Home / Cozyhome  / Cozy Meets  / Oι FRAMED Visualisation Studio έχουν αναγάγει τα φωτορεαλιστικά σε Τέχνη!

Oι FRAMED Visualisation Studio έχουν αναγάγει τα φωτορεαλιστικά σε Τέχνη!

Η φωτορεαλιστική απεικόνιση ενός χώρου σίγουρα δεν είναι κάτι καινούργιο, ενώ τα τελευταία χρόνια αποτελεί πολύτιμο εργαλείο στα χέρια αρχιτεκτόνων και μηχανικών. Η Έλλη Σαραβέλου και ο Θεόδωρος Σαμαράς, ιδρυτές του καινοτόμου FRAMED Visualisation Studio, πηγαίνουν τα κλασικά φωτορεαλιστικά ένα βήμα πιο πέρα, προσφέροντας  εξειδικευμένες υπηρεσίες τρισδιάστατης φωτορεαλιστικής απεικόνισης.

 

Από τα πρώτα στάδια σχεδίασης και σύλληψης κάθε έργου και την τρισδιάστατη μοντελοποίηση και απεικόνιση, μέχρι τα τελικά στάδια πώλησης/μάρκετινγκ των σχεδίων, με εικόνες και βίντεο υψηλής ανάλυσης, 360 panoramic views, virtual tours και υλικό εικονικής πραγματικότητας, καταφέρνουν ως άλλοι “ψηφιακοί δημιουργοί” να μας φέρουν κοντά σε μία πιστή αποτύπωση του τελικού αποτελέσματος. Οι ίδιοι, μας εξηγούν τα πάντα γύρω από τις μοναδικές υπηρεσίες του FRAMED Visualisation Studio και μας “ξεναγούν” στα μονοπάτια αυτής της νέας, τόσο χρήσιμης εικονικής προσέγγισης. 

 

Ποιο ακριβώς είναι το αντικείμενο των υπηρεσιών που προσφέρει η «FRAMED Visualisation Studio» και σε ποιους απευθύνεται;

Είμαστε ένα boutique design στούντιο, που προσφέρει εξειδικευμένες υπηρεσίες τρισδιάστατης φωτορεαλιστικής απεικόνισης στον κλάδο της αρχιτεκτονικής, της εσωτερικής διακόσμησης και του βιομηχανικού σχεδιασμού. Η ομάδα μας αποτελείται κυρίως από Αρχιτέκτονες Μηχανικούς/3D Artists, και αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να αναλαμβάνουμε και μελέτες αρχιτεκτονικών κτιρίων, όπως και την εσωτερική διακόσμηση αυτών. Συνεργαζόμαστε πολύ στενά με τους πελάτες μας από τα πρώτα στάδια σχεδίασης και σύλληψης κάθε έργου, βοηθώντας τους αρχικά με τρισδιάστατη μοντελοποίηση και απεικόνιση, μέχρι τα τελικά στάδια πώλησης/μάρκετινγκ των σχεδίων τους, με εκλεπτυσμένες εικόνες και βίντεο υψηλής ανάλυσης, 360 panoramic views, virtual tours και υλικό εικονικής πραγματικότητας VR/AR. 

 

Courchevel Hotel

 

Πόσο καινούργιο και καινοτόμο είναι κάτι τέτοιο για τον ελληνικό χώρο;

Η αλήθεια είναι ότι παρόλο που η τρισδιάστατη φωτορεαλιστική απεικόνιση είναι μια έννοια που υπάρχει αρκετά χρόνια στον ελληνικό σχεδιαστικό χώρο, πρόσφατα άρχισε να γίνεται αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας ενός αρχιτέκτονα-διακοσμητή αλλά και ενός εν δυνάμει μηχανικού στα πλαίσια της ακαδημαϊκής του καριέρας, δεδομένου ότι διδάσκεται πλέον στις περισσότερες αρχιτεκτονικές σχολές όπως και σε ιδιωτικά κολλέγια της χώρας.

 

Φυσικά προβλέπεται ότι ο κλάδος μας θα εξελιχθεί ακόμη παραπάνω τα επόμενα χρόνια δεδομένου ότι οι ενδιαφερόμενοι πελάτες θα γνωρίζουν όλο και περισσότερο τα τρομερά οφέλη του τρισδιάστατου σχεδιασμού και της φωτορεαλιστικής απεικόνισης.

 

Είστε δύο επαγγελματίες με διαφορετικό background σπουδών. Πώς προέκυψε αυτή η δημιουργική σύζευξη;

Είμαστε δυο συνεργάτες, που αν και ερχόμαστε από τελείως διαφορετικό background σπουδών (Αρχιτεκτονικές Σπουδές και Διοίκηση Επιχειρήσεων-Μάρκετινγκ) αλληλοσυμπληρώνουμε ο ένας τον άλλον με τις γνώσεις και τις επαγγελματικές εμπειρίες, που έχει ο καθένας στο είδος του.

