum of Modern Art and Cooper. Hewitt, Smithsonian Design Museum (Νέα Υόρκη), San Francisco Museum of Modern Art, the Design Museum και V&A Museum (Λονδίνο), Musée National d’Art Moderne, Centre Pompidou and Musée des Arts Décoratifs (Παρίσι), Vitra. Design Museum (Weil am Rhein) κ.ά. Έχει επίσης προεδρεύσει του Διεθνούς Συμβουλίου Σχεδιασμού του Μουσείου Σχεδίου του Λονδίνου.

 

 

Ως ένθερμος υποστηρικτής της φιλανθρωπικής οργάνωσης (RED), ο Newson μαζί με τον Ive επιμελήθηκαν μια. δημοπρασία σχεδιασμού το 2013, η οποία συγκέντρωσε το ποσό 46 εκατομμυρίων δολαρίων για το Παγκόσμιο Ταμείο για την Καταπολέμηση του AIDS, της φυματίωσης και της ελονοσίας. 

 

 

Ο Newson έχει συμπεριληφθεί στους 100 πιο σημαντικούς ανθρώπους του περιοδικού TIME και έχει λάβει. πολλά βραβεία και διακρίσεις. Είναι Επίτιμος Διδάκτορας στο Βασιλικό Κολλέγιο Τέχνης, Επίκουρος. Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ και στο Πολυτεχνείο του Χονγκ Κονγκ και έχει διοριστεί RDI (Royal Designer for Industry) από τη Royal Society of Arts. Το 2012 τιμήθηκε με το CBE (Commander of. the Most Excellent Order of the British Empire) από την Αυτού Μεγαλειότητα Βασίλισσα Ελισάβετ Β’.

 

Το έργο του Newson έχει παρουσιαστεί ευρέως σε βιβλία και εκδόσεις σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων. τεσσάρων μονογραφιών μέχρι σήμερα, με πιο αξιοσημείωτη την εγκυκλοπαιδική μονογραφία “Marc Newson Works 84-24” που εκδόθηκε από την Taschen (2024).

 

 

marc-newson.com

[email protected]

Οne quote, my point of view... “Let me live, love, and say it well in good sentences” Sylvia Plath