 

Η ιδέα να ενώσουμε τις δυνάμεις και τις γνώσεις μας προέκυψε το 2018, όταν αντιληφθήκαμε πως έχουμε ένα ποιοτικό προϊόν-υπηρεσία, το οποίο έπρεπε να προβληθεί με τον σωστό τρόπο στα κανάλια κοινωνικής δικτύωσης, και να προωθηθεί μέσα από τον πρόσφατα ανανεωμένο ιστότοπό μας. Με τη σταθερή ποιότητα της δουλειάς μας και με στοχευμένο marketing έχουμε καταφέρει να κρατήσουμε μακροχρόνιες συνεργασίες, και να κερδίζουμε νέους πελάτες σε έναν ιδιαίτερα ανταγωνιστικό κλάδο, όπως ο δικός μας.

 

St. Regis Spain

 

Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε τα συνηθισμένα φωτορεαλιστικά, τα οποία, μάλιστα, ήταν κομμάτι της δουλειάς των ίδιων των αρχιτεκτόνων- διακοσμητών. Πώς το «FRAMED Visualisation Studio» έχει καταφέρει να τα αναγάγει σε τέχνη;

Αυτό που θεωρούμε ότι μας ξεχωρίζει σαν studio είναι η προσέγγιση που έχουμε για κάθε ένα έργο που αναλαμβάνουμε, αναλύοντας προσεκτικά τα χαρακτηριστικά του εκάστοτε αρχιτεκτονικού και εσωτερικού χώρου, ώστε να εστιάσουμε σε όλα τα σημεία ενδιαφέροντος και να τα αναδείξουμε. Μέσα στα χρόνια έχουμε αναπτύξει το δικό μας workflow φωτορεαλιστικής απεικόνισης, στο οποίο πρωταρχικό ρόλο πάντα παίζει η σωστή τοποθέτηση της κάμερας, ο φυσικός ή τεχνητός φωτισμός του χώρου ή του κτιρίου, ο σωστός μοντελισμός όλων των στοιχείων και η πολύ συγκεκριμένη διαδικασία, την οποία ακολουθούμε για τη δημιουργία των υλικών.

 

Η αλήθεια είναι ότι βλέπουμε τους εαυτούς μας ως “ψηφιακούς” φωτογράφους, μιας και ακολουθούμε παρόμοια διαδικασία και τεχνικές οπτικοποιήσης, μόνο που εμείς μπορούμε να αλλάξουμε στοιχεία και υλικά, δημιουργώντας όσες παραλλαγές χρειαστούν ή να μπορέσουμε με κάποια κλίκ στον υπολογιστή, να μετατρέψουμε ένα περιβάλλον από μέρα σε νύχτα.

 

Ποια είναι η διαδικασία που ακολουθείται, από το αρχικό σχέδιο του αρχιτέκτονα μέχρι και την τελική αποτύπωσή του σε φωτορεαλιστικά;

Το πιο σημαντικό κομμάτι της διαδικασίας είναι η κατανόηση των αναγκών και του οράματος του εκάστοτε πελάτη σε πολύ πρωταρχικό στάδιο, και η συλλογή της απαραίτητης σχεδιαστικής πληροφορίας (εικόνες αναφοράς, σκίτσα, σχέδια, κατόψεις – όψεις), ώστε να έχουμε μία καθαρή εικόνα του project και του CGI υλικού που πρέπει να παραχθεί. Εφόσον μοντελοποιήσουμε με ακρίβεια όλους τους χώρους, κινητά έπιπλα και οποιαδήποτε άλλα σχεδιαστικά στοιχεία, θέτουμε στο 3D μοντέλο μας κάποιες κάμερες με βασικό φωτισμό, με στόχο τη παραγωγή κάποιων draft εικόνων.

Το επόμενο στάδιο είναι η λεπτομερής μελέτη φυσικού-τεχνητού φωτισμού στο 3D μοντέλο και η εφαρμογή των υλικών στα αρχιτεκτονικά στοιχεία, έπιπλα και διακοσμητικά στοιχεία, τα οποία πρέπει να έχουν τις σωστές ρυθμίσεις, ώστε να αποδίδονται ορθά και βάσει της αρχικής πληροφορίας που έχουμε λάβει. Έπειτα παράγουμε μία σειρά εικόνων χαμηλής ανάλυσης τις οποίες αναλύουμε με τον πελάτη και ενσωματώνουμε οποιεσδήποτε αλλαγές κριθούν απαραίτητες, ώστε να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Το τελικό στάδιο είναι η παραγωγή των εικόνων υψηλής ανάλυσης, τις οποίες επεξεργαζόμαστε και προσαρμόζουμε ανάλογα με τη χρήση για την οποία προορίζονται.

 

Onoma Hotel thessaloniki

Mixed use development London

 

 

Για πόσο πιστή αποτύπωση μπορούμε να μιλήσουμε;

Οι φωτορεαλιστικές απεικονίσεις είναι πια τόσο ρεαλιστικές, που σε πολλές περιπτώσεις αγγίζουν τη πραγματικότητα. Υπάρχουν πλέον πάρα πολλά λογισμικά και εργαλεία εξειδικευμένα στην τρισδιάστατη απεικόνιση. Είναι ευκολότερο στις μέρες μας να φτάσει κανείς κοντά σε μια πολύ πιστή αποτύπωση της πραγματικότητας, χρησιμοποιώντας αυτά τα εργαλεία με τον σωστό τρόπο.

 

Βέβαια οι τεχνικές γνώσεις και η εμπειρία του κάθε 3D artist παίζουν τον πιο καθοριστικό ρόλο στο κομμάτι της ρεαλιστικής αποτύπωσης, η οποία έχει να κάνει με την μοναδική αντίληψη του καθε artist. O σωστός μοντελισμός, φωτισμός, δημιουργία υλικών και καλή γνώση της διαδικασίας του rendering και του post production – refining είναι εξίσου σημαντικά, για να φτάσει κανείς σε ένα πολύ καλό αποτέλεσμα.

 

 
Ποια πρακτικά προβλήματα μπορεί να προλάβει και εν τέλει να λύσει η φωτορεαλιστική αποτύπωση ενός αρχιτεκτονικού σχεδίου, για τη δημιουργία ενός ιδανικού αποτελέσματος;

Η διαδικασία της ψηφιακής οπτικοποίησης δίνει τη δυνατότητα στον αρχιτέκτονα και το διακοσμητή να δοκιμάσει όσες εναλλαγές του design χρειαστούν ώστε να τελειοποιηθούν όλες οι επιμέρους λεπτομέρειες ενός project. Μέσω της μελέτης ενός κτιρίου ή ενός εσωτερικού χώρου σε τρισδιάστατη μορφή εμφανίζονται σχεδιαστικά προβλήματα, τα οποία δε θα μπορούσε να αντιληφθεί κάποιος σε ένα δισδιάστατο σχέδιο. Η “ζωντανή” περιήγηση σε ένα τρισδιάστατο μοντέλο είναι πολύ χρήσιμη και κατά τη διάρκεια του σχεδιασμού, αλλά και κατά την παρουσίαση στον τελικό πελάτη, ώστε να αποφευχθούν οι όποιες ατέλειες, οι οποίες σε άλλες περιπτώσεις θα δημιουργούσαν από μικρής μέχρι πολύ μεγάλης κλίμακας προβλήματα σε ένα εργοτάξιο.

 

Penthouse Hong Kong

 

 

Έχετε ήδη στο portfolio σας συνεργασίες με σημαντικά διεθνή brands. Μπορείτε να μας απαριθμήσετε μερικές από αυτές, καθώς και κάποιες από τις προκλήσεις που τυχόν αντιμετωπίσατε σε κάποιο απαιτητικό έργο;

Το εκτεταμένο portfolio μας περιλαμβάνει έργα με μεγάλους διεθνείς ξενοδοχειακούς ομίλους όπως το Four Seasons, InterContinental, JW Marriott, Rosewood, Mandarin Oriental, Hyatt, Hilton, St Regis, Ritz Carlton, Belmond, Thompson, Equinox, Soho House και πολλά άλλα. Σημαντικό είναι να αναφέρουμε και τους αξιόλογους συνεργάτες μας στο εξωτερικό όπως η celebrity interior designer Tara Bernerd και τα διεθνή πολυβραβευμένα αρχιτεκτονικά γραφεία GA Design, Goddard Littlefair, HOK, Richmond International, Scott Brownrigg, WATG.

 

Η καθημερινότητα της δουλειάς μας μας φέρνει αντιμέτωπους με αρκετές προκλήσεις, οι οποίες μας κάνουν πιο έμπειρους και μας βοηθούν να εξελισσόμαστε και να επεκτείνουμε τις γνώσεις μας σε διαφορετικές κατευθύνσεις, δημιουργώντας μία ολιστική προσέγγιση στην τρισδιάστατη απεικόνιση. Πρόσφατα, ολοκληρώσαμε ένα 3D Product Configurator (Διαμορφωτής Επιλογών) για τη διεθνή βιομηχανία ανελκυστήρων Metron SA, από την οποία μας ζητήθηκε να δημιουργήσουμε μία online πλατφόρμα, στην οποία κάποιος μπορεί να σχεδιάσει το δικό του lift σε τρισδιάστατη μορφή και να το οπτικοποιήσει σε ξεχωριστά περιβάλλοντα. Αυτό το project ήταν πολύ απαιτητικό και χρειάστηκε ιδιαίτερη μεταχείριση, μιας και έπρεπε να χρησιμοποιήσουμε άλλες τεχνοτροπίες από αυτές που συνήθως ακολουθούμε στη δουλειά μας.

 

Σε ποιον βαθμό είναι σημαντική η παροχή των υπηρεσιών σας στο τελικό κομμάτι του marketing και της προώθησης ενός αρχιτεκτονικού project;

Οι φωτορεαλιστικές απεικονίσεις (CGIs) χρησιμοποιούνται ευρέως από πρακτικές αρχιτεκτονικής και εσωτερικού σχεδιασμού. Αποτελούν αναπόσπαστο μέρος των παρουσιάσεων, καθώς προσθέτουν επιπλέον αξία σε κάθε σχέδιο και παρουσιάζονται σε συνδυασμό με χρωματικές παλέτες, πίνακες διάθεσης και δείγματα υλικών. Παρουσιάζοντας ένα αρχιτεκτονικό έργο σε 3D, ο πελάτης είναι σε θέση να δει, να κατανοήσει τον χώρο και να εξερευνήσει τον σχεδιασμό, καθώς ο ίδιος εμπλέκεται περισσότερο στη διαδικασία. Τα φωτορεαλιστικά επιτρέπουν στους ενδιαφερόμενους να επικοινωνούν σωστά και πιο αποτελεσματικά μεταξύ τους. Οι πελάτες δίνουν πιο πολύτιμα σχόλια και παραγωγικές απαντήσεις σε σχεδιαστικά ερωτήματα, που βοηθούν τους σχεδιαστές να βελτιώσουν την εργασία τους.

 

Rosewood Munich

Mandarin Oriental Vienna

 

 

To real estate είναι ακόμα ένας τομέας, στον οποίο οι πρακτικές του «FRAMED Visualisation Studio» είναι ιδιαιτέρως χρήσιμες. Λίγα λόγια για το εργαλείο της εικονικής περιήγησης και πόσο σημαντική μπορεί να αποδειχθεί για ιδιοκτήτες αλλά και μελλοντικούς αγοραστές.

Το real estate είναι ακόμα ένας τομέας στον οποίο δραστηριοποιούμαστε, και πέρα από σταθερές φωτορεαλιστικές εικόνες και βίντεο παράγουμε και εικονικές περιηγήσεις μέσω πανοραμικών εικόνων 360 μοιρών από το εξωτερικό ή εσωτερικό κατοικιών. Στην ουσία μοντελοποιούμε τους βασικούς όγκους μίας κατοικίας, και έπειτα προσθέτουμε όλες τις απαραίτητες λεπτομέρειες στο εσωτερικό της. Στη συνέχεια, τοποθετούμε ειδικές κάμερες σε όλους τους χώρους ενδιαφέροντος, και παράγουμε τις εικόνες μας. Όλες αυτές οι εικόνες χρησιμοποιούνται ως βάση στη δημιουργία μίας εφαρμογής, η οποία δένει όλες τις εικόνες μεταξύ τους. Αυτή η τεχνοτροπία σου δίνει τη δυνατότητα να περιηγηθείς μέσα σε ένα ολόκληρο σπίτι, χωρίς καν να επισκεφθείς τον χώρο.

 

Summer Villas Antiparos

Private Residence Canada

 

Τι περιλαμβάνουν τα επερχόμενα projects σας;

To portfolio μας το 2021 περιλαμβάνει μια πληθώρα αρχιτεκτονικών project αλλά και κάποια ιδιαίτερα έργα που θα αναβαθμίσουν τις γνώσεις και εμπειρίες μας στο χώρο του 3D design και του virtual reality.

 

Αναλυτικότερα κάποια από τα σημαντικότερα μας project αφορούν:

  • Τις φωτορεαλιστικές απεικονίσεις όλων των εσωτερικών και εξωτερικών χώρων της μεγαλύτερης ξενοδοχειακής μονάδας στην Ερυθρά Θάλασσα, με αρχιτέκτονες τους Foster and Partners.
  • Τον σχεδιασμό των φωτορεαλιστικών εικόνων για το 5άστερο boutique hotel «Όλυμπος Νάουσα» στη Θεσσαλονίκη, του ξενοδοχειακού ομίλου ΤOR Hotel Group.
  • Την αρχιτεκτονική μελέτη και επίβλεψη ιδιόκτητης βίλας στον Άγιο Νικόλαο Χαλκιδικής.
  • Τις φωτορεαλιστικές απεικονίσεις ενός co-working πολυχώρου στη Silicon Valley της California.

 

 

www.framedviz.com

 

 

[email protected]

Οne quote, my point of view... “Let me live, love, and say it well in good sentences” Sylvia Plath